Foto: Vesna Lalić/Nova.rs,EPS

Vlada Srbije sklopila je početkom septembra tajni ugovor s norveškom firmom "Rystad Energy" o konsultantskim uslugama za energetski sektor. Ugovor s ovom firmom, u koji je Nova.rs imala uvid, sklopljen je direktno, bez raspisivanja javne nabavke, a potpisao ga je ministar finansija Siniša Mali. Do 15. novembra, kako je predviđeno dogovorom, Srbija će norveškoj privatnoj firmi platiti najmanje 1,55 miliona dolara, i to samo za deo posla.

Pozivajući se na energetsku krizu u Srbiji, koja je eskalirala krajem prošle godine nakon kolapsa u EPS-u, a koja je dodatno produbljena zbog rata u Ukrajini, Vlada Srbije je donela odluku da angažuje konsultanta za rešavanje „energetskih izazova“ koji čekaju našu zemlju.

Umesto raspisvanja javne nabavke, odlučeno je da se, mimo procedura, ovaj posao poveri firmi „Rystad Energy“, pod obrazloženjem da bi u suprotnom „Republika Srbija bila u obavezi da pruži informacije koje smatra da bi njihovo otkrivanje štetilo bitnim interesima njene bezbednosti“.

Dokument pod nazivom: „Podrška Republici Srbiji u rešavanju trenutne energetske krize u izradi dugoročne energetske strategije za zemlju“ u ime Vlade Srbije potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

Pročitajte još...

Na ovaj dokument stavljena je oznaka „strogo poverljivo“, kao i na zaključak, kojim je ceo posao potvrđen i koji je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila na sednici 1. septembra 2022. godine.

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije tada je dobilo zaduženje da pripremi predlog kako da se obezbede sredstva za ovaj posao, a novac će zatim biti isplaćen, kako se navodi u tački 7. zaključka, sa računa Generalnog sekretarijata vlade.

Zanimljivo je da se na kraju zaključka Vlade Srbije, u tački 8, navodi da „ovaj dokument, radi realizacije, treba dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade i Ministarstvu finansija, a samo radi informisanja Ministarstvu rudarstva i energetike.

„Vučić govorio već o Norvežanima“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Pragu, rekao je da Srbija zajedno s Norvežanima priprema energetsku strategiju. Najpre je u glavnom gradu Češke ispričao da sa Norveškom radimo na energetici i da zaključke donosimo na osnovnu njihovih saveta. Iako nije izneo detalje, jasno je da je reč o firmi „Rystad Energy“.

Vučić je ovom poslu govorio i tokom svog obraćanja naciji u subotu.

„Evo već 10 dana nismo uvezli megavat struje, zahvaljujući našim norveškim prijateljima koji nam mnogo pomažu“, naveo je on. Na ovaj način šef srpske države je potvrdio da je tajni ugovor već počeo da se sprovodi.

„Šta je ugovorom predviđeno“

U dokumenutu u koji je nova imala uvid, piše da će posao ove norveške firme biti podeljen u pet faza/modula. Prva faza predviđa analizu trenutnog stanja u energetskom sektoru Srbije, što bi trebalo da je već urađeno. Druga faza predviđa utvrđivanje “izazova i mogućnosti za Srbiju u oblasti energetike u naredne tri godine”, a nakon toga počinje treća faza koja bi trebalo da se završi za četiri godine od početka druge( 3- 7). Treća faza se odnosi na tzv. “tranziciju energetskog sektora i postavljanja uslova za rast”.

Siniša Mali Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Četvrta faza se bavi “perspektivama energetskog sektora u Srbiji do 2050. godine”, dok peta faza podrazumeva nastavak podrške ove norveške firme u dogovoru s Vladom Srbije.

„Koliko će Srbiju koštati usluge Norvežana“

Za ovaj posao predviđena je fiksna naknadna od 1,55 američkih dolara za realizaciju prve četiri faze do kraja oktobra. Iz kompanije “Rystad Energy” opisali su detaljno kako će naplaćivati usluge.

“Naša profesionalna naknada za angažman biće fiksna naknada od 1,55 miliona američkih dolara za sav posao koji oba tima obave za realizaciju modula 1. do 4. do kraja oktobra. Dodatni modul s dodatnim timovima ili rad od 1. novembra predmet su novog plaćanja. Profesionalna naknada uključuje celokupno korišćenje stručnog tima, internih stručnjaka i pomoćnog osoblja, kao i korišćenje naših sopstvenih alata i baza podataka tokom projekata. Dodatno ćemo naplatiti direktne troškove, kao što su putovanja između Osla i Beograda i smeštaj u Beogradu. Projekat će se fakturisati na dve jednake fakture, s datumom dospeća 1. oktobar i 15. novembar”, navodi se u obrazloženju.

„Kako su Norvežani skicirali probleme Srbije“

Prema oceni kompanije “Rystad Energy”, energetski sektor Srbije trenutno se nalazi u teškoj siutaciji, koja se, kako navode, prošlog decembra pogoršalo nestašicom struje.

Termoelektrana „Nikola Tesla B“
Termoelektrana „Nikola Tesla B“ Foto:FoNet/EPS

“Ovo nije izolavani problem, već simptom izazova u sektoru koji nije dobio odgovarajuću pažnju i ulaganja i kojim se nije pravilno upravljalo. Pad proizvodnje električne energije u kombinaciji s rastom potrošnje preokrenu je zemlju iz neto izvoznika u neto uvoznika električne energije. Negativan efekat ove promene pojačan je evropskom energetskom krizom i odgovarajućim ekstremnim cenama električne energije, iscrpljujući gotovinu iz preduzeća i stvrajući neposrednu krizu za kompanije i državu. Time je Srbija postala jedna od najteže pogođenih zamalja u Evropi, koja se našla u situaciji koja se neće rešiti sama od sebe u kratkom roku“, navodi se u dokumentu.

BONUS VIDEO: Radmilo Marković: Vučić i prosipanje magle u više sati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare