"Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće", objasnio nam je Branko Gligorić, Majstor amater čiji ukusni i jednostavni recepti oduševljavaju čitaoce Nova.rs. Ovog puta, na jednom mestu sabiramo njegove predloge za novogodišnju trpezu.
Kad je predjelo u pitanju, Gligorić nam je otkrio šta je bitno za najbolji prebranac ili „tavče na gravče“, a ako želite da „zašarenite“ trpezu, tu je i rolat od spanaća, pohovani luk…
Begovu čorbu je, kako kaže, naučio da kuva „još onomad, od jedne vešte Sarajke“, i upravo ona je njegov izbor za novogodišnju trpezu ove godine.
Tradicionalno se za praznike sprema ruska salata, ali u obzir dolazi i mimoza salata, s kojom ni početnici ne mogu da pogreše.
„Iz nekoliko razloga ovo je idealno jelo da se probije led: jednostavno se pravi i tu nema nikakve mudrolije; preukusna je i malo ko je ne voli; fenomenalno izgleda i biće pravi biser na astalu. Na kraju opušteno – nema šanse da omanete“, kaže Gligorić.
Njeno veličanstvo – sarma – nezaobilazni je momenat praznične trpeze, a glavno jelo je praseće pečenje. Bez konkurencije. Gligorić nam je otkrio svoje trikove za savršenu prasetinu iz furune.
Na kraju, zna se, sleduje nešto slatko.
Kao idealnu novogodišnju tortu, Majstor amater preporučuje dva čuvena poslastičarska bisera iz komšiluka – Doboš tortu ili Esterhazi.
„Novogodišnja noć samo što nije, a pred onima koji su rešili ukućane i goste obradovati sa najboljom tortom, stoji veliko je pitanje kojem se carstvu prikloniti? „Estehazijskom“ ili „dobošarskom“. Pa naše komšije Mađari kuvaju i jedno i drugo – sa istom veštinom i radošću. Ceo svet jede i jedno i drugo – sa istom radošću. I mi u Srbiji. Onda neka odluči – pismo ili glava!?“, poručuje Gligorić.
Jedva čekamo da čujemo šta je on izabrao na kraju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: