Fredi Merkjuri Foto: Anwar Hussein / PA Images / Profimedia

Više od tri decenije londonski dom Fredija Merkjurija bio je netaknut, poput hrama legendarnom pevaču Kvina koji je preminuo u novembru 1991. u 45. godini, samo 24 sata nakon što je javno priznao da boluje od side.

I sve ono što je čuvano u toj kući, od raskošnih i šljaštećih scenskih kostima u kojima je nastupao, stihova ispisanih rukom, do slika i divnih stvari koje je donosio sa putovanja, biće prvi put predstavljeni javnosti na izložbama u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu i Hong Kongu. A onda će sve otići „pod čekić“.

Šta je Fredi Merkjuri „krio“ u svom domu u elitnom londonskom kraju Kensington?

Fredi Merkjuri

Na primer, kraljevsku krunu napravljenu po modelu krune Svetog Edvarda koju će naredne nedelje, na ceremoniji krunisanja u Vestminsterskoj opatiji, nositi na glavi kralj Čarls Treći. Uz to je imao „kraljevski ogrtač“, napravljen od pliša, veštačkog krzna i dijamanata. Merkjuri je tako bio odeven kada je na poslednjem nastupu Kvina 1986. godine otpevao „God Save the Queen“.

Fredi Merkjuri Foto: AGENCE / Bestimage / Profimedia

Čuvao je i rukom ispisane stihove za himnu Kvina „We are the Champions“, a očekuje se da bi na aukciji u Sotbiju ovaj artefakt mogao da dostigne cifru od 300.000 funti. Kraj svog kreveta držao je Faberžeov set.

U kolekciji je srebrni češljić za brkove marke „Tiffany & Co“, ulje na platnu Džejmsa Žaka Tisoa iz 1880, na kojem je portretisao svoju muzu i ljubavnicu Ketlin Njuton, za koju se očekuje da bi na aukciji mogla da dostigne cifru od 600 hiljada funti…

Merkjurijev dom bio je, kako podsećaju iz Sotbija, muzičarevo utočište, mesto gde su mu prijatelji rado dolazili, ali i ostajali neko vreme. Ispunio ga je umetničkim delima, od slika iz viktorijanskog doba, do radova modernih umetnika, koji su stvarali u 20. veku. Skupljao je i skupocenu staklariju, japanska umetnička dela, materijale…

– Volim da budem okružen divnim stvarima – govorio je Fredi Merkjuri.

Fredi Merkjuri Foto: Ilpo Musto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dom Garden lodž u Kensingtonu i sve ono što je čuvao tamo ostavio je testamentom jednoj od najbližih prijateljica u životu Meri Ostin.

– Mnogo godina imala sam zadovoljstvo i privilegiju da živim okružena stvarima koje je Fredi tako voleo. Ali, godine su prošle i došlo je vreme da donesem tešku odluku da zatvorim ovo jedinstveno poglavlje svog života – objasnila je Ostinova.

Istakla je i kako je Fredi bio neverovatan i veoma pametan kolekcionar koji nam je svima pokazao da se „lepota, zabava i razgovor mogu pronaći u svemu“:

– Nadam se da će izložba i aukcija biti šansa da vidimo različita Fredijeva lica, kako javna, tako i privatna, i da ga svet više razume i slavi njegov tako unikatan i divan duh – naglasila je, kako je preneo „Gardijan„, Meri Ostin.

Otvaranje izložbe „Freddie Mercury: A World of his Own“, prve u nizu, zakazano je za 4. avgust u londonskoj galeriji Sotbija. Na postavci, koja će trajati do 5. septembra, na dan kada je 1946. rođen Merkjuri, odnosno kada bi proslavio 77. rođendan, publika će biti u prilici da vidi čak 1.500 artefakata. Do kraja septembra uslediće „turneja“ širom sveta, a potom i aukcija u Sotbiju.

Fredi Merkjuri Foto: Photoshot / Avalon / Profimedia

Čelnici čuvene aukcijske kuće naveli su kako je kolekcija frontmena Kvina odraz istančanog ukusa neverovatno kreativnog čoveka, koji je imao „oko za lepotu“:

– Zbirka sadrži prefinjenu selekciju umetnika i umetnina iz različitih epoha i zemalja. Proteklih nekoliko meseci uronili smo u bogatu tapiseriju objekata u Garden lodžu i kao da smo krenuli na putovanje kroz Fredijevu imaginaciju. Otvarajući simbolično vrata njegovog doma nudimo propusnicu za bekstejdž Fredijevog sveta…

Bonus video: Fredi Merkjuri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar