Foto:EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as/mda

Zoran se raspitivao uokolo i saznao gde se nalazi tačno Habermasov kabinet. Zazvonio je na ulaznim vratima. Odgovora nije bilo. Zazvonio još koji put, takođe bez uspeha. Onda je sa svih strana osmotrio zgradu i primetio da je jedan prozor na prvom spratu otvoren.

Danas bi Zoran Đinđić napunio 71 godinu. Povodom njegovog rođendana, uz dozvolu izdavača, u nekoliko nastavaka objavljujemo delove iz knjige “Portret političara iz mladosti” (Arhipelag, 2018) Dragana Lakićevića Lakasa. U pitanju je delo koje je, kada je objavljeno, nezasluženo prošlo ispod radara, jer uz mnogo životnih i interesantnih detalja opisuje Đinđića iz perioda kada je iz Bosne došao u Beograd, pohađao Devetu beogradsku gimnaziju i kasnije postao student Filozofskog fakulteta.

„Ovo je iskrena knjiga o prijateljstvu i o jednom vremenu od koga su ostale samo uspomene“, napisao je autor u prologu ove neobične biografije.

Nakon Đinđićevog dolaska u naš glavni grad, prikaza njegovog isticanja u srednjoj školi, prvih znakova liderstva, putovanja u Nemačku i anegdote sa Korčule, završavamo ovaj feljton sa pričom o tome kako je mladi Zoran upoznao čuvenog filozofa Jirgena Habermasa, kasnije svog mentora:

Foto: Promo

Tako je Zoran, kao i svi ostali, dobio pasoš. Ubrzo zatim je krenuo u Nemačku, zajedno s preporukom koju je Mihailo Marković napisao jednom od vodećih levičarskih intelektualaca današnjice, Jirgenu Habermasu.

Postoje dve u osnovi slične verzije događaja kako su se upoznali Zoran i Habermas. Jednu sam čuo od Zorana, druga je stigla od samog Habermasa. Po prvoj, mesto susreta je Institut Maks Plank u Hajdelbergu, gde je Habermas boravio u to vreme; po drugoj, susret se odigrao u Frankfurtu u ulici Geteštrase br. 4, gde se nalazio njegov službeni kabinet. Ovo napominjem između ostalog zato da pokažem koliko je istorijska istina nešto što je teško utvrditi: dva aktera, dve različite interpretacije.

Sklon sam lično prvoj verziji priče, ali ću ispričati ovu drugu, jer raspolaže s više detalja. Ne, to nije baš najiskreniji odgovor. Zoran je umeo da u mnoge događaje unese mnogo vlastite fantazije. I to uglavnom pozitivne, afirmativne fantazije; to je bio pogled optimiste, način da se svet vidi lepšim nego što jeste.

Osim mesta gde se odigrao ovaj susret, sve ostalo što se dogodilo se uglavnom poklapa.

Dragan Lakićević Lakas Foto: Privatna arhiva

Kada je stigao u Frankfurt, kandidat se odmah uputio Habermasu. Na fakultetu ga je primila njegova lična sekretarica, po prirodi odsečna i tvrda žena. On joj je pokazao preporuku i pitao kada bi mogla da mu dogovori sastanak. Pogledala je u notes, prelistala ga i bez dvoumljenja rekla:

– Za mesec dana.

Nakon mnogo ubeđivanja rok je prepolovljen.

To je bila neprijatna vest. Šta da radi u Frankfurtu punih petnaest dana?

Objašnjenje: profesor piše neki članak. On ne dozvoljava da bude uznemiravan. Zato se zakazuju sastanci unapred: postoje tačno određeni sati i dani, dakle, po rasporedu koji se mora poštovati. Drugačije ne može.

Ovu ženu, na koju nikakve molbe i priče nisu mogle uticati, zli jezici su odavno prozvali Kerber. Nimalo slučajno.

Stvar je bila dozlaboga neprijatna za našeg junaka. I minimalni troškovi boravka u Frankfurtu, gde se takoreći nije imalo šta raditi, bili su za njega ogromni. Tražiti od žene Kerbera njegov telefonski broj, adresu stanovanja, bilo šta – bilo je neizvodljivo. Ona je i bila postavljena tu da bi ga držala odvojenog od sveta.

Foto: Fondacija Zoran Đinđić

I sada nastupa odlučujuća scena. Setimo se da je mitski antički junak Odisej svoje neverovatne uspehe postizao koliko hrabrošću, toliko i lukavstvom. Trebalo je oboje da bi opstao u nepredvidljivom i opasnom svetu u kome se kretao.

Zoran se raspitivao uokolo i saznao gde se nalazi tačno Habermasov kabinet. Zazvonio je na ulaznim vratima. Odgovora nije bilo. Zazvonio još koji put, takođe bez uspeha. Onda je sa svih strana osmotrio zgradu i primetio da je jedan prozor na prvom spratu otvoren. Pored njega se nalazio oluk. I ne premišljajući preterano, uspentrao se uz njega i nekako se dočepao prozora. Zatim se gotovo strovalio na pod, tačno nasuprot radnog stola za kojim je sedeo uvaženi profesor.

Po vlastitom priznanju, Habermas se strašno prepao. A ko ne bi? Manijak, ludak, pljačkaš… ko zna šta je pomislio. Neko bi pretpeo i srčani udar: on, doduše, nije, ali se tresao od straha i Zoranu je trebalo prilično vremena da ga smiri. Najzad, kada je shvatio o čemu je reč, u šta se uverio na osnovu pokazanog papira, rekao mu je da sedne u fotelju i da sačeka. Kao i svi savršeno disciplinovani ljudi, vratio se svom poslu.

Jirgen Habermas, Juergen Habermas
Jirgen Habermas Foto: EPA/MARTIN GERTEN

Zatim ga je odveo svojoj kući na večeru i detaljno saslušao. Zoranova ideja je bila da radi doktorat iz socijalne filozofije te je ispričao je šta ga najviše interesuje kao tema i naveo šta je do sada napisao. Habermas je malo razmislio i zaključio da bi bilo idealno da za mentora uzme njegovog dotadašnjeg asistenta Albrehta Velmera koji radi na Univerzitetu u Konstanci. Zoran se, nemajući faktički drugog izbora, s tim složio. Dogovor je bio načelno postignut i obojica su mogli da odahnu.

Kraj

Bonus video: Misterija Kenedijevog ubistva – Koja je sličnost sa Đinđićem?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar