Fredi Merkjuri Foto:Photoshot / Topfoto / Profimedia

Kada nešto tako blizu, i tako životu milo eksplodira iznutra, osećaš kako tvoja duša gori… Ove stihove otpevao je Fredi Merkjuri tri godine pre smrti. Samo je frontmen Kvina i još nekolicina ljudi oko njega tada znala za pevačevu veliku tajnu - da je oboleo od side.

I stihovi koje je otpevao u pesmi „Face It Alone“ prvi put su, posle 34 godine, pred svetom. Grupa Kvin je, uoči još jedne godišnjice smrti svog nekadašnjeg frontmena Fredija Merkjurija, objavila singl za koji su svi mislili da nikada neće ugledati svetlost dana. Pesma koju niko do sada nije čuo, tako emotivno duboka numera Brajan Mej i ekipa premijerno su predstavili slušaocima BBC-ja, da bi je potom stavili i na zvaničan Jutjub kanal benda.

– Pronašli smo ovaj mali Fredijev dragulj na koji smo maltene zaboravili. Ovo je predivno, pravo otkriće. Posredi je veoma emotivna pesma – kazao je bubnjar Kvina Rodžer Tejlor za BBC.

I ispalo je ovo kao pravo malo čudo, s obzirom da je pesma originalno snimljena za album koji je bio naslovljen „Čudo“ (Miracle). Singl „Face It Alone“ snimljen je 1988. godine, a prva je od šest do sada neobjavljenih pesama koje će se naći na boks-setu „The Miracle“. Od tih šest pesama, na čak četiri je Fredijev vokal.

Emotivnu, pa i tmurnu baladu Fredi je otpevao tokom, sada već istorijskih, snimajući sesija za album „The Miracle“ u Londonu i Švajcarskoj. Merkjuriju je tada već dijagnostikovana bolest – sida, ali niko osim članova benda i njegovih najbližih to nije znao.

Fredi Merkjuri Foto:UPP / Topfoto / Profimedia

Snažnim vokalom kao da urliče stihove koji su svojevrsna aluzija na njegovo narušeno zdravstveno stanje:

„Na kraju, sam se moraš suočiti s tim…“

I dok je gitarista benda Brajan Mej mislio da snimak, koji je godinama bio izgubljen, a onda „tavorio“ na neodgovarajućem mestu, nikako neće biti spašen, tonski inžinjeri su ga, na sreću, uverili u suprotno.

– Kao da se krila tu pred našim očima. Kad smo je otkrili mnogo puta bismo je ugledali i pomislili – ma ne, nema spasa. Na sreću, našli smo tim izvrsnih tonskih snimatelja i dizajnera zvuka koji nas je uverio kakva sve čuda mogu da urade. Kao da smo razbijene deliće ponovo lepili i ušivali. Ali, ispalo je tako lepo, tako dirljivo – izjavio je nedavno za BBC Mej.

Numera „Face It Alone“ jedna je od dvadesetak koje su uradili kada su snimali album „The Miracle“. Ali, za razliku od pesama koje su uvršćene na pomenuti album, poput „I Want It All“ ili „The Invisible Man“, ova, koja je konačno u etru, daleko je mračnija i možda je nalik na poslednju s te ploče – „Was It All Worth It“ u kojoj Fredi kao da u ogledalu promatra čitav svoj život i karijeru uz stihove:

„Da li sam srećan čovek ili je sve ovo poput peska koji tone?“

Za 18. novembar zakazano je objavljivanje boks seta pod nazivom „Miracle“. Na kolekciji „Čudo“ naći će se čak osam kompakt-diskova, i biće tu još do sada neobjavljivanih numera, kakve su „When Love Breaks Up“, „You Know You Belong To Me“, „Dog With a Bone“, „Water“ iI Guess We’re Falling Out“. I dok su neke od ovih numera mogle da se nađu na „ilegalnom tržištu“, tačnije na butlezima tokom prethodnih tridesetak godina, ovo je prvi put da će zvanično biti dostupne.

Fredi Merkjuri Foto:Bruno Marzi / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Merkjuri je preminuo pre 21 godinu, samo devet meseci nakon što je poslednji album Kvina „Innuendo“.

Zbog ogromnog pritiska u medijima tokom poslednje dve nedelje, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam sidu. Smatrao sam ispravnim da ovu informaciju ne otkrivam kako bih sačuvao privatnost svoje okoline. Ali, došlo je vreme za istinu. Nadam se da će se svi pridružiti meni, doktorima i zaraženima širom sveta u borbi protiv ove opake bolesti“, stajalo je u saopštenju poslatom medijima 23. novembra 1991. godine, ispod kojeg je bio potpisan Fredi Merkjuri.

Samo 24 časa kasnije, 24. novembra 1991. preminuo je u 45. godini u svom domu u Londonu.

Bonus video: Fredi Merkjuri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar