Foto:arhiva Nova.rs; Starsport; printscreen tv pink

Vođa navijača Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, uhapšen je u velikoj akciji MUP i BIA početkom februara, a sa njegovim padom usledila su i brojna privođenja njegovih bliskih saradnika. Najpre je privedeno više od 20 pripadnika njegove grupe, a iako se verovalo da je njihovo hapšenje samo početak daleko veće akcije, koja bi trebalo da obuhvati visoke funkcionere bez kojih delovanje tog klana nije moglo da dostigne ove visine - to je izostalo. Ipak, umesto hapšenja odgovornih za uspon pomenutog klana, dobili smo saslušanja bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviše Kokeze, nekadašnje državne sekretarke policije Dijane Hrkalović, ali i privođenje nekoliko policajaca.

Pad Veljka Belivuka iznedrio je veliki broj privođenja u našoj zemlji, a nakon što su njemu stavljene lisice na ruke, ustanovljeno je da je on sarađivao sa brojnih visokim funkcionerima u Srbiji.

Pročitajte još:

Sem Belivuka, u velikoj akciji MUP i BIA, uhapšena je cela njegova grupa, među kojima su i najbliži saradnici Marko Miljković i Milovan Tadić. Ipak, klupko je tek tada počeo da se odmotava.

Najpre je priveden poznati ugostitelj Aleksandar Kajmaković (47), poznatiji kao Aca Bosanac, zbog sumnje da je ekipa Velje Nevolje obezbeđivala njegove lokale, da bi samo nekoliko dana kasnije na informativni razgovor bio pozvan i, sada bivši predsednik FSS, Slaviša Kokeza.

Kokeza je ispitan jer je Kajmaković u policiji navodno ispričao da je do poslovnih odnosa sa vođom navijača došao preko višegodišnjeg poznanstva sa predsednikom Fudbalskog saveza.

Izjavu u svojstvu građana dao je i bivši potpredsednik FK Partizan i profesor Pravnog fakulteta Vladimir Vuletić.

Ipak, saslušanje koje je definitivno najviše pažnje izazvalo u javnosti jeste poziv da se bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović javi i dođe u prostorije SBPOK. Mediji su preneli da je ona saslušana povodom povezanosti sa kriminalcima Darkom Elezom i Belivukom, dok je njen advokat za naš portal izjavio da je ona ispitana samo o ugroženosti predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ne treba zanemariti činjenicu i da su prorežimski mediji navodili da je planiran napad na predsednika Srbije prilikom otvaranja spomenika Stefanu Nemanji u centru Beograda, te da iza svega stoji upravo Belivukova grupa.

Foto:printscreen pink.rs

Pad Belivukove grupe osetio se i u redovima MUP Srbije. Tako je privedeno nekoliko policajaca, a uhapšen je i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, ali i porodični kum bivšeg ministra policije, sada odbrane, Nebojše Stefanovića.

Ipak, i pored konstantnih hapšenja i saslušanja ljudi bliskih Belivuku, pitanje koje već nedeljama interesuje javnost Srbije jeste ko bi zaista trebalo da bude priveden ili makar ispitan zbog delovanja grupe Velje Nevolje, odnosno zašto su određena imena ostala „pošteđena“.

Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Postavlja se pitanje kako dosad policija nije ispitila bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića o delovanju pomenute kriminalne grupe, s obzirom da su neki od njegovih najbližih saradnika dovođeni u vezu sa Belivukovim klanom, ali i da li je on jedini funkcioner koji je nekako izbegao da bude „pod lupom“ nadležnih istražnih organa zbog ovog slučaja.

Pročitajte još:

Upravo zbog toga, postavlja se pitanje i da li su sporne fotografije osakaćenih delova tela i zverstva, a koje su, kako se sumnja, činili pripadnici grupe Velje Nevolje, plasirane su javnosti zbog onih koji se nisu zatekli u prostorijama SBPOK, a koje je očigledno trebalo propitati.

Dokle sežu veze Belivuka i države

Podsetimo, da je grupa Belivuka imala svoje pipke u gotovo svim sferama delovanja govori i činjenica da je nedavno ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila da je istražnim organima predala dokumenta koja ukazuju na povezanost kriminalne grupe Veljka Belivuka sa državnim funkcionerima, a vezano za oblast kulture.

Ona je tada izjavila da je predala dva predmeta koji se odnose na vezu resornog Ministarstva sa inkriminisanim licima i najavila da će predati i treći dokument koji je u vezi sa teškom krađom u jednom beogradskom muzeju.

Osvanuli na portalu „Njujork tajmsa“

Inače, u proteklom periodu čak se i američki „Njujork tajms“, jedan od najstarijih dnevnih listova u Sjedinjenim Američkim Državama, bavio temom mafije u srpskom fudbalu i povezanosti predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije sa njom.

Ime Veljka Belivuka i njegove organizacije optužene za činjene brojnih zlodela – od trgovine drogom preko iznuđivanja do mučenja i ubijanja – stiglo je i do američke štampe, a novinar Endrju Higins je u obimnom tekstu čitaoce upoznao sa svim što se proteklih nedelja dešavalo oko FK Partizan i ekipe Velje Nevolje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare