Foto: Nova.rs, Shuttterstock

Danas je u palati Srbija predstavljena "Bela knjiga 2022" Saveta stranih investitora. Tom prilikom je urednik izdanja za ovu godinu, ekonomista Miroljub Labus, predstavio neke od zaključaka i saveta investitora. Između ostalog, pomenut je i predlog liberalizacije tržišta energije.

Kako je navedeno u prezentaciji, među prioritetima „Bele knjige Saveta stranih investitora“ između ostalog se nalazi sužavanje regulacije cena električne energije uz zaštitu osetljivih potrošača, promovisanje štednje energije i uvođenje naknada.

Jedna od konkretnih mera koju preporučuju strani investitori jeste to da treba završiti restruktuiranje javnih preduzeća, posebno u oblasti energetike.

Ipak, kako je naveo Labus, nije sigurno koliko je to moguće u trenutnim uslovima energetske krize.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da srpski energetski sektor čekaju velike i teške reforme. Šta to tačno znači, ni on tada nije naveo, ali imajući u vidu analizu Norvežana koje je kao konsultante država tajno angažovala, nije isključen upliv stranog kapitala u EPS.

Pročitajte još:

Podsetimo, kako je Nova.rs pisala ranije, Vlada Srbije sklopila je sa norveškom firmom „Rystad Energy“ tajni ugovor o konsultantskim uslugama u energetskom sektoru.

Norvežani su uradili analizu stanja u toj oblasti i dali predlog koje bi reforme po fazama trebalo sprovesti. Jedan od predloga koji se pominje u okviru treće faze jeste i preispitivanje vlasništva, a može se zaključiti da se to odnosi pre svega na EPS.

Šta tačno podrazumevaju reforme za sada niko ne zna precizno, već se samo može pretpostaviti, budući da je krajem jula ove godine počeo proces transformacije JP „Elektroprivreda Srbije“ u akcionarsko društvo, čime je otvoren put za ulazak privatnog kapitala u ovo preduzeće, da li putem privatizacije ili strateškog partnerstva.

BONUS VIDEO Uvozićemo struju jer je SNS na čelu s Grčićem uništila EPS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar