Nebojša Atanacković Foto: Medija centar

"Svet se menja, kao i tehnologije, tako da se mora menjati i prosvetni sistem", ocenio je danas predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On je rekao da su potrebe privrede u raskoraku sa onim što pruža prosvetni sistem i to je, kako ističe, činjenica koja godinama postoji.

„Imam utisak da prosvetni sistem i dalje funkcioniše na bazi škola koje održavaju svoju tradiciju već godinama. Godinama školuju takve kadrove i izbacuju na tržište, iako je vidljivo da nisu potrebni, ni privredi, ni društvu, a posle ti mladi ne mogu ni da nađu posao, pa moraju da se prekvalifikuju“, naveo je Atanacković.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je rekao, na socijalno-ekonomskom savetu prošlog ponedeljka iniciran je sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

„Predložili smo šta od prosvete očekujemo i sada je to jedan proces. Prosveta je spremna da izađe u susret i da zajednički krenemo u taj proces, koji neće biti nimalo lak, ni kratak“, dodao je.

Prema njegovim rečima, programi škola i fakulteta mogu biti na zavidnom nivou, ali pitanje je da li se dobijaju dovoljno kvalifikovani studenti ili srednjoškolci.

Primećuje da privreda mora dodatno da ulaže u kadrove i ukazuje da je potrebno da se podigne nivo znanja, jer iz škole ne izlaze dovoljno obrazovani.

„Neka od zanimanja izumiru, ali se rađaju i nova zanimanja. Moramo ići u korak sa novim potrebama“, kaže Atanacković.

Sledeći korak je, kaže, da se napravi spisak potreba i da se onda sagledaju mogućnosti prosvetnog sistema da tome izađe u susret.

„Imamo početne korake, u smislu drugačijeg angažovanja mladih ljudi kroz neke obuke, kroz dualni sistem. Predviđeno je da će se on uvesti i na fakultetima“, rekao je Atanacković.

BONUS VIDEO: Gde su granice legitimnog i nelegitimnog biznisa sa udžbenicima?

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar