Hochzeit Foto:Promo

Austrijski filmski festival, koji će se odvijati od 24. do 28. aprila u nekoliko gradova Srbije pod sloganom "Imagine: Film", biće zatvoren srpskom premijerom ostvarenja "Rikerl" i koncertom Vudua Jurgensa.

Projekcijom filma „Rikerl“ reditelja Adrijana Gojgingera 28. aprila s početkom od 18 sati u Kulturnom centru Beograda, i mini koncertom Vudua Jurgensa (od 19.50 sati), muzičara i glavnog glumca u ovom ostvarenju biće spuštena zavesa na Austrijski filmski festival.

Glumac i muzičar Vudu Jurgens učestvovaće i u razgovoru s publikom koji će moderirati Bojan Đorđević, umetnički direktor Ring Ring festivala, najavili su organizatori Austrijskog filmskog festivala.

Ostvarenje koje zatvara ovu filmsku smotru donosi priču o istoimenom glavnom junaku, koji jedva sastavlja kraj s krajem kao ulični muzičar u Beču. Iako sanja da svojim melanholičnim, duhovitim pesmama napravi veliki iskorak, sebi je sam prepreka u ostvarenju tog sna. Istovremeno, trudi se da svom osmogodišnjem sinu, koji je s njim svakog drugog vikenda, bude otac pun ljubavi.

Vudu Jurgens – Dodela nagrada na festivalu Diagonale Foto:Harald-Wawrzyniak

Reditelj Adrijan Gojginger inspiraciju za ovu storiju našao je u austropopu, ali i u životnoj priči glavnog glumca – muzičara Vudua Jurgensa. Ovaj Austrijanac je od radnika na groblju dospeo do austropop zvezde, čiji su zaštitni znak crnohumorni tekstovi na bečkom dijalektu. Jurgens je angažovao većinu muzičara u filmu, prearanžirao pesme i pokazao reditelju kafane koje se na razglednicama iz Beča ne mogu videti. Film „Rikerl“ je tako i oda boemskom Beču i supkulturi.

Počasni gost festivala Vudu Jurgens početkom meseca dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku glavnu ulogu u „Rikerlu“ na prestižnom austrijskom filmskom festivalu Diagonale u Gracu.

Austrijski filmski festival održava se od 24. do 29. aprila. U glavnom festivalskom programu nalazi se šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije. jedan od njih jeste „Nula kalorija“ (Club Zero) scenaristkinje i rediteljke Džesike Hausner, koji 25. aprila od 20 sati otvara filmski program u DKC-u. Publika će biti u prilici da vidi i dva filma Ulriha Zajdla – „Spartu“ i „Rimini“, kao i „Porodičnu večeru“ Petera Hengla, i ostvarenje „Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj. U pratećem programu festivala, u Kulturnom centru Beograda i na Fakultetu dramskih umetnosti, biće održano nekoliko programa posvećenih legendarnom reditelju austrijskog porekla Biliju Vajlderu, panel diskusija „Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry“, industry day namenjen profesionalcima, kao i radionica glumca i muzičara Vudua Jurgensa.

Bonus video: Ferari u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare