Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da postoje tri nivoa rizika - snabvdevanje električnom energijom, gasom i naftom i naftnim derivatima, a da se na sve probleme nadovezuje i potencijalna ekonomska kriza. Dodao je da je ugovorom sa Gaspromom rešeno oko 64 odsto naših potreba, a hrane ćemo imati dovoljno.

„Rizici su na tri nivoa – snabdevanja električnom energijom, gasom i naftom i naftnim derivatima“, rekao je Vučić.

Dodao je i da se na globalne probleme u energetici nadovezuje se i potencijalna ekonomska kriza, delom zbog nedostatka energenata delom zbog opšte nesigurnosti.

„Svi povećavaju referentne kamate. Sve je skuplje i teže doći do novca“, rekao je.

Kako dodaje, u okviru svakog pomenutog rizika ima manjih – kako obezbediti remont termoblokova.

On kaže ni da struju nećemo moći više lako da kupujemo, i da danas već gledamo da kupujemo struju koja će se trošiti u novembru i decembru, za Novu godinu.

„Te cene su neverovatno visoke, što dodatno ugrožava našu stabilnost. Što se tiče gasa imamo dobre vesti. Ugovorom sa Gaspromom smo rešili oko 64 odsto naših potreba. Mi smo preko OTP banke obezbedili sredstva da u narednih dva meseca napunimo 147 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj. Za to hoću da se zahvalim Siniši i Ani. Za to vreme napunićemo ovde naš deo Banatskog dvora ruskim gasom, na 250 miliona kubnih metara gasa. Do 1. septembra ćemo imati u rezervi 400 miliona kubnih metara gasa“, rekao je.

Predsednik ističe da „kada bi atomske bombe padale po svetu“ mi bismo imali dovoljno gasa za dva meseca.

„Sve je u našem domenu, i ne zavisi od toga hoće li neko da prekine nešto ili ne. Za gas su vesti dobre. Skupe, ali dobre. Sve smo platili, da imate u vidu“, kazao je Vučić.

On je istakao da je Srbija blizu najniže cene naftnih derivata na pumpama u regionu, ali da smo u teškoj situaciji zato što dve velike kompanije ne uvoze.

„Sve je spalo na NIS, naša naftna kompanija radi sa 100 odsto kapaciteta. Mi imamo i problem što moramo da nađemo alternativu ruskoj nafti. Nama nafta može da dođe samo preko Jadranskog naftovoda, pošto počinju da nas ucenjuju i za Kirkuk iračku naftu. Pojedini proizvođači kažu da neće da sarađuju sa firmama gde su Rusi većinski vlasnici, kao što je NIS“, rekao je.
Vučić je dodao da su transportni troškovi sve veći, i da sukob pravi ogromne probleme.

„Zbog toga moramo da obezbeđujemo veliki novac. Mi se za sada držimo dobro, nivo javnog duga nam je nizak. Čitao sam neke gluposti danas u novinama da smo se zadužili prema Kinezima zbog infrastrukture. Ajde prestanite da pričate gluposti i lažete ovaj narod. Naša stopa javnog duga je najbolja u regionu. I svi su u mnogo težoj situaciji nego mi“, ističe on.

BONUS VIDEO Vućić o teškoj zimi, letovanju i toploj vodi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare