Foto: Shutterstock

Evropski investicioni fond (EIF) i Rajfajzen banka dogovorili su zajam od 60 miliona evra koji će omogućiti  malim i srednjim preduzećima da finansiraju rast i razvoj svog poslovanja i unaprede digitalne kapacitete. Garancije za zajam date su u okviru programa EU za konkurentnost preduzeća - COSME, namenjenog efikasnijem finansiranju privatnog sektora.

Uz pomoć garancija EIF, Rajfajzen banka će biti u mogućnosti da srpskim malim i srednjim preduzećima ponudi novu, povoljniju kreditnu liniju sa dužim rokom otplate za finansiranje obratnog kapitala i osnovnih sredstava, navode u ovoj banci.

Ugovor obuhvata dve nove garancijske šeme za Srbiju u okviru programa COSME koje podrazumevaju i zajmove za digitalizaciju poslovanja.

„Time će srpske kompanije dobiti nove izvore finansiranja u trenutku kada pandemija značajno otežava održanje likvidnosti i poslovnih aktivnosti, pristup finansijama i realizaciju razvojnih planova“, ističu u Rajfajzenu.

„Sa zadovoljstvom potpisujemo prvu garanciju za kreditni portfolio za Srbiju u okviru finansijskog instrumenta COSME kako bismo podržali oporavak od pandemije i digitalizaciju ekonomije. Digitalna tranzicija je jedan od strateških ciljeva Evropske unije i ova garancijska šema predstavlja važan korak ka stvaranju otpornijeg, održivijeg i povezanijeg tržišta. Ove garancije će omogućiti našem lokalnog partneru Rajfajzen banci da kreditira i preduzeća sa ograničenim pristupom finansijama, poput tehnoloških startap kompanija koji su pokretač inovacija i konkurentnosti“, izjavio je izvršni direktor EIF Alain Godard.

EIB Grupacija je do sada investirala 2,1 milijardu evra u srpska mala i srednja preduzeća.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar