Foto: Shutterstock, manassanant pamai / Panthermedia / Profimedia

Školska godina je počela, a sa redovnom nastavom, od prve nedelje, krenuli su i privatni časovi, najčešće matematike, fizike i stranih jezika. U poslednjih nekoliko meseci poskupljenja su uobičajena, a cene privatnih časova za osnovce i srednjoškolce, koje su i dosad bile paprene, ostale su zasad nepromenjene u odnosu na prošlu godinu. Dvočas matematike je od 1.000 do 1.500, dok su časovi jezika od 800 do 1.500 dinara.

Pročitajte još:

Nekada se privatni čas održavao u kući učenika ili nastavnika, gde su oboje bili prisutni i komunicirali su bez tehnologije. Danas, međutim, privatni časovi su putem interneta, a nastavnici ih drže tako što sa učenikom komuniciraju putem vajbera, zuma (zoom), skajpa. Naime, cena privatnog časa zavisi od načina održavanja nastave, tačnije da li je onlajn ili uživo, ali i od nastavnika, odnosno da li čas drži profesor ili student.

Ove školske godine, časovi matematike onlajn i uživo za osnovce i srednjoškolce, kreću se od 1.000 do 1.500 dinara, što zavisi od predavača. Najskuplji su časovi koje drže profesori matematike, dok su najjeftiniji oni na kojima su predavači studenti, najčešće Matematičkog, Građevinskog ili Elektrotehničkog fakulteta. Nedostatak iskustva snižava cenu, iako to ne znači obavezno i niži nivo znanja iz oblasti koju predaju osnovcima i srednjoškolcima.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ponekad je detetu lakše da se sporazume sa studentom koji mu drži čas, nego sa starijim profesorom, koji jeste iskusniji, ali je komunikacija često teška, jer deca imaju otpor prema učenju i strogim metodama. Našem sinu je matematika išla veoma loše, a suprug i ja nismo imali vremena da mu pomognemo, jer radimo po smenama i jako je teško odvojiti vreme za učenje sa decom. Pokušavali smo povremeno, ali njemu su ocene samo padale. Od prijatelja sin studira elektrotehniku, završio je Matematičku gimnaziju i drži časove. Pozvali smo ga da mu objasni zadatke i isplatilo se. Dolazio je jednom nedeljno, naplaćivao je 1.000 dinara, a držao je dvočas i to je bilo dovoljno da do kraja školske godine sa dvojke popravi matemaitku na četvorku. Ako i ove godine bude ‘škripalo’ i ako bude potrebno za prijemni, ponovo ćemo ga pozvati”, priča za Nova.rs Vesna Tišma iz Beograda, majka dečaka koji je krenuo u osmi razred osnovne škole .

U “moru” oglasa za davanje privatnih časova, teško je odabrati pravi i najbolji, zato se roditelji najčešće i odlučuju da plate nastavnika koga poznaju.

Foto: Shutterstock

“Pripremam đake za sve vrste provera znanja i popravljanje ocena. Brzo unapređenje nivoa znanja uz stalnu i potpunu posvećenost svakom učeniku ponaosob! Pripremam osnovce za završne ispite iz matematike i srpskog jezika. Pružam pomoć i iz ostalih predmeta: fizika, informatika, hemija, srpski i engleski jezik. Cena jednog časa od 60 minuta je 1.000 dinara. Postoji i mogućnost rada u grupi (cena za grupu po dogovoru). Časovi mogu biti kod mene, kod Vas ili onlajn putem bilo koje tražene aplikacije”, piše u jednom oglasu za privatne časove.

Većina nastavnika nudi mogućnost individualnog časa ili grupnih časova, što utiče na smanjenje cene.

“Individualni časovi traju više od sat i 30 minuta (dvočas) i cena je 500 dinara za jedan čas. Ukoliko radimo jednom nedeljno, cena je na mesečnom nivou 3.500 dinara. Radimo pripreme za malu maturu, upis na vojnu gimnaziju, pripreme za kontrolne zadatke, pratimo kontinuitet rada učenika. Časove držimo po dogovoru onlajn ili uživo. Za onlajn časove će vam biti potreban laptop, računar ili tablet. Cena uživo časa, odvija se tako što ja dolazim na vašu adresu ili vi dolazite kod mene (takođe po dogovoru), je 1.500 dinara i traje sat i 30 minuta”, stoji u jednom od oglasa.

Osim časova matematike koji se najčešće nude, brojni su i časovi informatike, fizike, hemije, a najviše je ponuda za privatne časove stranih jezika.

Učenje kod kuće

“Individualni časovi engleskog jezika za sve nivoe i uzraste. Profesorka engleskog jezika, sudski prevodilac za engleski jezik. Opšti, poslovni, stručni, konverzacijski engleski. Nastava se prilagođava polazniku. Pomoć u savladavanju školskog gradiva osnovcima, srednjoškolcima, studentima. Priprema za polaganje ispita iz engleskog za dobijanje međunarodnih sertifikata”, piše u oglasu ove profesorke engleskog.

Osim popravljanja ocena, osnovcima i srednjoškolcima se nude i pripreme za mature.

“Temeljna priprema za malu maturu kroz veliki broj štampanih testova. Za osnovce cena dvočasa u trajanju od 90 minuta je 1.000 dinara, moguć dogovor za časove koji traju kraće od 90 minuta. Za srednjoškolce cena dvočasa je 1.200 dinara. Dolazim na adresu, a časovi se mogu održavati i kod mene. Onlajn saradnja kroz izradu domaćih zadataka ili kao dopuna časovima moguća po dogovoru”, tekst je jednog od brojnih oglasa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare