Nedeljnik NIN objavio je službenu belešku o nepristojnoj ponudi koju je smenjeni inspektor Slobodan Milenković, odbio, a reč je o mitu od 100.000 evra koje bi dobio ukoliko zataška slučaj "Jovanjica". Prema pisanju NIN-a, novac su mu preko posrednika nudili Vladimira Đukanovića, advokat prvooptuženog Predraga Koluvije, i Aleksandar Papić, suvlasnik ugašenog tabloida "Objektiv" koji se u više navrata zaticao u fokusu javnosti zbog povezanosti s kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

„Inspektor Milenković o tom slučaju sačinio je službenu belešku, u kojoj navodi da su mu Đukanović i Papić preko posrednika poslali poruku da navodno pregovaraju u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da mu nude 100.000 evra i napredovanje u karijeri samo da se dogovore kako dalje da postupaju u predmetu Jovanjica i da svu odgovornost svali na tadašnjeg ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, koji je u vreme otkrivanja Jovanjice, novembra 2019, bio ministar unutrašnjih poslova. Prema navodima iz službene beleške, Papić je pokušao da razgovara sa inspektorom Milenkovićem, ali je on odbio i razgovor, i ponudu i očito sve prijavio. Milenković je, kao što je poznato delu javnosti do kojeg dopiru profesionalni mediji, već dva puta prijavio da mu se sprema likvidacija“, otkrio je NIN.

Milan Isakov, Slobodan Milenković i Dušan Mitić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovo nije prvi put da se Papić pominje u javnosti kada je reč o kriminalnim aktivnostima, a prati ga ne tako besprekorna biografija. Papić je bivši funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), bivši vlasnik prorežimskog tabloida, i kum i nekadašnji bliski saradnik bivšeg ministra Nebojše Stefanovića. Upravo tako ga je šira javnost i upoznala, kao osobu od poverenja ministra, koja mu je naknadno zabila „nož u leđa“.

Pročitajte još:

Javnost ga pamti po izdaji Stefanovića, kada je na sednici odbornika Srpske napredne stranke opštine Zvezdara, tokom 2021. godine, na opšte zaprepašćenje svih, glasao za smenu Stefanovića, koji se već tada nalazio u „nemilosti“ stranačkih kolega. Dok se Stefanović nalazio na udaru stranačkih kolega, u „Objektivu“ su gotovo svakodnevno pljuštale optužbe na ministarovo ime.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Bivši ministar i funkcioner naprednjaka mu je odgovorio na napade tvrdnjom da je Papić sarađivao sa klanom Belivuk-Miljković, koji se tereti za sedam likvidacija.

Ipak, to nije jedini put kada je Papić dovođen u vezu sa ozloglašenim klanom. Njega je na saslušanju u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal 2022. godine pominjao vođa klana Marko Miljković, tvrdeći su za usluge koje su činili za državu dobijali novac od SNS-a, i to baš od Papića. Tvrdio je i da mu je navodno Papić poklonio skupoceni sat koji mu je oduzet prilikom ranijih pretresa.

Pročitajte još:

„Mi se vas i vaših političara ne plašimo, niti policije, niste nam ni do kolena. Aleksandar Papić nam šalje non stop poruke da je dobar s vama i Sašom Ivanićem i kako kod vas može puno toga da završi. Ako je to istina, onda mi vratite sat koji ste mi oduzeli, a koji mi je Papić poklonio. Takođe, pitajte Papića koliko nam je novca donosio zato što radimo za SNS, pa kada budete videli o kom iznosu se radi, odustaćete od postupka za pranje novca, a utvrđivaćete onda gde nam je novac od SNS“, rekao je Miljković u iskazu.

Papić je pominjan i na samom pretresu i to od strane okrivljenog-saradnika Bojana Hrvatina, koji je sklopio sporazum sa tužilaštvom u zamenu za blažu kaznu.

„Ne bih ni znao da on dolazi da ti nisi vikao: „Evo ga Papi“. Znao sam samo prezime, a posle je u novinama izašlo njegovo ime. Uvek ste Belivuk i ti pričali s njim, ali je Belivuk rekao da nešto ne voli da sedi s njim. Ja sam zaključio da je on neko sa jakim vezama u policiji jer je Papić spominjan kao čovek koji ima veze u policijskom vrhu“, naveo je Hrvatin jednom prilikom.

Marko Miljković Foto: E-Stock Milos Rafailovic

O Papiću i vezama sa Belivukom govorio je čak i Stefanović. Odgovarajući na optužbe bivšeg pripadnika MUP Ilije Milačića, koji je za „Objektiv“ tvrdio da je Stefanović znao za kuću u Ritopeku u kojoj su se zločini dešavali, bivši ministar je rekao sledeće: „Osuđeni bivši pripadnik MUP Ilija Milačić izrekao je brutalne laži. Belivuka i bilo kog člana klana nisam nikada upoznao, ni lično ni preko posrednika ga nisam kontaktirao. Zašto se pokreće hajka? Oni koji jesu imali kontakte sa njim, sedeli u beogradskim kafićima, održavali komunikaciju „Skaj aplikacijom“, pokušavaju da sakriju svoju krivicu i prebace na sve druge samo da oni ne odgovaraju. Radi se pre svega o Aleksandru Papiću“.

Kupovina hotela u Vrnjačkoj banji

Kako je naš portal ranije pisao, Papić je suvlasnik firme „Alcantara Invest“, koja više ne radi, odnosno u prinudnoj likvidaciji je. Papićeva „Alcantara Invest“ u centru pažnje javnosti našla se 2015. godine, kada je kupila luksuzni hotel „Tonanti“ u Vrnjačkoj banji ispod cene kao jedini ponuđač. Ubrzo je dobila subvenciju iz državnog budžeta za renoviranje istog hotela i potom ga prodala drugoj osobi.

Foto:KRIK/facebook/Aleksandar Papić (desno)

Papićeva firma je hotel kupila po ceni od 750.000 evra, a samo godinu dana kasnije ga je preprodala kompaniji „Konrad“, u vlasništvu Darka Đurovića, odnosno firmi „Tonanti“, koju istoimeni osniva u julu 2016. godine.

Posrednik u hotelu „Šumadija“

O Papiću je pisao i BIRN. Kako je BIRN pisao, Papić je bio posrednik koji je u ime tada ministra Nebojše Stefanović išao kod vlasnika hotela „Šumadija“ i nudio mu novac kako bi se zataškala afera sa ocem ministra, Brankom Stefanovićem, koji je vlasniku „Šumadije“ nudio 300.000 evra u kešu kako bi preuzeo vlasništvo nad hotelom.

„On (Papić) je tada, predstavljajući se da radi u ime ministra, vlasniku hotela ponudio povraćaj vlasništva nad hotelom u nameri da izgladi stvari i ponudio mu je 20.000 evra u kešu“, pisao je BIRN svojevremeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar