Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Povodom proslave 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšićkom pozorištu, 16. februara, na Dan ovog teatra, premijerno će biti izveden komad “Kumovi” Dušana Kovačevića, u režiji Božidara Đurovića.

– Nikšićko pozorište u skladu sa svojom dugom tradicijom i u našem vremenu predstavlja i afirmiše domaće pisce i tematski se ogleda na horizontu očekivanja domaće publike. Zato smo se opredelili za tekst Dušana Kovačevića “Kumovi” koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori – podsetio je Janko Jelić, umetnički dikretor Nikšićkog pozorišta i dodao:

Foto:promo

Tematsko utemeljenje ove drame dodao je, nalazi se u svakodnevici savremenog čoveka našeg prostora Balkana gde se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva „psećim životom.

– Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu su jedino za šta se vredi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice – istakao je Jelić.

Božidar Đurović, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reditelj Božidar Đurović je poverenje dao glumcima – Hadži Nenadu Maričiću, Žani Gardašević Bulatović, Ivoni Čović Jaćimović, Nikoli Vasiljeviću i Pavlu Bogojeviću.

Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostimograf je Marina Medenica a njena asistentkinja Margareta Marinković. Za scenski pokret zadužena je Jelena Simić, za izbor muzike Bojan Bojanić, dok je organizator na predstavi Velizar Kasalica.

Prva repriza je 17. februara 2024. godine.

Bonus video: Akademik Dušan Kovačević: U svetu strašnih izveštaja, knjiga služi kao lek

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar