Čučuk Stana, predstava
Foto: Printscreen/YouTube/Pozorište Zoran Radmilović

Predstava zaječarskog pozorišta „Čučuk Stana, Srpkinja i Grkinja” autora i reditelja Željka Hubača, u izvođenju Nataše Petrović, biće odigrana 17. maja od 19.30 časova na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitolju.

Komad Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović jedini predstavnik Srbije na pozorišnom festivalu koji se održava koji se održava od 12-20. maja, a na kome učestvuju i monodrame iz Italije, Izraela, Litvanije, Estonije, Mongolije, Kazahstana, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije.

Festival monodrame i pantomime
Foto:Promo

„Čučuk Stana je ne samo srpska heroina iz vremena ustanka protiv Turaka već i žena koja je svojim stavovima i što je još važnije, svojim postupcima apostofirala neka od osnovnih načela onoga što danas zovemo feminizam. Suštinski, ona je za mene prva srpska feministkinja i neka me istoričari isprave ako je bilo sličnih primera u predhodnoj srpskoj istoriji“, istakao je Željko Hubač, koji potpisuje tekst i režiju.

Čučuk Stanu tumači Nataša Petrović. Rođena je u Zaječaru, a glumu je diplomarala na Fakultetu dramskih umetnosti u Prištini u klasi profesora Božidara Dimitrijevića. Dobitnica je nagrade „Zoranov brk“. Rukovodilac je dečje scene u matičnom teatru.

Čučuk Stana, predstava
Foto: Printscreen/YouTube/Pozorište Zoran Radmilović

O ovoj monodrami, teatrolog Miroslav Miki Radonjić je zapisao: „Čučuk Stana – Srpkinja ili Grkinja“ lucidno i maštovito balansira između istorije, mita, legende i usmenog predanja. Hubačeva junakinja je dobila višedemenzionalnu strukturu, kako u karakterno-psihološkoj sferi, tako i na motivacijskom planu. Ona je u ovoj monodrami i dalje je predstavljena kao srpska heroina, ali bez suvišnih patetičnih ili moralističko-edukativnih opservacija. Кoristeći građu iz nekoliko različitih izvora, Željko Hubač otelotvoruje uverljiv lik, istovremeno oslikavajući širi društveno-istorijski kontekst s kraja 18. i prve polovine 19. veka na ovim prostorima“.

Radonjić zaključuje da tragični usud junakinje, čiji će neumitni kraj u tuđini pokazati sudbinu apatrida, odnosno nemogućnost pripadanja nijednom od dva nacionalna korpusa za čiju je nazavisnost i slobodu je žrtvovala sopstvenu mladost, na diskretan i suptilan način problematizuje pitanja čovekovog identiteta, uzvišenih ideala i večne relativnosti sistema vrednosti na kojima počiva ljudsko društvo i civilizacija u celini.

Bonus video: Zoran Radmilović bi sada slavio 90. rođendan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar