Dečak šutira loptu u vodi
Foto: EPA-EFE/NARENDRA SHRESTHA

Samo kad se setimo da je fudbalski trener jednoj devojčici rekao "dabogda te rak pojeo", kad vidimo da je na stadionu nađen bunker, "štek" kriminalaca i da je brdo utakmica pod lupom UEFA zbog nameštanja, želudac nam se prevrne.

PROČITAJTE JOŠ

Znate šta? Nije tu kraj gorušice i mučnine, već početak. Političko raskusuravanje vlasti prenelo se na fudbalski teren, a što da ne i na Fudbalski savez Srbije, pa je tako Slaviša Kokeza otišao tek kada je SNS odlučila da je vreme da ide.

Uz to smo imali i Dragana Antića kome je zabranjeno, pa mu kao nije zabranjeno da vodi klub, jer je izgovarao gadosti na račun žene sudije, a u međuvremenu i štrajk fudbalera koji su se okupili kada su izvisili za zarađeni novac.

Zato će se o sezoni Zvezde bez poraza i dominaciji ekipe Dejana Stankovića pričati isto koliko i o skandalima koji mesecima potresaju srpski fudbal, pretvoren u svetsko prvenstvo u valjanju u blatu.

Zavesa na sezonu je spuštena poslednjim činom borbe za opstanak, a Rad, koji je napravio sumnjivu seriju pobeda, na kraju je ispao za jedan neiskorišćen penal.

Većina ovih stvari kulminirala je postepeno kako se sezona bližila kraju, a rezultati i marifetluci dolazili na naplatu. Posebno od početka ove godine, sve se razvilo kao spirala i domino efekat – jedna stvar je vukla drugu.

Slaviša Kokeza bio je perjanica Fudbalskog saveza Srbije u kom je vedrio i oblačio, činilo se bez kraja i konca, dok se fudbal raspadao, reprezentacija tonula, a brojne afere zataškavane. Onda je kao grom iz vedra neba osvanula vest da su Kokezu doveli u vezu sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka.

Slaviša Kokeza Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Sve se odvijalo kao na filmskoj traci, a predesnik FSS-a uspeo je čak i da slomi srce pedsedniku Srbije, za kojeg je svojevremeno podmetao i glavu.

Slaviša Kokeza je morao da ode, jer fudbalski fijasko može da preživi u fotelji, ali političku aferu nije mogao.

Njegova fotelja je ostala upražnjena, a dok se ne nađe neko spreman da stvari promeni iz korena ili pak bude podoban za funkciju, čuvaće ga Marko Pantelić.

Foto:Fudbalski savez Srbije

Velika je nedoumica koliko će to potrajati, jer je Kokeza otišao pre dva meseca, a izbori za predsednika FSS nisu baš stvar koja se rešava pucanjem prstiju.

Dobro, zavisi čijih prstiju… Bilo kako bilo, fotelja je sigurna, jer je Pantelić vernost postojećem sistemu već dokazao.

Kada je legenda srpskog i svetskog fudbala Nemanja Vidić poslao otvoreno pismo srpskoj javnosti u kojem je bez pardona kritikovao čitav sistem u srpskom fudbalu i nazvao ga destruktivnim, Marko je bio u prvoj liniji odbrane.

Foto: EPA/ROBIN PARKER

Kada Nemanja kaže da su sposobni ljudi kod nas u fudbalu oni koji manipulišu sistemom i zakonom i postavi pitanje o poreklu novca, onda on time zabija nož u leđa sistemu koji degradira kompletan fudbal do krajnjih granica.

A Nemanju Vidića podržao je još jedan velikan svetskog fudbala, njegov imenjak Nemanja Matić. I sam ističući katastrofalno stanje u domaćem fudalu, za koji kao jedino rešenje vidi Vidića na čelu saveza, istovremeno je uputio i apel predsedniku Srbije, Aleksandru Vućiću.

Pozvao ga je da ubedi Vidića da preuzme kormilo i da tako počisti sve što je trulo, prljavo i loše u fudbalu u Srbiji. Jasno je bilo i Nemanji Matiću ko se za sve pita u kod nas i ko je stručnjak za sve moguće i nemoguće stvari i da nijedna čorba ne može da prođe bez jedne te iste mirođije. U međuvremenu Matić je odlaskom iz reprezentacije ispisao još jednu stranu ilustrovanu enciklopediju „Čemer i jad srpskog fudbala“.

Sudija Srđan Obradović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

I dok se Kokeza mirno sklonio, ne snosivši nikakve posledice za sve što je radio, fudbalski sudija Srđan Obradović nije bio te sreće.

Čovek sa zadatkom da sudi kako mu se kaže, a ne kako pravila nalažu osuđen je na 15 meseci zatvora jer je dokazano da je na utakmici između Spartaka iz Subotice i Radničkog iz Niša favorizovao domaći tim u meču koji je odlučivao ko će u Evropu.

Jer, šta je jedan skandalozan penal čoveku čije je suđenje godinama bilo za zatvor. I to bukvalno. U ovoj sezoni samo je stigla kazna za sve prethodne.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

A u zatvor su otišli, bar jedan deo njih i oni koji decenijama satanizuju i fudbal i sve oko njega, a nazivaju se najvernijim navijačima. U filmskom hapšenju koje se mesecima prikazuje u svim medijima, kriminalna grupa Velje Nevolje, privedena je pred lice pravde.

Upravo je ovaj događaj bio kapisla koja je pokrenula i otkaz Slaviši Kokezi, jer se on sam ne bi sklonio, sasvim sigurno.

Ta kapisla nije bila dovoljna da se skloni i predsednik Sportskog društva Partizana Milorad Vučelić, koji već dugo ne priča o ovoj temi i tome šta se dešavalo na stadionu kluba na čijem je čelu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Upravo je Vučelić više meseci nelegalno na toj funkciji, tako bar uvereno tvrdi doskorašnji potpredsednik crno-belih Vladimir Vuletić.

Objasnio je da je mandat upravi istekao još 2020, pre otprilike osam meseci. Vuletić kaže da je više puta upozoravao kako je potrebno organizovati Skupštinu kako bi se dobila legalna uprava.

I dok Vučelić nije iza sebe ostavio funkciju u Partizanu, vođe navijača su iza sebe su ostavile krvav trag dok su klub bez pardona koristile kao paravan za najprljavije poslove.

Iza njih je ostao i „bunker“ na drugom najvećem stadionu u Srbiji, koji je samo produbio krizu u kojoj se Partizan nalazi.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Vuletić je u prethodna tri meseca otkrivao afere, deo u vezi sa transferima igrača, i iznosio prljav veš slavnog kluba razotkrivajući gde je sve pipke pustio kriminal, iznoseći na svetlost dana veze politike, fudbala i mafije.

I dok je Partizan snašla velika „Nevolja“, skandale u Vojvodini izazivao je „Snajper“.

Osuđivani Slobodan Milutinović u čaršiji poznat kao Sloba Snajper, postao je tako deo uprave Vojvodine, upotpunjujući sliku nestvarnih likova na čelu fudbalskih klubova u Srbiji.

Foto: Starsportphoto

Nije prošlo ni meseca od njegovog dolaska kada je policija privela Dragana B. bliskog saradnika Slobe Snajpera, jer je reketirao fudbalera Vojvodine Mladena Devetka, predstavljajući nešto što je po svemu sudeći trebao da bude poslovni model novog rukovodstva.

A taj model pored pomenutog reketiranja podrazumevao je i neisplaćivanje plata, zbog čega se pobunio i Nenad Lalatović, trener ekipe poznat po tome da nema dlaku na jeziku.

Nije se libio Lalatović da pre i posle svake utakmice uđe u verbalni klinč sa upravom kluba tražeći da se svima isplati novac koji im se duguje.

Tako je umesto čuvene pesme navijača „ćiribu, ćiriba, igra Voša k’o Barsa“ iz Novog Sada odjekivao verbalni rat koji bez prekida traje već mesecima, jer po sistemu „ćiribu, ćiriba“ nema para da se igrači i trener plate.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Jer već odavno nikog ne zanima kako sada Voša igra. Što je bilo prošle sezone, ostaje u prošloj sezoni – pa tako i Vošin trofej Kupa.

Prozivke su padale i između klubova. Tako je pred zimski san krenuo rat saopštenjima u kojima su se Napredak i Novi Pazar optuživali zbog delegiranja sudija, pritisaka i ko zna čega još, a i jedni i drugi su pritom bili konkurenti za opstanak.

Napredak je taj opstanak uspeo da izbori serijom pobeda na kojoj bi im pozavideli i najjači evropski klubovi, dok je Pazar nastavio da vodi ratove saopštenjima i da se u poslednjem kolu nada opstanku uz nadu da će sve biti regularno.

I da neće biti neobičnih kvota pred utakmicu u kojoj Napredak ulazi kao ogroman favorit iz nepoznatog razlog, protiv mnogo bolje plasirane ekipe.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

A o regularnosti u srpskom fudbalu pričali su i UEFA i Interpol, kojima je mnogo toga na ovdašnjim terenima bilo sumnjivo.

Pa im je bio sumnjiv Rad koji je kao na poklon dobijao bodove od Radnika i Vojvodine, a na spisku se našlo još nekoliko klubova. što zbog čudnih rezultata, što zbog velikih uplata na kladionicama u Aziji.

Rad na kraju nije pretekao i opstao jer Andrija Kaluđerović u sredu nije pogodio penal za 2:1 protiv Spartaka, a po kratkom postupku kažnjeni su tek usput Borac i Jagodina oduzimanjem bodova i nešto para.

Mirko Poledica, prvi čovek Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ objasnio nam je da niko ne može sa sigurnošću da kaže da će te kazne biti zaista plaćene.

Tim pre što su kase klubova prazne. Većina ih se finansira iz budžeta i onda kad kaznite jedan klub, vi taj novac građana samo preusmeravate negde drugde u budžet.

Ostaje naravno pitanje, šta je bilo sa novcem koji se dugovao igračima Borca iz Čačka, pa su morali da, zajedno sa Poledicom, organizuju štrajk.

Otišli su pred izvršnu vlast u tom gradu i pitali gradonačelnika, narodski rečeno „di su naši novci“. Negde jesu bili, samo su se svi pravili blesavi neko vreme, pa ako prođe – prošlo je.

Ako ništa drugo, ta afera dobila je jednim delom svoj epilog posle dve godine. Toliko je vremena trebalo da uz pomoć sindikata fudbalera „Nezavisnost“, igrači ugašenog Borca dobiju novac za koji su bili prevareni.

FK Rad, FK Novi Pazar
Foto: Miroslav Todorovic / STARSPORT

Da nije sve bilo vezano za nameštanja, reketiranja i dilovanja drogom, pokazuje nam i svojevrsni primer „trenerske pedagogije“.

Javnost je ostala sablažnjena kada je u Surdulici priveden trener mlađih kategorija zbog optužbi za nelegalne polne radnje sa dečacima od 13 godina. Pravdao se uhapšeni time da se on na taj način „šali sa dečacima“.

Iako je domaćii fudbal odavno loša šala, slučaj pomenute pedofilije, zapravo je ozbiljan horor koji otvara brojna pitanja, čemu su nam sve izložena deca.

Nije ni to sve. Sredinom marta ostali smo zatečeni i kada je Sandra Sremčević, predsednica ŽFK Zvezda B 2018 opisala kakvu torturu su prošle njene igračice na gostovanju u Šapcu.

„To je prosek, i da nekom detetu tako pričate ‘dabogda te rak izjeo, pojeo’, a ne znate ni da li mu se možda majka leči u tom momentu od neke bolesti… Mi smo izgubili, nema veze, ni suđenje nije sporno, ni rezultat, možda je sudija trebalo samo ranije da sankcioniše ovo, ili delegat, to sve ostaje na FSS-u. Njihov trener ima bogatu istoriju što se tiče tih ispada, incidenata, nažalost, te stvari se prepričavaju kao anegdote, ljudi se smeju tome, a to je vrlo sramotno. Ali živimo u takvim vremenima, ja samo ne želim da dozvolim da to bude normalno“, rekla je tada Sremčević.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Da onima koji na kraju sezone budu morali da Superligu Srbije zamene Prvom ligom ne nedostaju skandali pobrinuli su se SNS trener i porodica Gašić.

PROČITAJTE JOŠ

Dragan Antić, koga od milošte zovu Recko, uspeo je da ove sezone u svoj nadaleko čuveni rezime skandala doda još poneki. Žargosnski rečeno, Recko je uspeo da obrne igricu.

Tako je bez trunke srama, rečnikom nedoličnom ni nanjobičnijim uličarima, vređao damu koja je obavljala posao pomoćnog sudije, neprekidno joj disao za vratom i vršio pritisak sve dok mu glavni sudja nije pokazao crveni karton.

Zbog svog ponašanja je kažnjen sa 18 meseci zabrane bavljenja fudbalom, što ga nije sprečilo da do kraja sezone režira još jedan skandal.

On je prilikom gostovanja Dinama iz Vranja u Kragujevcu, kada je nakon izjednačujućeg gola Radničkog suspendovani Antić sa tribina naredio povlačenje ekipe sa terena, iako je Dinamo već ispao u niži rang.

Tako je suspendovani trener i nakon suspenzije uspeo da izvede svoj perofrmans pokazujući da za njega zakon ionako ne važi. A svoj revolt iz potpuno drugih razloga iskazali su igrači Radničkog iz Pirota.

Oni su u meču protiv Trajala iz Kruševca koji predvodi Vladan Gašić, brat Bratisalva Gašića, od muke i besa odlučili da sednu na travu zbog skandaloznih odluka sudije Danila Grujića i penala koji je izazvao revolt i malobrojnih navijača.

A penalima za Trajal već su se i ranije smejali, dok njihove utakmice UEFA redovno prijavljuje kao sumnjive.

Tako na kraju još jedne tmurne fudbalske sezone, ostaje samo hronologija brojnih afera i skandala koja je pokrila i ono malo fudbala kojeg smo sporadično mogli da zakačimo.

Kraj sezone doneo je najavu predsednika Aleksandra Vučića o obračunu sa mafijom u fudbalu. Kao da aktuelna vlast nije znala šta se dešava do sada.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare