Foto: Belkisa Abdulović

Premijera predstave za decu „Beskrajna priča“ po romanu Mihaela Endea u režiji Ane Tomović, održaće se u petak, 24. novembra u 20 časova, u Malom pozorištu „Duško Radović“.

“Beskrajna priča” je najpopularniji roman za decu i mlade čuvenog nemačkog pisca Mihaela Endea.  Iako je pisan za decu, ubrzo po objavljivanju, 1979. godine, prerastao u knjigu za sve generacije i postigao senzacionalan uspeh širom sveta. Spada među najneobičnija dela napisana u žanru fantastike. Preveden je na 39 jezika. Godine 1984. reditelj Volfgang Petersen snimio je po ovom romanu istoimeni film.

Foto: Belkisa Abdulović

Glavni junak je Bastijan Baltazar Buks, desetogodišnji dečak koji živi sam sa ocem nakon smrti majke. Njegov otac nema skoro nikakav kontakt sa njim jer se i sam bori sa tugom. Bastijan je usamljen i prepušten sam sebi. U školi nailazi samo na maltretiranje zbog svog izgleda i interesovanja za knjige. Jednoga dana, bežeći od školskih drugova koji su se okomili na njega, skriva se u lokalnoj knjižari, gde ga neodoljivo privuče jedna neobična stara knjiga čiji je naslov „Beskrajna priča”. Dok je džangrizavi vlasnik knjižare telefonirao, Bastijan krade zabranjenu knjigu i beži… Kako ne sme da ode kući, odlučio je da se sakrije na školski tavan gde čita. Na stranicama knjige otkriva tajanstveni svet zemlje Fantazije koja lagano propada…

Bastijan otkriva, ne verujući, da ga stranice knjiga pozivaju da pomogne junacima- Oseća se tako mali, slab i nedostojan da bilo kome pomogne. Кada konačno skupi hrabrost, ulazi u svet Fantazije koja se zahvaljujući njemu iznova rađa iz zrna peska. Nakon toga se konačno vratio kući i za njega i njegovog oca počinje novo poglavlje u životu i više nikada neće dozvoliti da izgube jedan drugog.

Foto: Belkisa Abdulović

U glumačkoj podeli su Relja Janković, Mladen Lero, Damjan Kecojević, Miloš Anđelković, Nikola Kerkez, Mladen Vuković, Jelena Ćuruvija Đurica, Dubravka Kovjanić, Maja Jovanović Spasojević, Ivana Adžić,, Goran Balančević, Marta Đurica.

Rediteljka Ana Tomović je uradila i adaptaciju drame, dramaturg je Đorđe Kosić, a prevod potpisuje Marija Stojanović. Za kostim i maske je zaslužna Momirka Bailović a za scenografiju Teodora Кnežević i Marta Dogan. Aca Pejčić je radio muziku i dizajn zvuka, video rad Ivanu Baletiću i Marku Kovačeviću, a scenski pokret je Damjan Kecojević.

Foto: Belkisa Abdulović

Reprize su u subotu, 25. novembra u 17, i u nedelju, 26. novembra u 12 časova.

Bonus video: Pozorište „Boško Buha“ je mesto gde su vaša deca mirna