Siniša Mali Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Predlogom zakona o utvrđivanju garantne šeme, što je mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa, produžava se rok za još šest meseci da preduzeća mogu da zatraže kredite čiji je država garant.

Ministar finanasija Siniša Mali je rekao u Skupštini Srbije da je do kraja novembra odobreno i isplaćeno 20.000 kredita u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde evra i objasnio da se predlogom zakona koji je danas pred poslanicima produžava rok važeće garantne šeme za još šest meseci.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije dogovorila sa poslovnim bankama paket pomoći privrednicima kroz kredite čiji je država garant u iznosu od dve milijarde evra, te da je do sada potrošeno 1,4 milijarde evra.

On je podsetio da privrednici takođe mogu da računaju i na jeftine kredite sa kamatnom stopom od jedan odsto preko Fonda za razvoj.

Mali je takođe naveo da je država pomogla građanima i privredi kroz različite vrste pomoći ukupne vrednosti 700 milijardi dinara, a među nima su i isplata miminalnih zarada, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, po 100 evra za građane, povećanje zarada za zdravstvene radnike…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar