Foto: Sebastian Hoppe

Na upravo završenom festivalu Fast Forward u Drezdenu, Hartefaktova predstava „Naš sin“, prema tekstu i u režiji Patrika Lazića, osvojila je nagradu mladog žirija za najbolju predstavu na festivalu.

U konkurenciji je bilo ukupno sedam predstava iz Nemačke, Finske, Grčke, Belgije, Danske, Norveške, Portugalije i Srbije.

Patrik Lazić, reditelj, intervju, predstava Kamen, BDP
Patrik Lazić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Uvek sam smatrao da naša predstava tretira jedan izuzetno lokalni problem koji u Srbiji dobro razumemo, ali za koji se plašim da li može da komunicira van nje. U svom objašnjenju odluke, mladi ljudi koji su činili taj žiri, pričali su o tome kako su se oni sve vreme osećali kao naš sin, kao da je svako od njih sedeo za tim stolom za kojim sin sedi sa svojim roditeljima u predstavi. Drago mi je da smo očigledno napravili univerzalnu predstavu o razumevanju i nerazumevanju unutar porodice, o očekivanjima jednih od drugih, o granicama prihvatanja – izjavio je reditelj Patrik Lazić po povratku iz Drezdena.

Festival Fast Forward je jednogodišnja smotra predstava mladih evropskih reditelja koju organizuje gradski teatar Staatsschauspiel Dresden, a na kojoj se autori predstavljaju u kontekstu novih pozorišnih glasova koji dolaze i donose inovativne estetike. Na otvaranju festivala obratili su se i podržali festival ministarka za kulturu i turizam Saksonije Barbara Klepsch, kao i gradonačelnica za kulturu, nauku i turizam grada Drezdena Annekatrin Klepsch.

Foto: Sebastian Hoppe

Poslednjeg dana festivala, osim nagrade mladog žirija, dodeljene su inagrade glavnog žirija i publike koje su pripale belgijskoj predstavi „Kolonizacija“ autora Salima Djaferija. U konkurenciji je bila i predstava „Zbogom, Lindita“ Nacionalnog teatra iz Atine koju je beogradska publika mogla da pogleda na ovogodišnjem Bitefu.

Predstava „Naš sin“ deo je redovnog repertoara Hartefakt Kuće, a u njoj igraju Dragana Varagić, Amar Ćorović i Aleksandar Đinđić. Drama govori o mladiću koji nakon što se autovao svojim roditeljima, oni pokušavaju da žive sa saznanjem da je njihov sin drugačiji, a rituali porodične večere postaju velika dramska peripetija.

Foto: Sebastian Hoppe

Ovog meseca predstava je na repertoaru 16. novembra na gostovanju u Centru za kulturu Lazarevac, a 25. novembra u Hartefakt Kući.

Bonus video: Ovacije za predstavu „Kao i sve slobodne djevojke“ Ateljea 212 u Berlinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar