Fredi Merkjuri Foto: DB / AFP / Profimedia

Neću biti rok zvezda, biću legenda, reči su koje je jednom izgovorio pevač sastava Kvin Fredi Merkjuri. I tim rečima sam je sebi prorekao sudbinu, jer i danas, tri decenije nakon smrti, važi za legendu.

Fredi Merkjuri, kome je pravo ime Farok Bulsara, rođen je 1946. godine na Zanzibaru, a kao tinejdžer seli se sa porodicom u Englesku. Upisuje londonski Iling art koledž, ali bavi se i muzikom.

Kvin Foto: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posle kratkog boravka u grupi Smajl, 1970. sa gitaristom Brajanom Mejom i bubnjarom Rodžerom Tejlorom formira Kvin. A godinu dana kasnije priključio im se basista Džon Dikon.

Upravo je Merkjuri došao na ideju da bend nazove Kraljica, odnosno Queen:

– Zvučalo je kraljevski, naravno, ali i otvoreno za različite interpretacije…

Merkjuri: „Ovo je samo rokenrol“

Fredi Merkjuri i danas važi za jednog od najboljih frontmena svih vremena koji je sa Kvinom upisan u Ginisovu knjigu kao bend koji je čak 1.322 nedelje (22 godine) bio na top-listama u Velikoj Britaniji! Nije bio cenjen samo zbog svojih vokalnih mogućnosti, već i kao koautor najvećih hitova od „Bohemian Rhapsody“ do „Somebody to Love“.

Film „Boemska rapsodija“ iz 2018. o Fredijevom životu dobio je Zlatnog globusa za najbolju dramu, a glumac Remi Malek, koji je tumačio Merkjurija, Oskara za najbolju rolu.

– Kada smo stvorili Kvin imali smo vrlo jasnu zvezdu vodilju – da našu muziku svi slušaju. Ovo je samo rokenrol – pričao je Merkjuri novinaru „Džuboksa“ Branku Vukojeviću 1979. godine.

Fredijev susret sa Bouvijem

Merkjuri i Dejvid Bouvi su se upoznali još 1969. godine na Ilingu, a Fredi je jednom prilikom rekao:

– Ne mogu ni da sanjam da uradim pesmu zajedno sa njim…

Posle dugogodišnjeg prijateljevanja na spontanom džem-sešnu u Montreu pevač je dosanjao saradnju sa Dejvidom. Pesma „Under Pressure“ je bila drugi singl broj jedan Kvina na čelnoj poziciji britanske liste. I dok je taj duet postao ogroman hit, druga pesma na kojoj su radili – „Cool Cat“ neslavno je prošla, jer je Dejvid tražio od Kvina da „izbrišu njegov vokal“.

Ali, ostali su prijatelji i Bouvi je ovako govorio o Frediju:

– Mogao je sa glasom da radi šta hoće, a publiku je umeo da izbezumi.

Fredijevo prijateljstvo sa princezom Dajanom

Iako je princeza Dajana želela da se upozna sa Merkjurijem još na humanitarnom spektaklu Lajv ejd, koji je sa princom Čarlsom gledala na Vembliju, to joj nije pošlo za rukom. Ali, zato je njihov zajednički provod koju godinu kasnije ušao u legendu.

Fredi Merkjuri i Brajan Mej Foto: f84 / Zuma Press / Profimedia

Britanska glumica Klio Rokos je 2013. u svojoj biografiji „The Power of Positive Drinking“ otkrila da je pomogla Merkjuriju i glumcu Keniju Everetu da preruše princezu Dajanu u muškarca kako bi mogli da je izvedu u londonski gej bar „Rojal Vokshol tavern“.

„Mnogo joj se to dopalo“, pisala je britanska glumica, dodavši kako je princeza Dajana izgledala kao „veličanstveni mladić“.

Saradnja sa Majklom Džeksonom

– Ja sam fan Fredija Merkjurija- rekao je Majk Džekson reporteru magazina „Rolingstoun“ na koncerta Kvina u losanđeleskom Forumu 1983. godine.

To je nešto kasnije potvrdio i sam Fredi, ali smetala mu je jedna stvar:

– Šta god poželi donesu mu kući. Ali, ja to ne volim. Umro bih od dosade kad bih provodio vreme u četiri zida…

Džekson i Merkjuri su i snimali zajedno. Ali, numera „Victory“ i danas je neobjavljena, pa se kao jedina zvanična saradnja dvojice pevača vodi pesma „There Must Be More to Life Than This“, izašla na Fredijevom solo albumu „Mr. Bad Guy“ 1985. godine.

Monserat Kabalje i Fredi Merkjuri u Barseloni

Kada je 1981. godine Fredi gledao Monserat Kabalje i Lučana Pavarotija zaljubio se u njen glas. Ali, mislio je da jedna operska pevačica nikada neće ozbiljno shvatiti rok pevača.

Međutim, Kabaljeova je bila poštovalac Merkjurija. Kada je brat Kabaljeove postavljen za muzičkog direktora budućih Olimpijskih igara u Barseloni operska zvezda mu je poručila:

– Ko će bolje napisati zvaničnu himnu od Fredija!

Iako je Merkjuri mislio da će snimiti samo jednu pesmu, Monserat ga je upitala:

– A koliko beše pesama staje na rok album? Osam do deset. E, toliko ćemo snimiti!

I 1987. objavili su singl „Barcelona“ koja je bila jedna od dve zvanične pesme Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine.

Merkjurijeva sestra – Kašmira Bulsara

– I Fredi i ja bili smo strašno stidljivi, i kad bih ga videla na sceni, imala sam osećaj da gledam brata kako glumi – sećala se šest godina mlađa Merkjurijeva sestra Kašmira Bulsara. Otkrila je u svojevremeno u razgovoru za „Mejl on Sandej“ da se sa bratom istinski zbližila dok je studirao na Ilingu i da mu je bila model za skice.

Fredi Merkjuri Foto: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako su bili bliski, Fredi je od čitave porodice krio da je homoseksualac. Kašmira je to saznala tek kada se razboleo. Fredijev i Kašmirin otac preminuo je 2003, a pre pet godina i njihova majka.

Poslednja pesma Fredija Merkjurija

Samo šest meseci pre smrti Merkjuri je snimio poslednju pesmu. Tada već bolestan, imao je snage da otpeva samo dve strofe pesme „Mother Love“ koju je napisao zajedno sa Brajanom Mejom.

– Fredi mi je tada rekao: „Napiši nešto za mene… Znam da mi nije još mnogo ostalo…“ Otpevao je prvu, pa drugu strofu, a kada smo stigli do treće rekao mi je: „Moram da idem da se odmorim. Vratiću se, i završićemo“. Nikada nismo završili – zapisao je Mej pre nekoliko godina na svom sajtu.

I pesma je objavljena posthumno, 1995. godine na albumu „Made in Heaven“.

Poslednje pojavljivanje Fredija Merkjurija

Frontmen Kvina poslednji put se u javnosti pojavio u februaru 1990. godine na dodeli Brit nagrada u Londonu, kada je britanskom bendu uručeno priznanje za izuzetan doprinos muzici.

Svi su tada bili zaprepašćeni njegovom krhkom pojavom.

Međutim, britanski mediji su još 1986. počeli da spekulišu da pevač Kvina ima sidu. Uporno je odbijao takve navode, a nikada nije potvrdio ni da je gej. Javnost je samo znala za njegovu vezu sa Meri Ostin, ali bio je sa Džimom Hatonom, koji ga je inficirao HIV virusom.

Mej je izjavio da su članovi benda dugo znali za njegovu bolest, otkrivši za „Sandej tajms“ da se Fredi strašno mučio:

– Veliki problem zadavalo mu je stopalo, i što je tragično, malo je ostalo od njega…

Merkjuri: „Imam sidu“

„Zbog ogromnog pritiska u medijima tokom poslednje dve nedelje, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam sidu. Smatrao sam ispravnim da ovu informaciju ne otkrivam kako bih sačuvao privatnost svoje okoline. Ali, došlo je vreme za istinu. Nadam se da će se svi pridružiti meni, doktorima i zaraženima širom sveta u borbi protiv ove opake bolesti“, stajalo je u saopštenju poslatom medijima 23. novembra 1991. godine, ispod koga je bio potpisan Fredi Merkjuri.

Samo 24 časa kasnije, 24. novembra 1991. preminuo je u 45. godini u svom domu u Londonu.

Fredi Merkjuri – knjige

U poslednje tri decenije napisano je mnogo knjiga o Frediju Merkjuriju. Za delo „Fredi Merkjuri: Život ispričan sopstvenim rečima“, autora Grega Brusa i Sajmona Luptona, predgovor je pre smrti napisala pevačeva majka Džer.

Foto: Promo

Delo „Život smrt i zaveštanje“, iz pera Marka Lengtorna i Meta Ričardsa, koji su prethodno potpisali „Somebody to Love“, otkriva posledice užasne bolesti.

Još jedna knjiga „Queen-da li je ovo pravi život?“ Marka Blejka pruža obilje sočnih detalja. Takođe i „Queen“ Pitera Fristona, ličnog asistenta Merkjurija, koji je bio uz njega kada je umro.

Bonus video:

Legendarni koncert Lajv ejd

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare