Foto: Starsport

Superliga Srbije u fudbalu se bliži kraju, a većina utakmica više liči na teatar apsurda, nego na istinsku, sportsku bitku za bodove. Sve više je utakmica pod velom sumnje, UEFA se češće oglašava, a broj mečeva koje kladionice skidaju iz svojih ponuda je sve veći.

Dve ekipe čije su „sjajne“ igre bile u centru pažnje veći deo vremena, su Rad i Napredak iz Kruševca.

PROČITAJTE JOŠ

I dok je tim sa Banjice malo posustao, Kruševljani „gaze“ sve pred sobom i nalaze se u nizu od šest uzastopnih pobeda.

Serijom trijumfa, ekipa Napretka je gotovo izborila opstanak u ligi, a njihov neverovatan preporod nije ostao nezapažen ni među kladionicama širom sveta.

Niko od njih, doduše nije bio impresioniran vrhunskim igrama, koliko činjenicom da je klub koji je u prvih 29 kola prvenstva osvojio isto toliko bodova, odjednom napravio seriju od šest pobeda i osvojio 18 bodova, zahvaljujući kojima je pobegao iz opasne zone.

Tako su mečevi ekipe iz Kruševca počeli naprasno da se skidaju iz kladioničarske ponude, a same utakmice da se pretvaraju u tragikomedije u kojima se dešavaju neverovatni preokreti.

Impresivan niz, kakvim u ovom trenutku ne mogu da se pohvale ni najjači timovi u Evropi.

Tako u Premijer ligi, moćni Mančester siti, tim koji je dominantno došao do finala Lige šampiona u poslednjih pet mečeva ima poraz od Lidsa i to na svom terenu, a i gradski rival Junajted koji je imao seriju od pet pobeda nije uspeo da veže još jednu jer je i za njih nepremostiva prepreka bio Lids.

U Nemačkoj je u najvećoj seriji trijumfa, trenutno Borusija iz Dortmunda koja je u nizu od četiri pobede, dok lider Bajern ima jedan poraz i remi u poslednjih pet mečeva.

Ni u Španiji ne možete pronaći ekipu koja ima aktivan niz veći od dve pobede, a jedino u oči upada niz Betisa od šest nerešenih rezultata.

U Seriji A, Inter i Atalanta mogu da se pohvale sa četiri trijumfa u poslednjih pet utakmica, dok isti takav učinaa ima i Lil u Francuskoj, a PSŽ ima četiri pobede i jedan poraz.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Zajedničko svim ovim timovima, osim što nisu dorasli „moćnom“ Napretku, jeste i činjenica da su to timovi koji se bore za vrh tabele i trofeje.

Kada se pogledaju timovi iz donje polovine tabele u najjačim ligama, tu tek nema govora o nekakvim serijama, a da to nisu mahom porazi.

Samo je nemački Majnc u poslednje četiri utakmice uspeo da ostvari tri pobede uz jedan remi i pobegne od zone ispadanja, dok je španski Valjadolid odigrao četiri puta nerešeno u nizu.

Većina ostalih timova, koji su ili u zoni ispadanja, ili blizu nje u idealnom slučaju mogu da se pohvale sa dve uzastopne pobede.

Ako bi kao argument uzeli činjenicu da su to ipak lige najvećeg kvaliteta i da je tamo teško i najjačima da prave serije pobeda, nije mnogo drugačija situacija ni u mnogo slabijim takmičenjima.

U šampionatima u regionu možemo da vidimo da lider u Hrvatskoj, Dinamo ima tri pobede i dva remija, a prvi pratilac Osijek jednu pobedu i četiri nerešena rezultata u poslednjim mečevima. Od timova u borbi za opstanak, Varaždin je odigrao četiri puta nerešeno u istom periodu.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Makedoniji je Škendija, koja je obezbedila šampionsku titulu, bila u seriji od osam pobeda, koja je prekinuta u prethodnom kolu, a nijedan drugi tim u ligi, nema čak ni vezane dve pobede u poslednja dva kola.

PROČITAJTE JOŠ

U Bosni je Borac iz Banja Luke bio u seriji od devet pobeda, koja je prekinuta nerešenim rezultatom u poslednjem meču na gostovanju Veležu, u sudaru timova koji se bore za titulu prvaka sa Sarajevom i koje sve deli tek četiri boda na tabeli. Jedini tim koji je pored toga vezao dve pobede u nizu, trenutno je Sloboda iz Tuzle.

Najbliže situaciji u Srbiji imamo slučajeve u Crnoj gori, mada nijedan ne može da parira Napretku.

Ekipa Jezera je osvojila 11, a Petrovac 10 bodova u poslednjih pet mečeva, čime su se obe ekipe odlepile od jedinog mesta koje vodi direktno u niži rang, a koje drži OFK Titograd, koji nije uspeo naglo da podigne formu.

Ni u nešto jačim ligama iz okruženja, kao što su rumunska i bugarska, nemao neku dominantnu ekipu.

U Rumuniji su ekipe podeljene u dve grupe – oni koji se bore za titulu i oni koji se bore za opstanak.

U šampionskoj grupi trenutno nema nijedne ekipe, koja je u nizu od makar dve pobede, dok je u grupi za opstanak Dinamo Bukurešt u seiji od tri uzastopna trijumfa, a Čindia Trgovište ima tri pobede i dva remija.

U Bugarskoj je lider Ludogorec u seriji od četiri trijumfa, dok je u ligi za opstanak misaona imenica i dve vezane pobede.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dakle, kada se pogledaju i takmičenja, značajno nižeg renomea, učinak Napretka stoji kao nešto, gotovo unikatno.

Zapravo, samo dva tima u Evropi mogu da stanu rame uz rame, zahuktalim Kruševljanima.

Lider šampionata Belorusije, Šahtjor Soligorsk je prvenstvo startovao sa sedam pobeda u nizu, dok je u Slovačkoj Spartak iz Trnave u seriji poput one Napretka od šest pobeda, samo što su oni taj niz ostvarili u borbi za treće mesto i plasman u Evropu.

Dakle, radi se o najboljim timovima zemalja u kojima se takmiče.

Zato ni ne čudi, kada se pogledaju prvenstva u celoj Evropi, zašto se serija Napretka, tima koji odjednom rutinira sve pred sobom, našla u centru pažnje usled sumnje da iza nje ne stoji revolucija u igri, već zakulisne radnje zbog kojih ga skoro uopšte ne možete naći u ponudama kladionica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar