Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Stephen Chung/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Crni lakirani klavir na kojem je Fredi Merkjuri komponovao i stvorio neke od najvećih hitova grupe Kvin, uključujući "Bohemian Rhapsody", središnji je deo izložbe otvorene danas u "Sotbiju", a na kojoj će biti predstavljena imovina legendarnog muzičara - pre aukcije sledećeg meseca.

Klavir „The Yamaha“ biće izložen u aukcijskoj kući u centru Londona narednih mesec dana, sve dok se ne izloži skoro 30.000 predmeta – umetničkih dela, odeća i nameštaj, fotografija, rukom pisanih tekstova i drugih predmeta koji su činili „izuzetan nered“ njegovog života.

Izložba spaja Merkjurijev privatni i javni život, od njegovih zlatnih i platinastih ploča i raskošnih scenskih kostima do ličnih polaroid fotografija, piše „Gardijan“.

Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

– Fredi je bio sakupljač, nije ništa bacio – rekao je Tomas Vilijams, direktor „Sotbija“ dodajući:

– Njegova imovina nam pruža izvanredan pogled na čoveka od njegovog detinjstva do smrti.

Merkjuri je umro 1991. u 45. godini, samo 24 sata nakon što je u izjavi potvrdio da ima sidu i apelovao na svoje fanove da se pridruže „borbi protiv ove strašne bolesti“. Svoj dom u u Lonodnu i sve što je u njemu, ostavio je Meri Ostin, jednoj od njegovih najbližih prijateljica. Sada, 32 godine nakon što je umro, Ostin je odlučila da sve proda.

Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ostin (72) je rekla u intervjuu za „Bi-Bi-Si“ u aprilu da je odlučila da proda skoro sve artikle kako bi „zatvorila ovo posebno poglavlje u svom životu“ i „dovela svoje poslove u red“.

Procene se kreću od oko 20 funti za ukras od porcelana do tri miliona funti za klavir. Očekuje se da će aukcija ukupno koštati između 7.6 miliona i 11 miliona funti.

– Svako će hteti i biti u poziciji da se nadmeće za komadić Fredija – rekao je Vilijams.

Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Izložba je tematski raspoređena na 15 „Sotbijevih“ galerija. Jedna soba je posvećena Merkurijevom interesovanju i strasti za japansku umetnost i predmete, prikupljene tokom sedam poseta ovoj zemlji.

– Zaljubio se u zemlju i kulturu, i to je imalo jasan uticaj na njegov scenski rad. Postojao je tok između umetnosti koju je sakupio i umetnosti koju je stvorio – kazao je Vilijams.

U njegovom domu, poseban salon u japanskom stilu bio je njegovo privatno utočište, sa lakiranim kutijama, setovima za čaj i vazama. Merkjuri je sakupio oko 50 svilenih kimona, od kojih su neki bili deo njegovih scenskih kostima.

Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Druga prostorija je kreirana kao trpezarija u kojoj je Merkjuri priređivao večere, sa imenima gostiju, jelovnicima i pravilima oblačenja zabeleženim u posebnoj knjizi u pozlaćenom kožnom povezu.

Primera radi, jedna noć bila je na temu karija, podsećajući na Merkjurijevo detinjstvo na Zanzibaru i u Mumbaju. Rođendani i Božić su ekstravagantno proslavljeni u sjajnoj, jarko žutoj trpezariji.

– Fredi je bio sjajan zabavljač, ne samo na sceni, već i na svojim fantastičnim večerama i okupljanjima – rekao je Vilijams.

Merkjurijeva kolekcija umetničkih dela za mačke, ukrasi, majice i drugi predmeti koji odaju počast njegovim mačkama, koje su prvobitno bile lutalice, grupisane su zajedno.

Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

– Zaista se prepustio svojoj opsesiji mačkama. Imao ih je šest – podseća Vilijams.

Polaroidi Merkjurija sa jednom od njegovih mačaka u krilu su među kolekcijom ličnih fotografija, koje se prodaju kao jedna serija, koje prikazuju „zaista iskrene, intimne trenutke“.

Jedna od najvažnijih stvari je raznobojni, osvetljeni džuboks iz 1941. godine, „ikona za sebe“, prema Vilijamsu.

Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Puštao je neke od njegovih omiljenih ploča, uključujući “Hallelujah I Love Her So” od Reja Čarlsa i “Rip It Up” od Litl Ričarda.

– Zvuči kul koliko i izgleda – rekao je Vilijams.

Merkjurijev osećaj zabave i glamura provlači se kroz kolekciju.

– Volim da sam okružen sjajnim stvarima… izuzetnim neredom – napisao je Merkjuri u “Freddie Mercury: A Life, In His Own Words”.

Lične stvari Fredija Merkjurija Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ostin će donirati deo prihoda od prodaje “Mercury Phoenix Trust” i “Elton John Aids Foundation”.

Izložba, koja se može besplatno pogledati otvorena je danas i trajaće do 5. septembra. Predmeti će zatim biti prodati u nizu aukcija kasnije tog meseca.

Bonus video: Fredi Merkjuri – Jedan od najupečatljivijih muzičara ikada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar