Foto:STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Glava mu je bila obmotana zavojima, a leva ruka u gipsu. Sedeo je sa leve strane Tomislava Nikolića, predsednika Srpske radikalne stranke, a sa desne je bio Aleksandar Vučić. Tada je javnost upoznala Slavišu Kokezu, nekada člana a sada funkcionera stranke, biznismena i predsednika Fudbalskog saveza Srbije, koji je braneći svojim telom Vučića na uličnim protestima osetio policijsku brutalnost.

PROČITAJTE JOŠ

Za njega je Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde, ironično rekao „da sve što dotakne pretvara u zlato“, a jedan Kokezin prijatelj je proročki predvideo da mu je uspeh bio zagarantovan jer je rođen 7.7.’77. u sedam časova.

Fanovi izvesnog pevača narodne muzike Ćema tvrde da predsednik FSS neodoljivo liči na njega, da ih često mešaju, a Kokeza je u jednom tabloidu govorio i na tu temu.

„Ne kažem da nas dvojica ne ličimo, već ne znam kako on izgleda. Sigurno sam negde čuo neku njegovu pesmu, ali malo kog pevača znam po imenu, osim naravno Cece i Zdravka Čolića. Eto, recimo, kad smo slavili plasman na Svetsko prvenstvo, pevali su poznati pevač i pevačica, ali da me ubijete ne znam kako se zovu“, ispričao je Kokeza za „Alo“.

Kokeza nikada nije krio da je u dobrim odnosima sa sadašnjim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Vučić i ja smo prijatelji, on je zvezdaš, ali tu se završava priča o njegovom uticaju u fudbalu. Od silnih obaveza koje ima u državi Vučić stvarno nema vremena da se bavi fudbalom. Pomaže i Zvezdi i Partizanu koliko mu obaveze dozvole kao državnik i političar“, rekao je Kokeza u intervjuu za Mozzartsport.

Međutim, Kokezino ponašanje tokom nedavnog saslušanja u policiji, kada je na poligrafu odbio da odgovara na pitanja, pa i na ono da li je učestvovao u pripremi likvidacije predsednika, Vučića je rastužilo i gotovo mu slomilo srce.

„Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, rekao je Vučić.

Biznis i sport su sfere Kokezinog interesovanja, a u razgovoru za „Bazar“ rekao je da „utakmice reprezentacije Srbije doživljava stresno i emotivno“, te da pred svaku „mora da popije tabletu za smirenje“.

Ko je, zapravo, Slaviša Kokeza?

Na zvaničnom sajtu Fudbalskog saveza Srbije nema biografije predsednika, a na sajtu UEFA, gde je potpredsednik Komisije nacionalnih saveza, piše samo da je rođen 7. jula 1977. godine, da je uspešan biznismen, kratko je igrao fudbal, a onda je radio u Zemunu i Crvenoj zvezdi. Predsednik Fudbalskog saveza Beograda je postao 2014. godine, a dve godine kasnije i FS Srbije.

Zli jezici, kojih nema u FSS i UEFA, tvrde da je Kokeza počeo kao diler deviza i prodavac cigareta ispred Mesne zajednice Kozara u Bloku 61, dok drugi „izvori“ tvrde da je to ipak bilo negde na granici Novog Beograda i Zemuna.

On, međutim, svoje početke vidi drugim očima.

„Rođen sam u Sarajevu, a živeo sam u Zenici, jer je moj otac bio policajac. Počeo je kao neko ko prati vozove, da bi završio kao šef policije. Trenirao sam fudbal od sedme do 14. godine, kada sam došao u Beograd. Tu sam prestao jer nisam imao novca za treninge. U to vreme sam stanovao kod ujaka, gde je u stanu od 85 kvadratnih metara bilo nas 28. Već sa 18 godina sam započeo svoj biznis, s majkom sam otvorio kiosk i prodavnicu“, rekao je Kokeza za „Alo“.

Kokeza je rekao da se biznisom bavi 24 godine i da se nije obogatio preko noći, a da je 1999. godine ušao sa prijateljem u ozbiljan posao sa zaštitom automobila od krađe (Lavlja kandža, p.a.), kao i da je kasnije imao firme za prodaju nameštaja i bavio se hotelijerstvom, ugostiteljstvom, a nije mu bio stran ni IT sektor.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke Slobode i pravde (SSP), izneo je na jednoj od konferencija za novinare zamiljive podatke o Kokezinom poslovanju. On je krajem 2019. godine tvrdio da su Kokezine firme za sedam godina poslovanja obezbedile rast od 350 puta i bogaćenja od 52 puta.

„Taj čovek je ušao u biznis 2012. godine formirajući firmu ‘Pro Inter’. Ta firma se bavila informacionim tehnologijama i obezbeđivanjem softvera i hardvera. Njegova firma je od početnog prihoda od 150.000 evra u 2011. godini došla do 50 miliona evra u 2016. godini. Ona je uspela je da kupi ‘Eurosalon’, giganta industrije nameštaja, za 190.000 evra. Da bi samo zgradu na Sajmu u Beogradu, za potrebe Beograda na vodi, prodao državi za 16 miliona evra. Dragulj Slaviše Кokeze je preduzeće ‘Vin-Vin’. Ovo preduzeće je povećalo prihod sa pet na 150 miliona evra otkad je SNS na vlasti. ‘Vin-Vin’ je prodat ‘Tehnomaniji’ za ogroman novac“, rekao je tada Stefanović, i dodao da o Kokezi dovoljno govori i to što se jedna od njegih firmi zvala „Srećni bilioner“.

Stefanović je izneo još zanimljivih detalja.

„U periodu od 2013. do 2017. godine samo dve Кokezine firme sa državom su potpisale više od 200 ugovora, vrednih 52 miliona evra, pri čemu je na 43 procenta tendera, njegova firma ‘Pro Inter’ bila jedini ponuđač. Samo od Elektroprivrede Srbije Кokezina firma je dobila preko 50 ugovora“.

Zamenik predsednika SSP je izneo šokantno dugačak spisak državnih firmi i ustanova koje su Kokezi, kao jedinom ponuđaču dodeljivale poslove, a među njima su:

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vlada Republike Srbije, Uprava carina, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, Državna revizorska institucija, JP „Elektroprivreda Srbije“, Ministarstvo privrede, Direkcija za mere i dragocene metale, Prekršajni apelacioni sud Beograd, JKP za javne garaže i parkirališta, Parking servis, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ustavni sud Republike Srbije, JKP Beograd-put, Ministarstvo rudarstva i energetike, Republički geodetski zavod, JP Srbijagas Novi Sad, JP Jugoimport SDPR, JP Službeni glasnik, JKP „Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd“, Republička direkcija za imovinu, JKP „Beogradske elektrane“, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JKP „Infostan tehnologije“, Akcionarsko društvo „Aerodrom Nikola Tesla“, JKP „Gradska čistoća“, JP „Gradsko stambeno“ Beograd, Distribucija DOO JP „Pošta Srbije“ Beograd, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, AD „Elektromreža Srbije“, Privredno društvo za distribuciju el. energije „Elektrovojvodina DOO“…

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kokeza je očigledno veoma uspešan i snalažnjiv kada je biznis u pitanju, a ništa manje sposoban ni u fudbalu.

Po dolasku u Beograd igrao je u Brodarcu, a kasnije je tu i radio na podizanju omladinske škole. Vremenom je postao direktor Zemuna, dok je klub igrao u Srpskoj ligi. U jesen 2013. godine Dragan Džajić ga je pozvao da bude deo Zvezdine uprave.

Zvezdan Terzić je tokom sukoba sa Slavišom Kokezom rekao „da je Crvenoj zvezdi svanulo kada je Kokeza otišao“, a Fudbalski savez Beograda bio mu je odskočna daska za ulazak u Fudbalski savez Srbije.

Slaviša Kokeza je pre neki dan priveden u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala, hteli su malo da popričaju s njim, ali na poligrafu nije želeo da „peva“. Osim što nije bio raspoložen za to, predsednik FSS retko je raspoložen za bilo kakvu muziku.

„Nikad nisam mnogo voleo muziku. Volim da odem s prijateljima u kafanu da se provedemo, ali u autu ne slušam muziku. Mogao bih sad da sednem u auto, da vozim do Minhena i da ne uključim radio“, rekao je jednom prilikom Kokeza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar