Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Sezona letovanje je stigla, a pored smeštaja, hrane sve nas zanima jeda stvar - kolika je cena putarina i goriva do najposećenijih destinacija. n

Prva destinacija za koju se naši ljudi opredeljuju godinama, jeste Crna Gora, a od nedavno je i Albanija postala favorit, prvenstveno zbog prelepog mora, cena i gostoprimstva.

Oni koji su izabrali letovanje u Crnoj Gori, ukoliko idu auto-putem „Miloš Veliki“ od Beograda mogu da računaju na trošak od 430 dinara kroz Srbiju, dok putnici iz Novog Sada treba da izdvoje 670 dinara.

U Crnoj Gori, putarina se trenutno plaća za deonicu tunel Sozina – putni pravac Bar – Podgorica. Za tunel Sozina potrebno je izdvojiti 2,5 evra. Međutim, najavljeno je otvaranje deonice auto-puta od Kolašina do Podgorice gde bi cena, prema najavama, trebalo da bude 3,5 evra.

Do Drača u Albaniji najbrže se stiže preko Prištine i Prizrena, za gorivo je potrebno nekih 70 evra, a putarina do Niša košta oko 900 dinara. Deonica za sada jedinog auto-puta kroz Albaniju, koji ide od granice sa Kosovom do pred Drač plaća se pet evra. Do Burgasa na Crnom moru treba nepunih 800 kilometara i nekih 85 evra za gorivo, putarina je od Beograda do Dimitrovgrada 1.300 dinara za putničke automobile, dok je vinjeta koji važi nedelju dana u Bugarskoj.

Grčka kao jedna od najposećenijih zemalja tokom letnje sezone, ima svoje prednosti i mane, ali što se tiče putarina evo kako stoje stvari.

Građani Srbije koji se odluče da krenu ka Grčkoj, od Beograda do graničnog prelaza Preševo moraće da plate 1.490 dinara, odnosno 13 evra, ukoliko putuju iz Novog Sada cena putarine je 1.720 dinara, a iz Niša 640. Putarina kroz Severnu Makedoniju košta ukupno 380 denara ili 8,50 evra.

Autoput do Jonskog mora košta 10,5 evra, a ko ide skroz do Atine ili dalje može da plati i do 30 evra. Ko ostaje u Olimpskoj regiji u proseku će da plati od 10 do 15 evra za putarinu. Do Parge, ako se računa trenutna cena dizela u Srbiji od nekih 1,8 evra za litar, treba 105 evra za gorivo, do Sartija je to nekih 85 evra, a do Tasosa 90 evra, ovo je cena u jednom pracu.<

Putarine preko Bosne dosta jeftinija

Oni koji krenu put Hrvatske na prvoj naplatnoj rampi u Šidu moraće da plate 420 dinara ili 3,5 evra.

Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Posle toga, do Rijeke je putarina iz Beograda nepunih 30 evra, do Splita ako se ide auto-putem kroz Hrvatsku sve vreme treba dosta – 44 evra, 17 evra su putarine do Zagreba, a od Zagreba do Splita treba 24 evra, dok je od hrvatske prestonice do Dubrovnika putarina 30 evra. Ako se na to dodaju i one od Beograda do Zagreba do Dubrovnika bi iz Beograda trebalo izdvojiti čak 50 evra.

Naravno, do Splita i Dubrovnika postoje i jeftinije opcije za one koji putuju iz Srbije i to preko Bosne i Hercegovine. Jedna od njih ide preko Sarajeva i osim onih nekoliko evra koji će se potrošiti na auto-putu u Srbiji od Beograda do isključenja za Šabac gotovo da više nema potrebe da se izlazi na najbržu cestu.

Usled ograničenja brzine put će vam trajati duže

Ukoliko se neko odluči za ovu opciju, deo od Sarajeva do Zenice platiće šest konvertabilnih maraka, što je oko tri evra. Od Beograda do Splita preko Banjaluke treba 97 evra za gorivo i svega 10 evra za putarine, do Supetara na Braču postoji isto nekoliko opcija, koje koštaju od 78 do 97 evra u jednom pravcu, sva tri puta su preko BiH.

Bugarska, atraktivna destinacija za naše sugrađane

Od Beograda do Dimitrovgrada, poslednje naplatne rampe pre ulaska u Bugarsku putarina košta 1.310 dinara. Bugarska je 2019. godine uvela obavezne elektronske vinjete. Nedeljna vinjeta košta 15 BGN, tačnije oko 7,60 evra. Vinjeta se kupuje na Bugarskim graničnim prelazima na specijalnim mašinama i moguće je kupiti isključivo kreditnom ili debitnim karticama, ili onlajn putem veb stranice bgtoll.bg.

Bonus video: Šćepine vragolije – putovanje biciklom po Africi je lutrija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare