Novak Đoković
Foto: Starsrport/Serbia Open

Nedelja za nedeljom je situacija na vrhu ATP liste potpuno ista. Na njoj piše isto ime i prezime - Novak Đoković.

Čak 395. put u istoriji rangiranja je Novak Đoković na vrhu ATP liste, ovog puta sa 11.045 bodova. Ima 500 bodova manje nego prethodne sedmice, a ti bodovi su mu obrisani jer je sada prošlo više od godinu dana od turnira u Astani.

Tako je Đokoviću umanjen konto za ukupno 750 u prethodne dve sedmice, ali je i dalje na vrhu planete sa 2.240 bodova više od Karlosa Alkraza.

PROČITAJTE JOŠ

Mladi Španac je nakon šokantnog poraza od Grigora Dimitrova na mastersu u Šangaju umnogome sebi zakomplikovao put ka prvom mestu na svetu jer sada mora da se nada ranijem kiksu Novaka, te da on osvoji turnire do kraja. Ipak, to je zaista teško očekivati jer je Đoković najavio da do kraja sezone želi da osvoji Dejvis kup i barem jedan od dva preostala turnira (masters u Parizu i Završni masters u Torinu).

Ostalo je tačno još dve sedmice do početka mastersa u Parizu, a tamo će Đoković braniti 600 bodova (poraz u finalu prošle godine od Holgera Runea). Ipak, Novak ima garantovanih 397 sedmica na vrhu sveta, a biće to sigurno do 6. novembra kada će to zavisiti od ishoda mastersa u Parizu. Ipak, Novaku samo par pobeda tamo garantuje ostanak na prvom mestu i do Završnog turnira.

Foto: Mike Stobe / Getty images / Profimedia

To znači da je magična granica od 400 nedelja na prvom mestu ATP liste, ta granica koja je od postanka tenisa nikada nije probijena ne samo realna nego se čini i neizbežna.

Đoković mora da bude na svom uobičajenom nivou u završnici sezone, a nema razloga zbog koga to ne bi bio u ovom trenutku. Novak nije odigrao nijedan jedini meč od 10. septembra kada je završeno finale US Opena, ali u ovom trenutku vredno trenira.

Laslo Đere je trenutno drugi reket Srbije i 35. igrač na planeti (napredovao za jednu poziciju), Dušan Lajović je 51 (skočio četiri pozicije), a Miomir Kecmanović 53. igrač sveta (pao za osam pozicija). Hamad Međedović je 102. na svetu i napredovao je za tri pozicije, što je njegov najbolji rezultat u karijeri.

Ovako izgleda Top 10 lista.

Top 10 ATP lista
Foto: ATPtour site

BONUS VIDEO Novak Đoković povodom završetka sezone i poslednjih turnira u 2023. godini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar