Foto: Privatna arhiva, Stevan Kragujević

Pravi koncert za prste i usta publika je priredila amaterskom filmu “Kapi, vode, ratnici”. U početku su nastupali uglavnom solisti, ali kada se jedan od režisera ovog filma pojavio na bini s rukama do lakata nabijenim u džepovima i s izrazom na licu koje je govorilo - “Baš me briga za vas, mnogo se vi pa razumete u umetnost” - koncert je postao veoma masovan.

Zviždalo se tako besomučno da se Vezspazijanova arena, koja je preživela dva zemljotresa, tresla kao da je napravljena od  lesonita. Režiser ipak nije izvukao ruke iz džepova. Tako su sada kvit – opisivali su reporteri nesvakidašnji slučaj na Pulskom festivalu davne 1962.

Ko je od trojice reditelja poznataog omnibus filma držao ruke u džepovima pitao me je davno jedan od onih filmofila koji gotovo napamet u minut zna koliko koji domaći film traje. U prvom krugu otpao je Marko Babac, čiji temperament ne bi dozvolio tu vrstu luskuza, dok Kokana Rakonjca ni likom nisam zapamtio.

Žika Pavlović je obećavao da je spreman da, ne samo, sa publikom tera sučku. Jedan od “nepobitnih dokaza” bila je i kasnija fotografija, portret gde se na zidu stana nalazi niz pištolja i revolvera razne dobi i kalibara. Tako i pogodih.

Živojin Pavlović jeste “zaboravio” da izvuče ruke iz džepova što ne znači publika nije zaboravila da zvižducima počasti i Babca i Rakonjca.

Od pitona do “Uniona”

Kino klub “Beograd” bio je tačka oslonca i Jovice Aćina, Vuka Babića, Dejana Đurkovića, Predraga Golubovića, Dejan Karakaljića, Srđana Karanovića, Dragana Kresoja, Dušana Makavejeva i mnogih drugih koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćem filmu. Klub foto i kinoamatera Beograd nalazio se u ulici Narodne revolucije, zatim Borisa Kidriča na kraju i u Beogradskoj. Na istom broju 66, u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta i preko puta tramvajske stanice Dvojke.

Klupske prostorije Kino kluba Beograd otvorene 10 februra 1952 godine Foto:privatna arhiva

Iako su iz te škole sa kursa izlazali kao kinoamateri Kino klub “Beograd” bio je visoka, neprikosnovena škola filmske umetnosti za razliku od mnogih današnjih visokih klip-klap akademija. Tu jednospratnu zgradu pre rata, s mnoštvom prostorija, separea na prvom spratu pohodili su drugi kursisti. Na istoj adresi nalazila se javna kuća, gde su posle rata smeštaj našle, mahom porodice izbeglica iz Bosne i Hrvatske. U prizemlju pored malih radnji nalazila se stara i oronula  dvorana nekadašnjeg bioskopa “Sava” koji nije radio. 

Ispred jedne od prodavnica na dasci je bio prikovan veliki piton koji je navodno uhvaćen na Zvezdari ili utekoa iz nekog putujućeg cirkusa. Bio je glavna atrakcija prolaznika. Onima kojima zmije i ostali gmizavci nisu skretali pažnju jeste član Kluba Boba Junaković. Obožavao je da magnetofon privuče jednom od prozora i da sa njega iz sve snage emituje džez muziku Stena Kentona i druge tada “bezobrazne“ stvari  kao što je bila zabranjena muzika Luja Amstronga. 

Osnivačka skupština Kino kluba održana je 27 maja 1951. da bi ‘52. bile svečano otvarene klupske prostorija. Oktobra ‘53. Festival Amaterskog filma Kino kluba Beorgrad. Već  krajem ‘54. Beograd dobija još jedan bioskop sa 150-180 mesta. Pre rata “Sava”, kasnije “Reks” najavljen kao “Tesla” vrata otvara kao bisokop “Union”. 

Mila Radosavljević i Jovan Ćirilov u filmu Pečat 1955 Foto:privatna arhiva

Dušan Makavejev ’55 snima njegov  drugi kratkometražni film “Pečat”. U filmu pored Mileta sajdžije, člana Kluba,  igraju i njegova žena i sin. Glavnu ulogu – gotovo da je zaboravljeno – poneo je Jovan Ćirilov. Tokom venčanja na belom sakou crni karanfil za reverom, dok mlada nosi crninu. Među glumcima i neprepoznatljivi Makavejev i Babac, kao članovi medicinskog tribunala koji potvrđuje smrt junaka, nose ženske čarape preko gave. 

– Jovan Ćirilov je bio strpljiv i dicilplinovan glumac. Iskreno se trudio, da bude sve onako kako smo Mak i ja želeli – navodi Marko Babac u svojim uspomenama nazvanim ”Kino klub Beograd” (Jugoslovenska kinoteka).

– Istina, kao da se malo stideo svega toga ali to je stoički i dostojanstevno podnosio. Hrabro je ušao i legao u pravi mrtvački sanduk koji smo u toku snimanja kadra morali i da zatvorimo.

Karte je na ulazu cepkaoa Pera Lupa, koga su zvali Petros Lupos, jer je došao iz Soluna kao majstor za proizvodnju bombona. Želeo je da se bavi filmom. Izgledao je kao da u rukama nesprestano prebrojava neku sitninu. Pera je kod Kokana Rakonjca redovno bio asistent režije, dok ga gledaoci pamte kao epizodistu iz brojnh filmova.

Lola Novaković je bila čest gost Kino kluba gde je igrala šah Foto:Stevan Kragujević

U Klub često svraća i  jedna od tada najpopularnijh jugoslovenskih pevačica, pre braka sa Miletom Pan Amom, predstavnikom poznate američke avio kompanije. Sećam se Lole Novaković koja je u Klub iz komšiluka dolazila u svetloplavom đubretarcu sa kapuljačom. Dolazila bi da odigra partiju šaha sa Ješom, Kokanom, Petkom (Dragoljub  Ivkov, Vojislav Rakonjac, Aleksandar Petković) ili nekim drugim ljubiteljom šaha ne skidajući kaput, seća se Babac   

“Slepi putnici” Kino kluba

Na kino brodu ukotvljenom kod druga Borisa Kidriča br. 66 bilo je i “slepih putnika”. Džek Denčić, bi po današnjim merilima bio šaner. Valjao je lažne satove i isti štof u Knez Mihailovoj. Bio je navodno firmopisac iz Niša, koji je ostavio ženu lekarku. U klubu nikada ništa nije prodavao. 

Elegantni i simaptični avanturista u klub je dolazio, piše Babac, kao u crkvu, da se “pokaje i pričesti”. Posle više godina Babac ga je video ispred Skupštine u Beogradu. Kupovao je slike srpskih naivaca i prodavao ih italijanskom džet setu u rimskoj vili Ursule Andres.

Roga, Brka, Matori i Jova Štraf bili su članovi osmerca veslačkog kluba Crvena zvezda. Sa njima je Babac uradio nekoliko radio drama na kvazi francuskom jeziku. Okupe se oko magnetofona kada kreće improvizacija na određenju temu. Izgovarali su neke reči koje su ličile na francuski. Niko nije znao francuski ali je efekat bio fantastičan. Onda su veslači otišli na amaterski festival u Italiju odakle su se “preveslali” do Francuske.  

Marko Babac pouzdani svedok svih mena Kino kluba Beograd Foto :Vikipedija

I Bojana Jovčević je došla na kino kurs.  Bila je rentgen tehničar u vojnoj bolnici na Karaburmi. Volela je da je zovu Boni. Bila je scenaristkinja filma “Drveni konjić” a glumila je i u “Kavezu” Marka Babca. Intersovala se za film i zabavlja  sa… 

– Upoznali smo se pred smrt njene majke, seća se Babac. Ali, ubrzo je izmislila priču da joj prava majka živi u Australiji. Krenula je na festival u Kan. Od Kluba je dobila potrebno uverenje s kojim je 9. septembra ‘57. dobila pasoš a 11. i francusku vizu. Ali, 12 septembra ona nije otputovala u Kan već kod mog teče u Šamberi, gradić blizu Liona a odatle u Pariz. Izgledalo je da sam je pomogao da pobegne. 

Babac je izbačen iz Uprave kluba 6. decembra, da bi ga već 10 decembra  vratili. Bojana se u Beograd nije vratila… 

U Kino klubu obesili Ljubu

U Klubu se nalazila i jedna velika slika Ljube Popovića, koju je Žika Pavlović nazvao “Izlazak učaurenih” dok je klubom kolao naslov “Rađanje idiota”.

Foto:Pesmu o slici Ljube Popovića u Kinoklubu napisai Raša Popov Foto:Medija Centar Beograd

Slika je delovala zastrašujuće i mučno, ali posmatrač nije mogao da se se pred njom ne zadži, gotovo hipnotisan. Među otpacima u Klubu pronađena je i neobjavljena pesmu Raše Popova posvećena toj, Ljubinoj slici:

Telesine Ljube Popovića

U kino klubu

Obesili Ljubu

II

To su bile slike

Za ćorave i zrike

Za junfer pčelice

Za usedelice

Za device što ih ljubomora grize

Za bubuljičave pubiše kada šize

II

Kada buljiš u nju oči bride

Krompiri s kičme ti se stide

Kogod je pokisao dok je trzo

Od Ljubinih se slika smrzo

Takve su to bile slike

Sa cura su skidale krvave kike

Sa gospoća brenovane dlake

A iz vrata mesingane kvake

Organi su se mežurali kljasto

Oči sjale fosforasto

Usta – sveže menstrualne rane

Dojke – zaklano belo lane

III

Ja sam na njima video raspetog Hrista

Svih bezbožnika, kurava i egoista

A za telo njino rahitično

Ješa Doktor rekao je kritično

“Kogod maglovito čezne

Ljuba hoće da ga zezne“ 

Bonus video: Kinoteka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar