Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Slika Anrija de Tuluz-Lotreka "Klovn" još jedno je u nizu velikih remek-dela koje je bilo meta aktivista. Ovoga puta polivena je lažna krv u muzeju u Berlinu.

Slika nije oštećena, kao i do sada aktivista se zalepio za zid, a odmah potom priveden je u policiju.

– Šokiran sam ovim besmislenim napadima na umetnost. Nastavićemo da činimo sve što je u našoj mogućnosti da zaštitimo kolekciju od ovih akcija koje nemaju veze sa klimatskim promenama, niti politikom – rekao je direktor Pruske fondacije za kulturnu baštinu Herman Parcinger, piše „Artnews“.

Foto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Incident ima sličnosti sa klimatskim akcijama grupe „Letzte Generation“, koja je ranije ovog meseca prskala pire krompir po slici Kloda Monea. Njihova taktika zasniva se na protestima koje vodi grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji „Just Stop Oil“, koja je privukla pažnju jer su se njeni aktivisti zalepili za slike.

Demonstranti „Just Stop Oil“ bacili su supu od paradajza na „Suncokrete“ Vinsenta Van Goga u Nacionalnoj galeriji u Londonu. Prošle nedelje, aktivista u majici „Just Stop Oil“ pokušao je da zalepi glavu za Vermerovu „Devojku sa bisernom minđušom„, dok je drugi demonstrant pokušao da ga polije crvenom tečnošću.

Incident u „Alte Nationalgalerie“ dogodio se istog dana kada su se članovi „Poslednje generacije“ zalepili za rukohvate pored skeleta dinosaurusa u berlinskom Prirodnjačkom muzeju. Grupa je u saopštenju navela da, „baš kao dinosaurusi tada, nama prete klimatske promene koje ne možemo da izdržimo. Ako ne želimo da vidimo da nam preti izumiranje, moramo da delujemo sada.“

Alte Nationalgalerie je zatvorena zbog čišćenja i ponovo će biti otvorena danas. U oba slučaja u Berlinu su podnete tužbe za ometanje poseda i oštećenje imovine.

Bonus video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar