Večerašnji gost je toliko kultan da je teško opisati ga u kratkom govoru. Ali već dugi niz godina i kao scenarista i režiser donosi publici širom sveta tugu, smeh, ili empatiju i to u univerzumu koji je tako njegov, da ako vidimo samo jednu scenu njegovog filma, znamo da je to on. Ne možemo ga pomešati s bilo kim drugim, toliko je jedinstven - kazao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala na otvaranju ceremonije na kojoj je u bioskopu na otvorenom "Open Air" uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva za doprinos filmskoj umetnosti scenaristi i reditelju Čarliju Kaufmanu.

Nakon inserata iz legendarnih filmova koje je potpisao bilo kao scenarista ili reditelj, na binu je izašao američki sineasta Čarli Kaufman, koji se vratio u Sarajevo posle više od jedne decenije, propraćen ogromnim aplauzom:

– Hvala, ovo je previše i zaista sam počastvovan. Obožavam ovaj grad, kao i kad sam prvi put bio 2008, tako je i sad. Obožavam toplinu ljudi u Sarajevu. Gledao sam sinoć film Kristijana Pecolda „Crveno nebo“ i nešto se u bioskopu na otvorenom zaista zapalilo. Ali, svi su bili toliko srećni i aplaudirali, ništa im to nije smetalo. A to se ne bi desilo nigde drugde. Da, uprkos svemu, piju pivo, zapale cigarete i budu sasvim mirni – poručio je Čarli Kaufman, nasmejavši sve u publici.

Čarli Kaufman Foto:Jelena Koprivica/Nova.rs

Nakon toga publika se podsetila kultnog filma Spajka Džonzija koji je uradio po predlošku Čarlija Kaufmana „Adaptacija“ s Nikolasom Kejdžom, Meril Strip, Krisom Kuperom i Tildom svinton. A film iz 2002. počinje večnom svakodnevnom zagonetkom običnog čoveka koji je na ovoj planeti četrdesetak godina:

Čarli Kaufman s nagradom Foto:Jelena Koprivica/Nova.rs

– Danas je prvi dan ostatka mog života.

Ali, onda tek kreću sumnje s kojima svako može da se poveže, a tako je bilo i večeras među sarajevskom publikom:

– Samo sedim na mojoj debeloj guzici. Treba da se zaljubim, da naučim ruski, čitam više… Samo budi samouveren, zar to ne privlači žene? Ma ne, uvek ću ostati ružan, to se nikad neće promeniti…

Bonus video: Bono i Edž u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar