Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Zoran Lončarević

Nadali smo se da će nam kraj godine doći bez covid restrikcija. Nažalost, izvesno je da će ogromna većina novu 2022. godinu dočekati kod kuće. Zbog covida, ali i zbog dubine džepa koja je obrnuto proporcionalna statusu smaoproglašenog srpskog ekonomskog tigra. Ipak, „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ … Osim zagarantovanog provoda uz muziku koji nam ne gine i ne košta, vreme je da u iščekivanju novogodišnje večeri, polako razmislimo o svečanoj trpezi. Potrudiću se da u narednim danima do dočeka Nove, budem od pomoći. Novogodišnja sofra podrazumeva prazničnu atmosferu i tradicionalna jela – pečenje, dobru domaću čorbu, rusku salatu, sarme i tortu ili slasne salčiće. Dobro su došla i iznenađenja, ali i poneko posno jelo, jer u pravoslavnom svetu ovaj praznik pada u vreme Velikog posta. Dok kitite jelku i spremate novogodišnje poklončiće, stižu i moji gastro predlozi. Pa neka počene!

Kuva Majstor amater: Prasetina iz furune – ima li šta slađe?

Ima li šta lepše od pečene prasetine? Odgovor je prilično lak i jednostavan, ali da li je „slađe“ prase sa ražnja ili iz furune – teško je reći. Odgovori su uslovljeni različitim ukusima, a što se mene tiče preferiram ono iz furune.

O AUTORU:

Iako retke, zidanih starinskih furuna ima još, ponajviše na severu banata. To su one prave paorske peći, koje vešti Banaćani lože isključivo čokanjima. Prase se peče u sopstvenom saftu koji se cedi iz pečenja. Ovom posebnom, ukusu drugačijem od svih, najsličniji je ukus prasetine pečene u našoj kućevnoj rerni. Dakako po već isprobanom receptu i obavezno sa krompirom pečenom u isceđenom saftu, pretopu ili kapljevini. Zajedno sa mladim mesom naprosto se se istopiti u ustima. Zato bez krompira nikako!

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Sastojci

¼ praseta (3-4 kg od buta ili plećke sa rebrima)

3 muške šake soli

svinjska mast

oko 6 dl vode

Za krompir:

1 kg roze krompira

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica slatke aleve paprike

1 kašičica vegete

1 prstohvat ruzmarina

so i biber po ukusu

Priprema:

KORAK 1: Prastinu na debljim delovima probosti tankim nožem i u njih prstom utisniti po malo soli. I ostale delove mesa dobro utrljati solju i ostaviti da prenoći kako bi u sebe lepo povuklo so.

KORAK 2: Odstojalu prasetinu namazati mašću. Zamastiti i pleh pa u njega spustiti meso tako da njegov masniji deo i kožura bude okrenut na gore. Usuti zatim oko 2 dl vode i sve pokriti alu folijom. Pleh ubaciti u rernu zagrejanu na maksimalnu temparaturu i posle 7-8 minuta istu smanjiti na 170- 180 °C i na toj temparaturi, pokriveno folijom peći oko 3 sata. Meso povremeno politi mašću u kom se peče i dodavati po malo vode kada ispari. Dobro je posle 2 sata pečenja meso okrenuti na drugu stranu.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3 – krompir: Dok se meso peče krompir oguliti, oprati, prosušiti i iseći po dužini na četvrtine. Zatim ga posoliti i pobiberiti, posuti prahom belog luka, alevom paprikom, vegetom i usitnjenim ruzmarinom. Sve dobro izmešati da se krompir uvalja u začine sa svih strana.

KORAK 4: Posle 3 sata pečenja sa mesa skinuti alu foliju i ponovo ga okrenuti u prvobitni položaj. Zatim ubaciti i rasporediti krompir, pa pleh protresti da se sa svih strana „okupa“ u masnoći. Vratiti sve u rernu i paći još oko 1 sat, na istoj temparaturi bez folije. Posle pola sata kada se lepo zapeče sa donje strane, krompir okrenuti na drugu stranu.

Posluženje

Prasetinu servirati na veći oval, a krompir lepo rasporediti okolo i posuti iseckanim prazilukom, koji će mu dati, ne samo dodatni ukus, već i lep izgled. Salatu odaberite po želji, ali se čini da je vreme za dobar domaći kiseli kupus.

Novogodišnja trpeza, majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pleh i probušite meso viljuškom na nekoliko mesta. Tako ćete sprečiti da kožica puca zbog pregrevanja ali i učiniti da masnoća koja se nalazi ispod kožice izlazi i „podmazuje“ površinu mesa.

Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se orjentaciono 1kg = 1 sat pečenja u poklopljenom sudu. Neko vreme se još planira za pečenje bez poklopca ili folije, kako bi se kožica dodatno zapekla. Ipak, bićete sigurni da je vaša prasetina gotova kada lepo porumeni, počne da se „raspada“ i odvaja od kosti.

Vinska preporuka

Ja prasetinu zalijem sa nekim belim suvim vinom kao što su beli pinot, rajnski rizling ili šardone. Neretko se odlučim i za neki dobar suvi rose. Ljubitelji piva neka vide šta im je činiti.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Predlog i drugih glavnih jela:

Pečena ćuretina – neverovatno sočna i meka

Pečena ćuretina Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Jagnjetina u mleku, bez šmeka koji mrziš

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Guska u vinu sa češkim knedlama – po sremski

Foto: Vladislav Mitić

Pačetina i sos od višanja vrhunski ugođaj

pačetina
Foto: Shutterstock

Sutra: Novogodišnja trpeza – salate
Kuva Majstor amater: Mimoza salata – jednostavno i bez mudrolije

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare