Miloš Šobajić
Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prva grčko-srpska umetnička kolonija "Argostoli 2021" biće održana od 21. do 29.juna u Argostoliju, glavnom gradu prefekture Kefalonija i biće posvećena nedavno preminulom Milošu Šobajiću.

Cilj kolonije je učvršćivanje odnosa grčko-srpskih odnosa kroz umetnost. Tema radova učesnika kolonije biće istorija i prirodne lepote ostrva Kefalonija, naročito u svetlu zajedničke istorije Grka i Srba.

Posebna počast biće odata grofu Leonardu III Toku, vladaru Kefalonije u 15. veku, i njegovoj supruzi Milici Branković.

Prvobitno planirana za 2020. godinu i odložena zbog pandemije koronavirusa, kolonija se održava na inicijativu akademske slikarke iz Beograda Bojane Dimitrijević i počasnog konzula Republike Srbije na Kefaloniji doktora Viktora Ruhotasa, uz podršku grada Argostolija.

Prva kolonija biće posvećena srpskom umetniku Milošu Šobajiću, koji je nedavno preminuo od posledica zaraze koronavirusom.

Druga grčko-srpska umetnička kolonija „Soko 2021“ planirana je za oktobar, u manastiru Soko u blizini Ljubovije u Srbiji. Biće realizovana u saradnji sa društvom „Riznica srpske duhovnosti“, čiji je predsednik Mile Pajić, uz pomoć i podršku grada Šapca (bratski grad Argostolija) i Eparhije šabačke Srpske pravoslavne crkve.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar