Foto: Printscreen Nova S/Video; Goran Srdanov/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs; Privatna arhiva

Čuveni meteorolog otkrio kakva nas zima čeka i koliko će biti snega - ovaj scenario se neće dopasti mnogima.

Meteorolog Ivan Ristić otkrio je nedavno kakvo nas vreme očekuje do kraja zime. U svojoj prognozi najavio je da će veći deo Evrope biti pod uticajem islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog „Apolon“, koji je početkom oktobra uslovio prave letnje temperature u zapadnoj i jugozapadnoj Evropi i zbog čega nas je sunce baš ogrejalo.

Takođe je najavio da odmah potom u severnu Evropu dolazi polarni vorteks i donosi hladan arktički vazduh, ali i prve snežne pahulje. Hladan artički vazduh kretaće se na istok i jugoistok i do kraje prve dekade oktobra zahvatiće veći deo istočne Evrope. Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije.

Naš region, a i samim tim naša zemlja biće na granici svih ovih sistema, ali ne bi bilo iznenađenje da deo hladnog vazduha dođe i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahlađenje. U svakom slučaju, nakon toga posle Miholjdana 12. oktobra hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći če ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope.

Što se tiče temperatura u prve dve dekade oktobra, najviše dnevne temperature biće uglavnom iznad 20 °C, u toplijim periodima od 24 do 28 °C a kod osveženja između 20 i 24 °C.

„Jutra sveža sa temperaturama od 10 do 15 °C po kotlinama gde će biti maglovito i niže. Ukoliko bude došlo do prodora hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka oko 10. oktobra što nije nemoguće najviše dnevne temperature u tom periodu biće od od 15 do 19 °C a jutarnje će pasti na vrednosti od 5 do 10°C“, najavljuje Ristić.

Nakon ovog kratkotrajnog zahlađenja najviše temperature će ponovo biti u porastu i kretaće se preko 20 °C.

„Padavina u prve dve dekade oktobra biće malo uglavnom će oslabljeni talasi nešto svežijeg vazduha usloviti prolazna naoblačenja i kratkotrajno pojačan vetar.“

Vreme u novembru

Prema najavi Ristića, treća dekada oktobra i početak novembra donose kraj miholjskog leta i promenu sinoptičke situacija sve više oblaka krenuće prema našem regionu i doneti prve prave jesenje kiše.

„Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. One nastaju kada količina padavina za kratko vreme pređe 20 mm u naseljenim mestima i 40 mm u planinskim“, objašnjava Ristić i dodaje.

„Temperatura će biti u skladu sa kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra jutarnje od 2 do 8 °C a najviša dnevna od 7 do 15 °C. Polarni vorteks ove godine biće slab i podeljen na tri dela. Jedan će biti nad Severnom Amerikom, drugi nad Sibirom, a treći najvažniji za nas baš iznad severne Evrope. To će otvoriti mogućnost da zima 2023/2024 bude kao što smo imali nekad, da temperature budu u granicama normale i puno snega koji će doneti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Egejskom moru“, objašnjava meteorolog. Prvi sneg ali i snežni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije.

Vreme u decembru

U decembru malo sunca a puno oblaka i niske oblačnosti ponegde i magle, nastavlja se trend da će biti više padavina ali sada i snega.

„Jutarnje temperature od – 3 do 3 °C a najviše dnevne od 2 do 7 °C. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od – 10 do – 5 °C i maksimalnom temperaturom oko 0°C“, najavio je Ristić.

Vreme u januaru

„Najhladniji ali i najsnežniji period ove zime biće kraj decembra i prva polovina januara, totalno drugačiji scenario nego prošle godine kada smo za Novu godinu sedeli u kafićima“, kaže meteorolog Ristić za espreso.co.rs.

BONUS VIDEO: