Foto: Shutterstock

"Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće", objasnio nam je Branko Gligorić, Majstor amater čiji ukusni i jednostavni recepti oduševljavaju čitaoce Nova.rs. Ovog puta, na jednom mestu sabiramo njegove predloge za novogodišnju trpezu.

Kad je predjelo u pitanju, Gligorić nam je otkrio šta je bitno za najbolji prebranac ili „tavče na gravče“, a ako želite da „zašarenite“ trpezu, tu je i rolat od spanaćapohovani luk

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Begovu čorbu je, kako kaže, naučio da kuva „još onomad, od jedne vešte Sarajke“, i upravo ona je njegov izbor za novogodišnju trpezu ove godine.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Tradicionalno se za praznike sprema ruska salata, ali u obzir dolazi i mimoza salata, s kojom ni početnici ne mogu da pogreše.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

„Iz nekoliko razloga ovo je idealno jelo da se probije led: jednostavno se pravi i tu nema nikakve mudrolije; preukusna je i malo ko je ne voli; fenomenalno izgleda i biće pravi biser na astalu. Na kraju opušteno – nema šanse da omanete“, kaže Gligorić.

Njeno veličanstvo – sarma – nezaobilazni je momenat praznične trpeze, a glavno jelo je praseće pečenje. Bez konkurencije. Gligorić nam je otkrio svoje trikove za savršenu prasetinu iz furune.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Zoran Lončarević

Na kraju, zna se, sleduje nešto slatko.

Kao idealnu novogodišnju tortu, Majstor amater preporučuje dva čuvena poslastičarska bisera iz komšiluka – Doboš tortu ili Esterhazi.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Još recepata Majstora amatera:

„Novogodišnja noć samo što nije, a pred onima koji su rešili ukućane i goste obradovati sa najboljom tortom, stoji veliko je pitanje kojem se carstvu prikloniti? „Estehazijskom“ ili „dobošarskom“. Pa naše komšije Mađari kuvaju i jedno i drugo – sa istom veštinom i radošću. Ceo svet jede i jedno i drugo – sa istom radošću. I mi u Srbiji. Onda neka odluči – pismo ili glava!?“, poručuje Gligorić.

Jedva čekamo da čujemo šta je on izabrao na kraju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar