Scena iz serije Wednesday Foto:Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Stigle su prve recenzije Netfliksove serije "Sreda", u režiji Tima Bartona, uoči premijere 23. novembra. Od , do Ketrin Zite Džouns kao Mortiše, preko sjajne Džene Ortege koja ide koracima Kristine Riči, .

Serija je urađena „kako treba“, smatra kritičar „Gardijana“, a porodica Adams ima potencijal da bude jedna od najzabavnijih franšiza koje Holivud trenutno ima.

„To je radosno, jezivi protivotrov američkom snu, sa dobrom staromodnom gotičkom tradicijom i svim najboljim delovima moderne Noći veštica – odsečeni udovi, veliki pauci…“

Tokom devedesetih, filmovi „Porodice Adams“ koristili su izvorni materijal Čarlsa Adamsa i preneli sablasnu priču sa sjajnom Andželikom Hjuston i maestrom Kristoferom Lojdom, a Kristina Riči je igrala čudesno psihotičnu malu Sredu. Pitanje je da li verujete Netfliksu?

Međutim, kritičar „Gardijana“ iznosi ovakav stav:

„Razbili su!“

Misterija serije leži u brojnim ubistvima koja muče gradić u koji je Sreda poslata da pohađa akademiju „Nevermore“, prestižni internat za odbačene i neprilagođene. Smrt i propadanje nisu uznemirujući za nju. Oni su zapravo umirujući u vreme kada ona uči da živi sama.

– Ono što je Adams porodicu učinilo tako zanimljivom pre skoro 30 godina, bio je kontrast ove gotičke porodice od holivudskih porodica tada. Sada su autori prilagodili istu formulu postavljujući Sredu u akademiju gde se ističe svojom jedinstvenošću – piše „Gardijan“.

Međutim, baš s tom „jedinstvenosti Srede“ se ne slaže kritičar „Varajetija“. Smatra da se u prevelikoj želji da se Sreda razlikuje od drugih, pa čak i u akadmeiji za neprilagođene, gubi tok i poenta priče.

Scena iz serije Wednesday Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Pohvale je dobio kasting – Džena Ortega kao Sreda, Ketrin Zita Džons kao Mortiša koja je „prizor koji očarava“, dok Luis Guzman kao Gomez nije toliko upečatljiv…

Prema „Varajetiju“, akademija „Nevermore“ je poput mešavine Hogvortsa iz „Harija Potera“ i „Sabrine: Jezive pustolovine“.

Hvali se i mistična radnja: „Sreda stalno dobija mučne vizije smrti ljudi svaki put kada ih dodirne, gargojli se prevrću, a požari bukte van kontrole, a postoji duboka neizrečena istorija Gomeza i Mortiše kada su se upoznali u istoj školi.“ (kritičari vide mogućnost za drugu sezonu).

Čudovište na slobodi i crtež koji možda predviđa budućnost, na neki način, takođe asocira na centralnu ideju Harija Potera – šta ako postoji magična škola koju svake godine proganja jedno čudovište, „ali sve to preneseno u uvrnuti gotik humor, čini seriju izuzetno zabavnom“.

Scena iz serije Wednesday Foto:Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ono što razlikuje „Sredu“ od ostalih tinejdž serija o devojčici koja se ne uklapa u školi, jeste Tim Barton i svaki „odsečen ud, pregrižen grkljen i napad čudovišta koji je dovoljno strašan da bude drag“, kao i fantastična Džena Ortega koja „maestralno ide koricima Kristine Riči“. Ali, prema „Varajetiju“ to ipak nije dovoljno da izdvoji seriju iz mase.

Scena iz serije Wednesday Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ostavljamo vam da sami presudite o „Sredi“ od srede 23. novembra na Netfliksu.

Bonus video: Anđela Jovanović Nečistu krv može da vidi ceo svet na Netflixu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar