Dusan Vlahovic, Luka Jovic, Aleksandar Mitrovic, Nikola Milenkovic i Sergej Milinkovic Savic
Foto:EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI/EPA-EFE/Justin Setterfield /EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL/EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA/EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Aktuelne fudbalske sezone se privode kraju i sve smo bliži letnjem prelaznom roku. Mnoge velike zvezde bi mogle da promene klubove, a fudbalski giganti poput Reala, Liverpula, Mančester junajteda već traže pojačanja.

PROČITAJTE JOŠ

Pored velikih imena koja su stalno u opticaju i koja bi trebalo da obeleže prelazni rok pred nama, poput Holana, Ronalda, Kejna i još nekolicine, Srbija će imati nekoliko fudbalera koji će biti u centru pažnje i lako bi mogli da promene sredinu.

Neki su uspeli da skrenu pažnju na sebe do te mere da se u kontekstu njihovih eventualnih transfera spominju basnoslovne cifre i ogroman novac.

Dušan Vlahović

Kada je u pitanju leto pred nama, najvrelija tema svakako je Dušan Vlahović. Mladi napadač Fjorentine igra u neverovatnoj formi, i iz nedelje u nedelju trese mreže i oduševljava fudbalsku javnost u Italiji i Evropi. Mlada nada srpskog fudbala, uspela je da se upiše u klupsku istoriju i da stane rame uz rame sa legendarnim Batistutom. Do kraja sezone će voditi bitku za drugog strelca Serije A sa Lukakuom i Murijelom, a ispred je samo neprikosnoveni Kristijano Ronaldo što dovoljno govori kakvu sezonu igra.

Foto: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

To je neminovno dovelo i do brojnih transfer spekulacija i licitiranja sa cenom, jer je teško verovati da će svoj raskošni talenat i dalje trošiti u Firenci. Iako specijalziovani portal Transfermarkt njegovu vrednost procenjuje na 25 miliona evra, prvi čovek Fjorentine je najavio da Srbin ne može u drugi klub dok neko ne plati 80 miliona.

Kada su u pitanju potencijalne destinacije, gotovo da nema kluba sa kojim ga ne povezuju. Prema pisanju brojnih medija, Liverpul i Mančester junajted su ozbiljno zainteresovani, a pominje se i Real Madrid.

Ni klubovi u Italiji nisu imuni na igre Vlahovića. Juventus, Milan i Inter su neke od mogućih destinacija, mada teško da bilo ko osim torinskog giganta može da plati traženu cifru.

Sergej Milinković-Savić

Vezista Lacija je neizbežna tema svakog prelaznog roka, a ni ovog puta ga priče o promeni kluba neće zaobići. Reprezentativac Srbije je i ove sezone bio jedna od glavnih karika rimskog kluba i u svim takmičenjima je postigao osam golova uz 11 asistencija.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Lacio ni naredne godine neće igrati u Ligi šampiona, a zbog posledica pandemije koronavirusa, kao i mnogi drugi klubovi je pretrpeo značajan finansijski udarac, pa bi ovoga leta mogli da iskoriste priliku i zarade veliki novac na Milinković-Saviću.

Ugovor mu ističe 2024. godine, a tržišna vrednost prema Transfermarktu iznosi 70 miliona evra. Kao i u slučaju Dušana Vlahovića, klub je odredio cenu od 80 miliona za sve zainteresovane da ga dovedu u svoje redove.

Prema brojnim informacijama, najviše je za njegovo dovođenje zainteresovan Mančester junajted. Ekipi sa Old Traforda potrebna su pojačanja kako bi uopšte imala šanse da se bori za titulu u Engleskoj sa gradskim rivalom Sitijem, a procena je da bi Sergej mogao da bude jedan od bitnih delova slagalice.

U Engleskoj je ponovo pokrenuta priča o interesovanju Totenhema, otkako je kao jedan od kandidata za naslednika Žozea Murinja postao i aktuleni trener Lacija, Simone Inzagi.

Italijan bi u slučaju dolaska u London mogao da ubedi upravu da sa njim u paketu krene i srpski fudbaler.

U nekoliko prethodnih transfer rokova, kao jedan od klubova koji su zainteresovani za Milinković-Savića figurirao je i Real Madrid, ali se čini da će španski gigant ipak prvo da se pozabavi rešenjem na poziciji trenera za sledeću sezonu, koje će dalje usloviti i politiku za prelazni rok.

Nikola Milenković

Jedan od glavnih kandidata da promeni klub je Nikola Milenković. Stub odbrane Fjorentine odigrao je još jednu odličnu sezonu, i to nije promaklo brojnim klubovima u Evropi. „Bleki“ je pored defanzive uspeo i tri puta da postigne gol i jednom da se upiše kao asistent.

Foto: Starsportphoto.com©

Jedan od glavnih razloga zbog čega bi mogao već ovog leta da promeni klub jeste i činjenica da mu ugovor ističe krajem sledeće sezone i klub iz Firence će morati, ukoliko Srbin ne produži ugovor, da ga proda jer bi u slučaju da to ne uradi, Milenković otišao kao slobodan igrač, a već na zimu bi imao pravo da pregovara sa drugim ekipama.

Njegova vrednost na tržištu prema Transfermarktu iznosi 28 miliona evra.

Mančester junajted već nekoliko godina prati srpskog defanzivca i već dugo se spominje kao glavni kandidat da ga dovede. U klubu još uvek pamte sjajne partije Nemanje Vidića, a mnogo puta su mediji Milenkovića poredili sa njim.

U poslednje vreme u priču se uključio i Čelsi, koji sve intenzivnije razmišlja o zameni za Tijaga Silvu koji je u godinama, i razmatra našeg fudbalera kao potencijalno dugoročno rešenje u paru sa Ridigerom.

Jak adut u Milenkovićevu korist bi mogla da bude i njegova igra sa loptim iz poslednje linije, što naročito voli trener Tomas Tuhel.

Aleksandar Mitrović

Najbolji strelac u istoriji reprezenacije Srbije iza sebe ima pravu rolerkoster sezonu. Nakon katastrofalnog početka sa Fulamom i male minutaže koju je sakupljao ulazeći sa klupe, Mitrović je eksplodirao u dresu Srbije, odigravši tri utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvnestvo na spektakularnom nivou, uz nekoliko sjajnih golova. To mu je nakratko ponovo kupilo mesto u prvom timu Fulama, što je opravdao golovima, ali je trener Skot Parker brzo pronašao razlog da ga vrati na klupu.

Foto: EPA-EFE/Glyn Kirk

Fulam je u nastavku sezone nastavio da gubi, što je rezultiralo ispadanjem iz Premijer lige, a sva je prilika da će Mitrović da promeni sredinu.

Njemu ugovor sa londonskim timom ističe 2024. godine, a tržišna vednost prema Tranfermarktu iznosi 18 miliona eevra.

Prema poslednjim informacijama, mendažer Vest Hema Dejvid Mojes zainteresovan je za srpskog napadača. Mediji u Engleskoj kao potencijalnu destinaciju za Mitrovića spominju i Njukasl odakle i nema baš dobra sećanja, ali sam je više puta isticao da je to klub za koji navija od detinjstva i možda pokuša još jednom.

Norič i Votford bi nakon ulaska u Premijer ligu takođe mogli da budu u konkurenciji i pokušaju da privole Mitrovića da pređe u njihoe redove.

Luka Jović

Talentovani srpski napadač iza sebe ima dve teške sezone. Od trenutka kada je došao u Real Madrid u transferu vrednom 60 miliona evra, Jović nije u potpunosti uspeo da se nametne Zinedinu Zidanu. Jedan od glavnih razloga leži i u činjenici da je Benzema briljirao, a Madriđani su igrali mahom samo sa jednim špicom.

Foto: EPA-EFE/BORIS STREUBEL

Jović je posle godinu ipo dana otišao na pozajmicu u svoj biši klub Ajntraht, ali osim dobrog početka, nije uspeo da se previše nametne. Ajntraht je u tom trenuktu igrao sjajan fudbal, a ekipa je već imala jasno definisanu rotaciju, pa su prilike za igru dolazile sa klupe.

PROČITAJTE JOŠ

Jovića sada čeka leto odluke, a najviše se pita Real koji Jovića pod ugovorom ima do 2025. godine.

Ipka, prema svim informacijama koje dolaze iz Španije, Real bi rado prodao Jovića ili ga uključio kao deo paketa nekog većeg transfera.

Njegova vrednost prilično je pala, a Transfermarkt ga procenjuje na 20 miliona evra, ali je malo verovatno da će Real pristati na tako malu cifru.

Poslednje informacije Jovića pominju kao deo paketa za dovođenje Lautara Martineza iz Intera, a nije isključena ni opcija nove pozajmice.

Tu bi Ajntraht bio ponovo jedan od glavnih favorita, sobzirom na to da je gotovo izvesno da će u narednom roku prodati Andre Silvu, pa bi se Joviću oslobodio prostor.

Kao jedna od opcija pominjao se i Bajern iz Minhena i to kao želja novog trenera Julijana Nagelsmana, ali je pitanje koliko j to realno, s obzirom na to da je u klubu i dalje neprikosnoven Robert Levandovski.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar