Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Slušala sam sve što su komponovali i želela da ostvarim san o saradnji, kaže rediteljka filma "Back to Black" povodom rada sa Nikom Kejvom i Vorenom Elisom.

Nik Kejv i Voren Elis komponuju muziku za nadolazeći biografski film o Ejmi Vajnhaus „Back to Black“, piše „Varajeti“.

Film režira Sem Tejlor-Džonson, koja je počela kao vizuelna umetnica pre nego što je prešla na režiju filmova, režirajući „Nowhere Boy“ (čiji je scenarista Met Grinhol, napisao scenario za „Back to Black“), „Pedeset nijansi sive“ i „Milion malih delova“.

Ona je rekla: „Nik i Voren su jedini muzičari koji su mi bili u mislima za komponovanje muzike za ‘Back to Black’. Tokom godina, slušala sam sve što su komponovali i želela da ostvarim san o saradnji. Njihov osećaj kao i razumevanje ove priče doveli su do duboko dirljive filmske muzike.“

Kejv i Elis su dugogodišnji saradnici, čije zajedničko stvaralaštvo se proteže više od 30 godina u bendu Nick Cave and the Bad Seeds. Prvi put su se sreli 1993. godine, kada je Elis svirao violinu na nekoliko pesama sa albuma „Let Love In“ benda Nick Cave and the Bad Seeds, pre nego što je postao stalni član grupe na narednih 10 albuma.

U međuvremenu su formirali još jednu grupu Grinderman, i komponovali muziku za brojne filmove, uključujući „Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa od strane Roberta Forda“, „Predlog“, „Put“ i, najskorije, „Blonde“, biografski film o Merilin Monro sa Anom de Armas u glavnoj ulozi.

U tekstu „Varajetija“ se dodaje da je dvojac snimio 20 do 30 minuta muzičke podloge za film.

Osim njihove  originalne muzike, „Back To Black“ će imati pristup i katalogu pokojne Ejmi Vajnhaus, uključujući pesme poput „Valerie“ i „Rehab“.

Premijera „Back to Black“ zakazana je za 12. april u Velikoj Britaniji. Marisa Abela igra Ejmi Vajnhaus i prati njen uspon do globalne slave i njenu vezu sa suprugom Blejkom Fildrom-Sivilom (kojeg igra Džek O’Konel), dok se bori sa zavisnošću. Edi Marsan, Džulijet Kouen i Lesli Menvil igraju članove porodice Vajnhaus.

Nakon tragične smrti Ejmi Vajnhaus 2011. godine, različiti autori su pokušavali da naprave biografski film, ali bez uspeha. Jedino ostvarenje koje je prošlo razvojnu fazu bio je izvanredni dokumentarni film „Ejmi“, koji je osvojio Oskara za najbolji dokumentarac 2016. godine. „Ejmi“ je otkrio snimke iza scene koje su publici omogućile dublji uvid u psihičko stanje pevačice. Godine 2018, imanje koje brine o zaostavštini dalo je zeleno svetlo za biografski film o njenom životu i karijeri.

Bonus video: Džimi Hendriks: Živeo je kratko, ali je ostavio neizbrisiv trag u rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar