Elia Suleiman Foto: Promo/SFF

Palestinski reditelj Eli Sulejmani laureat je Počasnog srca Sarajeva, koje će mu biti uručeno na predstojećem, 30. Sarajevo film festivalu, na kom će biti organizovana i retrospektiva sineastinih ostvarenja, saopštili su organizatori ove prestižne smotre.

Počast palestinskom reditelju Eliju Sulejmanu Sarajevo film festival odaje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Sulejman je bio gost 25. Sarajevo film festivala 2019. godine, kad je u programu Open Air prikazan film „To mora biti raj“, ovenčan iste godine posebnim priznanjem žirija u Kanu. Palestinski sineasta je i prethodno dolazio u prestonicu BiH, s obzirom da je bio predsednik žirija 22. Sarajevo film festivala 2016, a kao gost na ovoj smotri bio je prvi put tri godine ranije.

Direktor Sarajevo film festivala Jovan Marjanović istakao je da im je čast da odaju priznanje ovom višestruko nagrađivanom i prijatelju festivala na kom će u okviru programa „Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva izabranih filmova.

– Univerzalnim jezikom filma govori o temeljnim ljudskim vrednostima i emocijama: strahu i nadi, domu i domovini. Prepoznatljivim duhom, humorom i s dubokim razumevanjem, Eli Sulejman pokazuje kompleksnost našeg postojanja, osvetljavajući apsurde života s nenadmašnom jasnoćom i dirljivošću, prikazujući duh i identitet Palestine jedinstvenim autorskim stilom. Sada, u najmračnijim vremenima u njegovoj domovini, njegov rad predstavlja svetionik razumevanja, podsećajući nas na moć pripovedanja kako bi podstakao tako potreban dijalog – reči su Marjanovića.

Elia Suleiman Foto: Promo/SFF

Rođen 1960. godine u Nazaretu, Eli Suljiman živeo je u Njujorku od 1981. do 1993. godine, gde je i režirao prva dva kratka filma: „Introduction to the End of an Argument“ i „Homage by Assassination“, za koje je ovenčan brojnim nagradama. U Jerusalim se seli 1994, gde mu je Evropska komisija poverila misiju osnivanja Odseka za film i medije na Univerzitetu Birzeit, a dve godine kasnije dobija priznanje za najbolji film na Venecijanskom festivalu i to za ostvarenje „Chronicle of a Disappearance“.

Sa filmom „Divine Intervention“ 2002. godine osvojio je nagradu žirija Filmskog festivala u Kanu i FIPRESCI nagradu koju dodeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara, kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji strani film u Rimu.

U čast 60 godina Kanskog festivala 2007. bio je među 35 reditelja koji su radili na filmu „To Each His Own Cinema“. I naredna dugometražna ostvarenja reditelja „The Time That Remains“ i „Diary of a Beginner“ bili su deo kanske selekcije, a poslednji film „To mora biti raj“ osvojio je posebno priznanje žirija i FIPRESCI nagradu kritike u Kanu 2019. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su nagrade za evropsko dostignuće u svetskoj kinematografiji 2022, Evropske filmske akademije u počasnog doktorata UcLouvain Belgium prošle godine.

Trenutno obavlja dužnost umetničkog savetnika Filmskog instituta u Dohi.

Sarajevo film festival, 30. po redu, biće održan od 16. do 23. avgusta.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar