Foto: Shutterstock

Aplikacije za dostavu hrane su u većim gradovima, u poslednjih nekoliko godina, doživele pravu ekspanziju, zbog čega je na njima sada prisutan gotovo svaki restoran. Jednostavne su za korišćenje i hrana dolazi na vrata, ali postoji jedan veliki problem – to puno košta. A da bismo utvrdili okviran iznos, napravili smo računicu: koliko novca će građani potrošiti ukoliko mesec dana naručuju obroke?

Budući da su obroci koji se najčešće poručuju ručak i večera, odlučili smo da doručak izostavimo. Takođe, nismo računali ni večeru za svaki dan, pa je, prema tome, ukupan broj obroka sa kojim smo računali 45 – ručkova ima 30, a večera 15.

Pročitajte još:

Kako bi ručak bio raznovrstan, uračunali smo 10 obroka sa svinjskim mesom, 10 sa pilećim, pet sa ribom i pet kuvanih jela. Takođe, uračunali smo i 15 čorbi. Za večeru smo birali pet pica, pet porcija paste i pet palačinki. Za svaku stavku pronašli smo cene u po pet restorana, pa zatim izračunali prosek.

Ručak

Prosečna cena obroka sa bečkom šniclom, uz prilog koji je uglavnom pire krompir ili pomfrit, iznosi oko 730 dinara. Prema tome, 10 ovakvih obroka ukupno košta 7.300 dinara.

Prosečna cena obroka sa pilećim fileom, sa istim prilozima, takođe se kreće oko 730 dinara, pa je ukupna cena takođe 7.300 dinara.

Što se tiče ribe, u obzir smo uzeli oslić i pastrmku, a prosečna cena ovakvog obroka, sa prilogom koji je uglavnom krompir ili pirinač, iznosi 790 dinara. Dakle, pet porcija ribe košta 3.950 dinara.

namirnice koje izazivaju alergiju alergeni
Riba Foto:Shutterstock

Kada je reč o kuvanim jelima, u razmatranje smo uzeli pasulj i grašak, pa je prosečna cena oko 580 dinara, a pet porcija ukupno košta 2.900 dinara.

Čorbe i supe uglavnom koštaju oko 320 dinara, pa 15 porcija ukupno košta 4.800 dinara.

Dakle, ukoliko neko želi da 30 dana za ručak naručuje hranu, to zadovoljstvo će ga koštati čak 26.250 dinara.

Večera

Prosečna cena pice kaprićoze, prečnika 32 centimetra, iznosi 860 dinara. Prema tome, pet dana naručivanja pice košta 4.300 dinara.

Pri računanju cene paste u obzir smo uzeli prosečnu cenu porcije jedne od najpopularnijih pasti, karbonare. Budući da će građani po porciji u proseku platiti oko 675 dinara, pet porcija će ukupno koštati 3.375 dinara.

pica
Foto: Shutterstock

Prosečna cena palačinke sa kremom i plazmom iznosi 375 dinara, pa pet palačinki košta 1.875 dinara.

Prema tome, ukoliko neko 15 dana mesečno naručuje hranu za večeru, to će ga koštati ukupno 9.550 dinara.

Kada se ova dva troška saberu, ukupni mesečni ceh za naručivanje hrane iznosi oko 35.800 dinara.

Takođe, u obzir treba uzeti da će građane u dosta slučajeva koštati i sama dostava, koja se kreće od oko 120, pa sve do 350 dinara. Za ovu stavku ne može se izvesti precizna računica, budući da svaki restoran određuje cenu dostave, da je često i menjaju, a da je nekad nude i besplatno.

Međutim, ukoliko u obzir uzmemo neku srednju cifru, od oko 235 dinara, i pretpostavimo da će biti naplaćena pri svakoj dostavi, trošak samo za ovu stavku iznosi čak 10.575 dinara, što naš ukupni trošak penje do cifre od 46.375 dinara.

***

BONUS VIDEO Drama oko otkaza: U kojim situacijama dostavljač sme da kontaktira mušteriju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare