Evri, euri, pare, novac
Foto: Shutterstock

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati i potpredsednica Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ana Bjerde, u nedelji prolećnih sastanaka u Vašingtonu, potpisali su Sporazum o finansiranju razvojnih politika za javne finansije i održivi rast od 51 milion evra.Tim se sporazumom podržavaju Vladini prioriteti za period 2021-2025, koji uključuju fiskalnu transparentnost, podršku privatnom sektoru i energetsku tranziciju, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Ministar Murati je tom prilikom rekao da reforme podržane tim programom potvrđuju činjenicu da je strategija izgrađena na zdravim fiskalnim osnovama i da je u funkciji dugoročnog razvoja, potvrđujući još jednom opredeljenje Vlade za postizanje ovih ciljeva.

U saopštenju se navodi da je potpredsednica Bjerde rekla da je Kosovu potreban brz i održiv ekonomski rast koji otvara nova radna mesta, pa će reforme koje proizilaze iz ovog sporazuma pomoći zemlji u ekonomskom oporavku nakon kovida-19 i poboljšati života građana.

„DPF mehanizam će podržati mere koje imaju za cilj povećanje transparentnosti u upravljanju javnim finansijama u odnosu na upravljanje javnim dugom. Program takođe podržava poboljšanje uslova za poslovanje privatnog sektora, pojednostavljivanje inspekcijskih procedura i smanjenje administrativnog opterećenja za preduzeća“, kazala je ona, a prenosi se u saopštenju.

Po njoj, kroz taj program započeto je stvaranje baze koja podržava ulaganja u obnovljivu energiju, u skladu sa najboljom međunarodnom praksom.

Ministar Murati zajedno sa delegacijom Kosova boravi ove nedelje u Vašingtonu na prolećnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

BONUS VIDEO Cene na severu Kosova divljaju hleb 70, ulje 280 dinara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)