Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Evropska komisija (EK) predložila je danas da zemlje članice EU tokom narednih meseci umanje potrošnju prirodnog gasa za 15 odsto, da bi tog energenta bilo dovoljno za osnovne usluge tokom zime, ako Rusija potpuno obustavi snabdevanje.

Prvobitna umanjenja bila bi dobrovoljna. EK je takođe tražila ovlašćenje da uvede obavezno umanjenje u celoj EU, u slučaju da „postoji značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa ili da se desi izuzetno velika potražnja“ za energentom.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da je potreba za vanrednim merama velika.

„Rusija nas ucenjuje. Rusija koristi energente kao oružje. Stoga, bilo da dotok ruskog gasa bude delimično ili potpuno obustavljen, Evropa mora da bude spremna. Moramo da budemo proaktivni. Moramo da se spremimo na moguće potpuno ukidanje snabdevanja gasom iz Rusije. A to je verovatan scenario. To smo videli u prošlosti“, rekla je Fon der Lajen.

Zemlje članice EU će o predloženim merama razgovarati na hitnom sastanku ministara za energetiku narednog utorka.

Cilj je da osnovne delatnosti poput bolnica mogu da rade, dok bi druge delatnosti umanjile potrošnju. To bi moglo da uključuje i smanjenje grejanja u stambenim zgradama i manju potrošnju električne energije u domaćinstvima.

„Pod pretpostavkom da će dotok ruskog gasa potpuno biti prekinut, moramo da štedimo gas, da brže napunimo skladišta, a da bismo to uradili moramo da smanjimo potrošnju. Znam da je to veliki zahtev“, rekla je Fon der Lajen.

Bonus video: NewsMax Adria – UVOD – 09.07.2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar