Foto:Nova.rs; N1; starsport

Srpski fudbal već godinama, ako ne i decenijama unazad, hronično boluje od skandala, sumnjivih mečevi, kontroverzi i svih onih nefudbalskih stvari. Najava da će se nešto zaista i promeniti samo je izbacila u prvi plan sve neregularnosti.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, odlučio je da posveti pažnju domaćem fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

„I sad vam kažem, tu mafijašku bandu iz fudbala, carine, svega, koja vam pušta da se svi smeju penalima koji se sviraju, cela Evropa i ceo svet. Sve ćemo da ih hapsimo. To je sve što imam da kažem. Ne samo što će VAR doći sledeće godine u Srbiju, već ću vas podsetiti da me mnogi nisu ozbiljno razumeli kada sam isto govorio i za hapšenje Belivuka i na kolegijumu BIA i MUP. Razumeli su me Vulin i Gašić, drugi očigledno nisu“, rekao je Vučić.

I to je samo lociralo neke probleme o kojima već godinama slušamo i čitamo. Slaviša Kokeza koji je godinama bio blizak vlasti „pušten je niz vodu“ nakon što je priveden na saslušanje u SBPOK, Dragan Antić Recko je poslednjih meseci nizao incidente, a neposredno pre ublažavanja 18-mesečne suspenzije (koja je kasnije vraćena u celosti) govorio da je Vučićev trener, tu je i Bratislav Gašić, direktor BIA i član SNS, čiji sin ponosno nosi kapitensku traku Trajala.

Upravo je klub iz Kruševca poslednjih meseci ispunjavao novinske stubce raznim sumnjivim mečevima.

Poslednji u nizu dogodio se na meču protiv Radničkog u Pirotu, kada je utakmica nakratko prekinuta zbog protesta domaćih fudbalera početkom drugog poluvremena. Sudija Danilo Grujić je tada dosudio jedanaesterac za Trajal, što je izazvalo burne reakcije ljubitelja fudbala u Pirotu.

Vladan Gašić i Bratislav Gašić Foto:Screenshot/Medija centar Beograd

To je navelo čak i Milana Gašić, kapitena kluba i sin Bratislava Gašića da se javno oglasi.

„Voleo bih da ispadnemo, da ne bude da vam Gašići ruše fudbal, ma nije valjda. Najpošteniji klub u celoj ligi, nego je**ga piše mi Gašić na leđima, pa to svima smeta. Otkud publika na stadionu u Pirotu, zašto niko ne reaguje na vređanje i pljuvanje po mom bratu i meni? Iscenirano ponašanje igrača odmah po dosuđenom penalu.

Večito je neko protiv nas nešto oštećen i pokraden. Voleo bih sve utakmice da se ispitaju, ukoliko jednu spornu nađu nama izbacite nas u najniži stepen odmah. Samo nisam siguran da bi svi klubovi to prihvatili. A mi ako ispadnemo, ispašćemo časno, podignute glave i čistog obraza“, napisao je Gašić na svom Instagram profilu.

PROČITAJTE JOŠ

Kokeza je već prošlost na fudbalskom nebu Srbije, a bila je dovoljno jedna ozbiljnija afera i saslušanje u SBPOK zbog navodne povezanosti sa Veljko Belivukom.

„Želim da obavestim moje saradnike, kao i sportsku i fudbalsku javnost da se povlačim sa funkcije predsednika Fudbalskog saveza Srbije. U želji da, pre svega, reprezentaciji omogućim neophodan mir, spreman sam za novu borbu u kojoj ću sve učiniti da demantujem napade na moje ime i ličnost“, naveo je Kokeza i istakao da „nikad nije i neće biti sumnjivo lice ljudima sa kojima je blizu 20 godina delio iste vrednosti“, a potom nastavio:

„Poštujući sve ono što se u tom odnosu izgradilo, niko ne treba Aleksandra Vučića i Srbiju da brani od Slaviše Kokeze, jer Slaviša Kokeza je bio uz Aleksandra Vučića i Srbiju kada mnogi to nisu smeli ili hteli. Ponosan tada, ponosan i sada kada se brutalno iznose opasne neistine koje su naravno nanele štetu i funkciji koju više neću da obavljam. Povlačim se sa mesta predsednika Fudbalskog saveza Srbije kako bih celog sebe stavio u službu pravde i istine koji će biti moja vodilja u budućem periodu“, naveo je, između ostalog, Kokeza.

I od kada je bivši predsednik FSS priveden na informativni razgovor omladinci Brodarca su izgubili primat u domaćem prvenstvu, dok Proleter neumitno klizu ka zoni ispadanja.

U ovom momentu ima samo bod više od Rada, ali je u poslednjih osam kola upisao čak šest poraza uz dva osvojena boda.

Dragan Antić Recko, trener Dinama iz Vranja, znao je da se na pravi način dodvori onome od koga je očekivao zaštitu. Suspendovan je na 18 meseci jer je vređao četvrtu sudiju Jelenu Cvetković, pa čak i pokušao da se fizički obračuna sa njom.

Sporadično je obavljao funkciju, iako je suspendovan, a kada je o tome pisala Nova.rs odlučio je da odgovori na sebi svojstven način.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Oni su između ostalog pisali da sam ja trener SNS-a ili Vučićev trener. Ono što pravi novinari treba da istraže i da znaju je da sam trener od 2000. godine kada Srpska napredna stranka nije ni postojala. Kao trener sam, pored Srbije radio u Nemačkoj, Makedoniji i nikada nisam bio ničiji trener. A ako me već tako nazivaju, mogu reći da sam ponosan što sam Vučićev trener. Šta je on uradio za Srbiju za ovih osam godina, prethodna vlast nije uradila za 50 godina. I za one novinare koji ne znaju, SNS kao stranka je osnovana 2008. godine. Ja politički znalac nisam, ne bavim se politikom. Podržavam SNS i Vučića zato što sam video u njemu jednog idejnog vođu koji je pun želje, energije i snage da izvuče Srbiju iz pepela gde nas je prethodna vlast ostavila. Vučić nam je napravio puteve, fabrike, bolnice… Sve ono što su njegovi prethodnici uništili. Svoje znanje i sposobnosti je pokazao i sada za vreme ove pošasti gde je prvi nabavio vakcine, najviše vrsti. Nekima smeta uspeh tog čoveka. Ima i on svojih mana. Najveća je ta što ima ljude oko sebe koji mu možda rade i o glavi, dosta su i radali“, pokupio je političke poene Antić.

Sa skandaloznog ponašanja je loptu prebacio u političke vode.

„Ja sam čovek koji ne zna da ćuti i uvek kaže ono što misli kada mislim da sam u pravu. Grešim i ja, živ sam čovek. Kritikovao sam i većnika za sport u Vranju, Vranje zaslužuje veći budžet za sport. Zato što sam glasno govorio ono što i ostali sportski klubovi govore ali tiho, a to je da je mali budžet za sport. Ali sam se i toga umorio i povukao da se ne bih raspravljao sa drugim ljudima koji to ne zaslužuju. Ne mogu da trrpim da me vređaju lopovi kao Đilas, koji je opljačkao ovu državu i uzeo 600, 700 miliona ne znam ni sam tačnu sumu, čitam iz medija. Odakle njemu toliki novac i računi na Mauricijusu? Ja imam račune u Srbiji i Nemačkoj i novac na računima sam zaradio pošteno igrajući fudbal, 20 godina sam bio profesinonalac. Zaradio sam mnogo miliona, obezbedio sam porodicu, decu, unučiće i vratio sam se u Srbiju, u svoj grad da bih pomogao svom gradu. Nisam došao da se bavim politikom i tako se bogatim kao gospodin Đilas i njegova cela kompanija.“

Bio je tu i čitav niz sumnjivih mečeva, koji su se našli pod istagom UEFA i koje su pratili posebni emisari.

Nisu za Trajalom zaostajali ni Jagodina, Borac iz Čačka, Železničar iz Pančeva… Svi oni su bili uključeni u brojne kontroverze. Epilog nekih sumnjivih radnji je da su Borac 1926 i Jagodina i definitivno kažnjeni oduzimanjem po šest bodova, uz novčanu kaznu od ukupno 10 miliona dinara.

Nije samo Prva liga bila uključena u kontroverze, pa imamo primer Rada ili Napretka koji igraju kao da se i dalje bore za titulu. Iako su gotovo čitave sezone bili na samom dnu tabele, odjednom su počeli da igraju evropski fudbal.

Kruševljani su vezali šest pobeda u prvenstvu, a sa 5:0 su savladali Proleter koji polako klizi ka ispadanju od kada Slaviša Kokeza više nije predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

Sve ovo je učinilo da fudbal bude potpuno u drugom planu, a prelazi „iz 2 u 1“ ili „iz 1 u 2“ postali su redovna pojava u svakom kolu. Poslednju takvu senzaciju su nam pripremili Kolubara i Radnički iz Kragujevca 3:1 (0:1), a ne bi bilo nikavo iznenađenje da sličan scenario vidimo i u preostalim takmičenjima domaćeg fudbala.

I kada se zna da su „ukaljane“ profesionalne lige, a da i mlađe kategorije moraju da trpe scenarije postavlja se pitanje – do kada srpski fudbal može da se bori protiv živog blata koje formiraju oni koji sede u foteljama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare