Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Facebook

Firma “Media 026”, iz koje stoji Boban Rajić, i zvanično se u APR vodi kao novi vlasnik udela od 50 odsto u kompaniji “Politika, novine i magazini”. Kupovinom te kompanije, Rajić nije samo postao suvlasnik“Politike” kao najstarijeg dnevnog lista na Balkanu, već je time pazario i udeo u dnevnim novinama “Sportski žurnal”, ali i u izuzetno vrednoj štampariji.

Biznismen Miroslav Bogićević prodao je svoj udeo u kompaniji “Politika novine i magazini” (PNM), a da nijednom, kako tvrdi, nije kročio u tu kompaniju, spletom raznih okolnosti.

Juče je i zvanično vlasnik PNM postala firma “Media 026”, čiji je vlasnik Boban Rajić. Široj javnosti postao je poznat kada je kupio čak 98 odsto vlasništva kompanije “Novosti”.

Tako će Rajiću najstariji dnevni list na Balkanu biti druge dnevne novine u kojima imao udeo u vlasništvu. Tek ćemo videti kako će se to odraziti na uređivačku politiku “Politike”, imajući u vidu da važi za biznismena koji je blizak SNS-u i njenim najvišim funkcionerima. U sastavu PNM, osim dnevnog lista “Politike”, su još jedne dnevne novine – “Sportski žurnal”.

Međutim, ne računajući brend najstarijeg dnevnog lista, možda i najvrednija imovina PNM je Politikina štamparija u Krnjači, koja toj kompaniji donosi finansijsku stabilnost. Miroslav Bogićević za nju tvrdi da je jedna od najmodernijih u Srbiji.

Podsećamo, zgrada u kojoj je redakcija lista „Politika“ odavno nije vlasništvo te kompanije. Ona je prodata još 2006. Komercijalnoj banci zbog velikog duga.

Kako je „Nova“ ranije pisala, Bogićević je za udeo u „Politici“ dogovorio cenu od osam miliona evra, ali on tu informaciju nije potvrdio.

Kako je Rajić povezan sa vlašću?

Boban Rajić je „Novosti“ kupio za 2,5 miliona evra 2019. godine. Transakcija je izvršena preko firme „Media 026“ iz Vučeva kod Smedereva osnovane godinu dana ranije. U zvaničnim papirima Boban Rajić se vodi kao stoprocentni vlasnik.

Rajić je, prema podacima poslovnog registra, vlasnik nekoliko preduzeća: „Rajić invest“, „Media 026“ i „RCBGD“, a takođe je i direktor kompanije „Coka“ čiji je bio i vlasnik do septembra 2019.

Kako se otkrilo, novine sa višedecenijskom tradicijom kupio je neko ko je između ostalog i vlasnik čuvene beogradske kafane Ruski car.

Kako su otkrili istraživački mediji, Rajić je usko povezan sa najvišim predstavnicima vlasti.

Naime, registracionu prijavu podneo je advokat Igor Isailović koji je poznat i kao advokat ministra finansija Siniše Malog. On je bio i poslovni partner premijerke Ane Brnabić, a sarađuje i sa poznatim biznismenom sa Kosova Zvonkom Veselinovićem, o čemu je BIRN pisao.

Osim toga, Isailović je bio član nadzornog odbora u preduzeću Dunav iz Smedereva, u kom je Boban Rajić bio direktor.

BONUS VIDEO Šta se krije iza prodaje “Politike” 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare