JP Pošta Srbije je tokom ove godine na sponzorstva i donacije potrošilo više od million evra, a široke ruke bilo je i tokom 2022, kada su milioni otišli kompanijama iza kojih stoje pojedinci bliski SNS-u. Tako je “Pošta” sklopila sponzorske ugovore sa firmom Gorana Veselinovića, portalom Aleksandra Papića, Er Srbijom…, a na spisku je i firma čiji je vlasnik glumac Miloš Biković.

U poslednjih nekoliko godina rukovodstvo JP Pošta Srbije na čelu sa Zoranom Đorđevićem drastično je uvećalo iznose namenjene donacijama i sponzorstvima, a 2022. u te svrhe izdvojeno je 80,7 miliona dinara.

Kako se može videti u “Poštinom” zvaničnom izveštaju za prošlu godinu, na spisku su 22 pravna subjekta kojima je prošle godine “legao” sponzorski novac tog preduzeća.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na spisku od 22 pravna subjekta koje je prošle godine sponzorisala Pošta su i neka “zanimljiva” imena, koja su u srpskoj javnosti poznata kao “miljenici vlasti”.

Tako je 3,6 miliona dinara uplaćeno firmi “Pablišer” koja je u vlasništvu Gorana Veselinovića, navodno kuma Aleksandra Vučića. Ta firma se našla u centru pažnje javnosti u nakoliko navrata, budući da je izdavač nedeljnika “Ekspres”, koji inače afirmativno piše o  vlasti SNS.

Ovaj nedeljnik nije jedina kompanija iz “medijskog sveta”, koja je od Pošte dobila novac.

Na spisku je i “Politika” kojoj je uplaćeno 1,08 miliona dinara, a dvostruko više, odnosno 2,16 miliona, Pošta je prebacila na račun portala “Objektiv”.

Vlasnik “Objektiva” bio je Aleksandar Papić, nekad jedan od najbližih saradnika Nebojše Stefanovića, nekadašnjeg ministra policije i visokog funkcionera SNS.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

Pominjao se u postupku koji se vodi protiv pripadnika klana Veljka Belivuka. Jedan od optuženih Marko Miljković tvrdio je da im je Papić davao novac za usluge koje su činili za naprednjake, kao i da mu je poklonio sat sa posvetom “za brata”.

“Pošta” je sponzorski sa 1,5 miliona dinara pomogla i firmi “Naš pečat”, koja je izdavač nedeljnika “Pečat”.

“Poštine” pare dobila i “Er Srbija”

Ovo javno preduzeće, čiji radnici primaju bedne plate, prošle godine pomogla je i od nedavno stopostotnoj državnoj kompaniji Er Srbiji, koja se hvalila velikim profitom.

Kako piše u zvaničnom izveštaju, nacionalnom avioprevozniku je na ime sponzorstva uplaćeno 1,59 miliona dinara.

Avion Ersrbija Foto:TANJUG/ AIR SERBIA

Pošta je 2022. realizovala i sedam sponzorskih ugovora sa sportskim klubovima koji su ukupno dobili 34  milona dinara.

Međutim, najveći iznosi otišli su FK “Napredak” iz Kruševca kome je uplaćeno 14,16 miliona dinara i ŽRK “Crvena zvezda” koja je dobila 9,6 miliona. Takođe, ovaj rukomentni klub sponzorisan je i 2023. sa 4,8 miliona dinara.

Firmi Miloša Bikovića 12 miliona dinara

Pošta je kroz sponzorstvo dodelila 12 miliona dinara firmi “Archangel Digital Studios” koja je u vlasništvu glumca Miloša Bikovića.

Miloš Biković Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Među velikim potpisnicima sponzorskih ugovora su još Beogradski maraton (8,8 miliona), “Nova communications” doo (2,8 miliona), Bitef teatar (1,44 miliona), “Stars and more events” doo (1, 7 miliona) kao i preduzeće za izdavaštvo i trgovinu “Mascom” koje je dobilo 1,2 miliona dinara.

Za donacije u 2022. godini 17,22 miliona dinara

Prema zvaničnoj dokumentaciji, Pošta je tokom prošle godine realizovala 40 donatorskih ugovora, a donacije su u najvećem broju bile usmerene udruženjima, sportskim klubovima u manjim lokalnim sredinama, sindikatima i udruženjima žena.

Dodeljene su donacije sindikalnim organizacijama koje postoje u okviru tog javnog preduzeća, a zanimljivo je da nisu svi sindikati “tretirani” isto.

Tako je Samostalni sindikat radnika Pošte dobio 624.000 dinara, Sindikat “Nezavisnost” 1,2 miliona, Sindikat PTT Srbija čak 3,58 miliona dinara, dok je sindikatu “Sloga” upućena donacija od 46.000 dinara.

Poštar Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Samostalni sindikat radnika Pošte dobio je 624.000 dinara, Sindikat “Nezavisnost” 1,2 miliona, Sindikat PTT Srbija čak 3,58 miliona dinara, dok je sindikatu “Sloga” upućena donacija od 46.000 dinara.

Na listi doniranih organizacija je i Savez filatelista Srbije koji je dobio 600.000 dinara. Ovaj Savez bio je na spisku i za 2023. godinu, a novac im je opredeljen i prema sponzorskom i prema donatorskom ugovoru. Filatelisti su u ovoj godini od Pošte dobli ukupno 17,9 miliona dinara.

Za razliku od milionskih sponzorski ugovora, donacije su značajno niže i kreću se od 100.000 dinara do pola miliona.

Primera radi, Crveni krst Beograda tokom prošle godine od Pošte je dobio donaciju od 500.000 dinara, a Srpskom lekarskom društvu uplaćeno je 240.000.

BONUS VIDEO: Poštari ne odustaju od štrajka: Odgovornost isključivo na rukovodstvu, nijedna privatna kompanija nema ve sa tim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare