Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slavni srpski slikar Miloš Šobajić preminuo je danas od posledica virusom kovid-19 u 76. godini, potvrđeno je Tanjugu. Šobajić je primljen u KBC "Dragiša Mišović" 5. aprila, a dve nedelje kasnije priključen je na respirator.

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970, a decenijama unazad je živeo i radio u Parizu. Bio je vanredni profesor na Luixun Akademiji u Šenjangu u Kini.

Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

O Milošu Šobajiću je napravljeno niz televizijskih filmova i reportaža u zemlji i inostranstvu, a bibliografski podaci o njemu sadrže više od 700 tekstova.

Šobajić je izlagao na preko 70 samostalnih izložbi, među kojima se izdvajaju izložbe u Los Anđelesu, Parizu, Čikagu, Njujorku, Veneciji, Nemačkoj, Beogradu…

Dela Miloša Šobajića nalaze se u brojnim muzejima i javnim kolekcijama, poput Fond National d Art Contemporain u Parizu, Makedonskom muzeju za savremenu umetnost u Solunu, Muzeju minijatura u Amsterdamu, Nacionalnoj Pinakoteci u Atini, muzejima u belgiji, Švajcarskoj, Egiptu.

Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs
Miloš Šobajić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Galeriji Kombank Dvorane 5. marta otovrena je izlozba slika, skulptura i video radova Miloša Šobajića, a ljubitelji umetnosti u njegovim delima moći će da uživaju do 1. maja.

Na otvaranju izložbe predstavljena je i knjiga Miloša Šobajića „Mojih devet života“ u izdanju Vukotić medije.

Na izložbi, posetioci mogu da vide sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i sliku koja je obeležila početka Pariskog stvaralaštva slikara, ali i tri umetnikove skulpture koje su izlagane širom Evrope.

Miloš Šobajić je na otvaranju izložbe poručio da ona opisuje njegovih poslednjih 20 godina rada, koje svrstava pod zajedničku temu: „progoni“.

Navedena umetnička dela nakon izložbe ostaće i predstavljaće deo trajne umetničke postavke Kombank Dvorane, koja će na ovaj način odati posebnu pažnju i prostor posvetiti najvećem slikaru današnjice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram