Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Agencija Moody’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou Ba2, kao i stabilne izglede za dalje povećanje rejtinga, saopštila je večeras Narodna banka Srbije.

Kao ključne faktore za ovakvu odluku agencija Moody’s ističe povoljne izglede za privredni rast u srednjem roku, koji su „ojačani značajnim prilivima stranih direktnih investicija, rasprostranjenim po privrednim granama“, te izgrađenu otpornost ekonomije na nepovoljna kretanja iz međunarodnog okruženja.

U faktore Moody’s navodi i uređene javne finansije i fiskalni prostor za reakciju na potencijalne šokove, te uspeh u sprovođenju strukturnih reformi.

Takođe, agencija navodi da je Narodna banka Srbije efikasnom monetarnom politikom u prethodnim godinama prvo smanjila inflaciju s dvocifrenih nivoa s početka prošle decenije, a da je potom očuvala na nivou ispod 4 posto u celom periodu od 2013. do polovine 2021. godine.

Agencija ocenjuje da je rast inflacije u prethodne dve godine bio posledica eksternih faktora i da će zatezanje monetarne politike doprineti vraćanju inflacije u granice cilja, navela je Narodna banka Srbije.

„Stabilni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga odražavaju ocenu agencije da će Srbija sačuvati fiskalnu disciplinu i nastaviti sa strukturnim reformama. U izveštaju se navodi i da je očuvanje kreditnog rejtinga Srbije rezultat dobrih perspektiva domaće ekonomije, koja je podržana dinamičnom prerađivačkom industrijom, povoljnom investicionom klimom i obrazovanom radnom snagom, što sve zajedno doprinosi tome da priliv stranih direktnih investicija bude visok i rasprostranjen. Agencija takođe ističe i predvidiv institucionalni ambijent i političku stabilnost, koja pogoduje kontinuitetu ekonomske politike“, navodi se u saopštenju Narodne banke.

BONUS VIDEO