Milica Stanić iz beogradskog naselja Borča ima sina Strahinju (18) koji je maturant Elektrotehničke škole "Rade Končar" na Paliluli. Još od januara, Strahinja vredno uči za prijemni ispit na Elektrotehničkom fakultetu, ali uporedo se sprema i za Saobraćajni fakultet, u slučaju da ne upiše ovaj prvi. Iako od aprila ide na pripremnu nastavu koja se organizuje na fakultetu i koja košta između 25.000 i 40.000 dinara, u zavisnosti od predmeta, on dodatno ide i na privatne časove matematike. U maju je proslavio matursko veče u poznatom beogradskom hotelu, išao je i na matursku ekskurziju, a za sve te "đačke dažbine", njegova mama je morala da podigne kredit. Nije imala izbora.

Iako pojedini fakulteti organizuju besplatnu pripremnu nastavu, ona se ipak uglavnom naplaćuje.

Da bi ostvarili što bolji uspeh na prijemnom ispitu, budući brucoši za pripremnu nastavu izdvajaju od 20.000 do 40.000 dinara. U privatnim edukativnim centrima, cene ovog kursa, u zavisnosti od trajanja, mogu koštati i do 500 evra.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Još od Nove godine, Milica je svaki dinar odvajala sa strane kako bi Strahinji plaćala pripremnu nastavu koja na Elektrotehničkom fakultetu košta 40.000 dinara po predmetu i to ukoliko se plaća odjednom, dok je 5.000 dinara više ako se plaća na rate.

„Strahinja je dobar i vredan đak, želi da studira i ima moju apsolutnu podršku. Zaklela sam se da ću mu pomoći koliko god mogu s obzirom da živimo nas dvoje sami, ali makar ne plaćamo kiriju. Tako da je on u decembru počeo samostalno da uči za prijemni, kod kuće, a posle božićnih przanika krneuo je na pripreme na fakultet“, navodi Milica.

Pročitajte još:

Pripremna nastava je, prema njenim rečima, trajala dva meseca. A s obzirom da se bliži prijemni ispit, Strahinja je pitao može li „malo“, zajedno sa drugom, da ide na časove kod jednog profesora matematike. Tu usluga već mesec dana plaća 1.800 dinara po danu.

„U pitanju je dvočas, dakle jedan čas je 900 dinara. Ima časove dva puta nedeljno, znači skoro 4.000 dinara. Šta znam, ne mogu više da kažem da li je nešto skupo ili nije, jer smo se ovaj mesec naplaćali…ne daj Bože. Ali ako detetu to znači, a sigurna sam da mu znači, neka ga. Samo neka upiše ono što želi, a izguraćemo nekako. Uostalom, zbog toga sam najviše podigla kredit“, objašnjava ova majka.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Pripremna nastava, zatim maturska eksurzija na relaciji Prag-Beč-Budimpešta, pa na kraju i „veče za pamćenje“ odnosno proslava mature. Sve u svemu, Milici ode svih 1.000 evra, koliko je i podigla.

„Ma i više, verujte. Sreća pa je momak, nije toliko zahtevan. Drugačije je sa curicama koje hoće haljinu, pa nokte, te frizura, šminka i tako dalje. Strahinja je kupio odelo i cipele, uplatio za restoran 70 evra i ode 250 evra. Ekskurziju smo isplatili, bilo je gusto u aprilu, ali gotovo, prošlo je“.

nova.rs

Zoran Jakovljević sa portala Učenje na daljinu objašnjava da su dodatni časovi potrebni, pre svega zbog gradiva koje budući brucoši spremaju za prijemni ispit.

„To gradivo je najčešće veoma obimno i nije lako podsetiti se svega. Mi nudimo sređen materijal, složen po redosledu i testove koji pomažu samoprocenu trenutnog znanja“, navodi Jakovljević.

I osmaci idu na privatne časove

Osmaci obavljaju poslednje pripreme u susret polaganju prijemnog ispita koji će se održati od 21. do 23. juna. Mnogi koriste poslednje dane kako bi se što bolje pripremili, a privatni časovi kojima se sve više pribegava, poskupeli su u proseku za 30 odsto.

Mnoge škole su pomoću lokalnih samouprava organizovale besplatne pripreme za malu maturu tokom proteklih meseci.

Osim toga, školarcima su na raspolaganju i onlajn platoforme koje su takođe potpuno besplatne.

Ipak, i pored toga veliki broj roditelja odlučuje se za varijantu privatnih časova, koje đaci pohađaju praktično do same male mature.

Foto: Shutterstock

Učiteljica jedne beogradske škole Tanja Tomić Marković navodi da deca, nažalost, cele godine plaćaju privatne časove.

„Sve više dece ide na privatne časove, jer se roditeljima čini da tako lakše može da se prebrodi ovaj stresni period. I tako već godinama privatne časove uzimaju najbolji, a sve ređe oni sa slabijim ocenama. Zbog ovih časova roditelji podižu i kredite. Škole nude i pripreme za prijemne ispite, roditelji to treba da iskoriste, mnogi roditelji će reći da su uzimali kredite kako bi svoju decu pripremili za srednju školu“, kaže učiteljica za naš portal.

Cene časa od 45 minuta od 800 do 1.500 

Kada je reč o srpskom jeziku, najčešća cena jednog časa od sat vremena je 1.500 dinara, mada se na oglasima mogu naći i oni koji su spremni da predaju za 800 dinara po času. Ipak, ovo je vrlo redak slučaj.

Bilo je i oglasa gde časovi koštaju više od 2.500 dinara. Ono na šta su roditelji najviše ukazivali jeste da se po ceni jednog sadašnjeg časa, nekada moglo držati dva.

Kada je reč o matematici, cene privatnih časova približno se kreću kao i kod srpskog jezika. Za jedan čas treba izdvojiti i do 2.000 dinara.

Osnovna škola Ratko Mitrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Cene su dosta jeftinije u drugim mestima, a najjeftiniju cenu za čas matematike je 500 dinara, koju nudi profesor iz Čačka.

Učenici treći predmet koji polažu biraju između biologije, fizike, hemije i geografije.

Cena časova za hemiju je između 600 i 1.000 dinara po času. Što se tiče fiizke, cene po času se kreću od 800 do 1.800 dinara. Malo je oglasa koji konkretno nude časove gegorafije, a oni časovi koje je moguće naći koštaju do 1.000 dinara.

BONUS VIDEO: Mala matura, veliki stres: Mora li tako? – gosti Snežana Romandić i Ana Vlajković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar