Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako su se cene nekretnina prethodnih godina povećavale u svim državama regiona, srpska prestonica i dalje je "lider" po ceni kvadrata. Odmah iza Beograda nalazi se Ljubljana, dok su najpovoljniji stanovi u Podgorici.

Beograd: 2.500 evra po kvadratu

Ubedljivo najviše novca u Srbiji potrebno je izdvojiti ukoliko želite da postanete vlasnik nekretnine u Beogradu. Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, najskuplji kvadrati prodaju se na beogradskoj opštini Savski venac, gde prosečna cena kvadrata iznosi 3.328 evra.

Ipak, ono što najviše „upada u oči“ jeste podatak da je na ovoj opštini uočena najviša maksimalna cena kvadrata u Beogradu, koja na ovoj opštini iznosi čak 10.067 evra. S druge strane, sledeća opština na listi najviših cena je Vračar, gde najskuplji kvadrat iznosi 3.937 evra.

Osim lokacije koja svojim stanarima nudi dobru povezanost sa različitim delovima grada, još jedan od faktora koji može uticati na formiranje cene na Savskom vencu jeste i to što se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi najskuplji stambeni kompleks u prestonici, Beograd na vodi, u kojem je prosečna cena kvadrata 3.417 evra.

Sarajevo: 1.250 evra po kvadratu

U toku prošle godine, zabaležen je rast cena nekretnina i u susednoj Bosni i Hercegovini. Bez obira na to, tržište nekretnina u BiH još uvek važi za jedno od najunosnijih.

Prosečna cena kvadrata u Sarajevu tokom 2021. godine iznosila je oko 1.250 evra, dok je najskuplji kvadrat iznosio oko 3.065 evra.

Ovim cenama Sarajevo je steklo „titulu“ najskupljeg grada u BiH, a kako kažu sarajevski agenti za nekretnine, kupci najpre biraju novogradnju, a faktori koji utiču na izbor stana su i lokacija, spratnost zgrade, kao i parking.

Tokom prošle godine, najjeftinije nekretnine u BiH bile su u Gradačcu, Bugojnu, Brčkom i Trebinju.


Crna Gora: 1.219 evra po kvadratu

Crna Gora je samo još jedna od država koje nisu uspele da odole trendu rasta cena nekretnina. Kako pokazuju podaci Uprave za statistiku (MONSTAT), u Crnoj Gori je u prvom kvartalu 2021. prosečna cena kvadrata iznosila 1.219 evra, što je za 29,7 odsto više u odnosu na početak prethodne godine.

Rast se nastavio, te su podaci pokazali da je u Podgorici u drugom kvartalu prošle godine prosečna cena kvadrata iznosila 1.234 evra.

Najviša cena kvadrata zabeležena je u primorskim regijama, gde je prosečna cena nekretnina iznosila 1.298 evra, čak i više nego u prestonici.

Zagreb: 1.886 evra po kvadratu

Prosečna cena stanova u novogradnji u Zagrebu u prvoj polovini 2021. iznosila je 1.886 evra po kvadratu, dok je u ostalim delovima zemlje cena bila nešto niža – 1.648 evra, podaci su Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske.

Osim lokacije, izgleda, i kvaliteta gradnje, na razliku cena stanova utiču i mnogi drugi faktori, poput stanja tržišta rada, visina kamatnih stopa kredita, odnos ponude i tražnje , ali i celokupna ekonomija države.

Ljubljana: 3.000 evra

U Sloveniji se već decenijama javlja problem nedostatka nekretnina, a prema rečima slovenačkih agenata za nekretnine, najviše fali povoljnijih stanova – sa cenom od oko 3.000 evra, koje bi moglo da priušti veći broj građana.

Prema podacima Zavoda za statistiku (SURS), u Sloveniji su cene nekretnina u drugom tromesečju 2020. godine „skočile“ za 4,5 odsto, u odnosu na prvo tromesečje. Kako SURS navodi, cena kvadrata je u 2020. godini po prvi put prešla 2.900 evra. Za razliku od Ljubljane, cene u drugim, manjim mestima su povoljnije i kreću se oko prosečne cene od 2.000 evra po kvadratu.

BONUS VIDEO Kupuju li Srbi nekretnine u u Albaniji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare