Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka saopštio je danas da je Goran Vesić u ime Vlade Srbije potpisao memorandum kojim se lokacija bombardovanog Generalštaba u centru Beograda poklanja američkim ofšor firmama "Kushner Realty" i "Atlantic Incubation Partners" LLC.

Jovanović je na konferenciji za novinare u Beogradu objasnio kako je Ekološki ustanak kopiju pomenutog memoranduma o razumevanju dobio iz Ministarstva odbrane, koje je taj dokument primilo 9. februara.

PROČITAJTE JOŠ...

„Radi se o revitalizaciji i, kako ovde stoji, razvoju lokacije Generalštaba koju Vlada Republike Srbije i njen ovlašćeni predstavnik, ministar građevinarstra u tehničkom mandata Goran Vesić, imaju nameru da sa firmom ‘Kushner’ revitaliziju i oplemene“, naveo je Jovanović, a prenosi N1.

Istakao je da je kompanija „Kushner Realty“ registrovana 8. marta 2022. godine, u američkoj saveznoj državi Delaver, koja je poznata kao ofšor zona. Kompanija je, kako je istakao, registrovana na adresi Džonatana Kušnera, rođaka Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

„Vlada Republike Srbije ovlašćuje Gorana Vesića da sačini memorandum o razumevanju, da se na ovoj lokaciji gradi nešto što oni nazivaju razvojem i revitalizacijom, da se firmi Kušner i ovoj sestrinskoj firmi, odobri da uđu u zakup na 99 godina na predmetnoj lokaciji bez naknade, da bi nakon 99 godina ta pomenuta firma mogla da postane vlasnik predmetne lokacije. Na delu je Beograd na vodi 2“, ocenio je Jovanović.

Podsetio je da je kompleks Generalštaba 2005. proglašen za spomenik kulture, i pozvao Vladu Srbije da bez odlaganja objavi svu dokumentaciju vezanu za ovaj aranžman.

Pravnica Danijela Nestorović ocenila je da je reč o „šokantnom“ dokumentu koji je „potpisan ko zna kada“.

„Rešenjem od 1. decembra 2022. Vlada ovlašćuje Gorana Vesića da zaključi ovakav memorandum, koji je nedostupan na stranici Vlade Republike Srbije. Mi ne znamo šta piše u tom memorandumu o razumevanju“, rekla je Nestorović ističući da bi bilo neprimereno da se na mestu bombardovanih zgrada gradi hotel ili stambeno-poslovni kompleks.

Nestorović je objasnila da se praktično radi o „poklanjanju“ dve katastarske parcele na kojima se nalazi kompleks Generalštaba: 804/2 i 969/1, na Katastarskoj opštini Savski venac.

Generalštab godinama dovođen u vezu sa Trampom

Podsetimo, budućnost lokacije Generalštaba se već godinama vezivala za Sjedinjene Američke Države, odnosno Donalda Trampa.

Početkom 2014. godine, pre nego što je američki biznismen postao predsednik SAD, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu s predstavnicima Trampove kompanije.

Ocenila je i da je čudna formulacija da se ne radi o pravno obavezujučćem dokumentu, ističući da je bilo kakav memorandum o razumevanju koji potpiše ministar pravno obavezujuć.

Tada je rečeno da je Tramp zainteresovan za izgradnju luksuznog hotela sa pet zvezdica u glavnom gradu Srbije, i da je potencijalna lokacija te investicije upravo bombardovana zgrada Generalštaba.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon višegodišnjeg zatišja, rekonstrukcija Generalštaba ponovo je aktuelizovana u septembru 2020. kada je specijalni izaslanik tada već predsednika SAD Donalda Trampa, Ričarad Grenel, na sastanku sa predstavnicima srpskih vlasti u Beogradu izneo ideju da Sjedinjene Države finansiraju renoviranje kompleksa na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine.

„Grenel je došao na ideju da vidimo kako zajednički da obnovimo zgradu ministarstva odbrane i Generalštaba“, rekao je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Manje od dva meseca kasnije u SAD su održani predsednički izbori na kojima je Džozef Bajden pobedio Donalda Trampa. Ali ideja o obnovi Generalštaba nije utihnula, bar ne odmah.

Grenel je posle odlaska sa funkcije, u februaru 2021, dao intervju beogradskom „Blicu“ u kom se ponovo dotakao zgrade Generalštaba. Razume se, ovog puta ideja nije bila da obnovu finansiraju SAD, već je poručio da je „posebno zainteresovan za pronalaženje partnera koji bi pomogli da se razvije urušena zgrada u centru Beograda“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare