Foto: Adriatic Western/ Sense Production

Nakon svetske premijere pre dva meseca u okviru takmičarskog programa 27. međunarodnog Filmskog festivala "Black Nights" u Talinu film "Živi i zdravi" konačno će 6. februara u Mts dvorani moći da vidi i beogradska publika. Posle oduševljenja i aplauza u Talinu, ali i u Herceg Novom i Podgorici sinoć scenarista i reditelj Ivan Marinović donosi svoj drugi dugometražni film i Beograđanima.

Venčanje, tradicija, sukob novog i starog, teme koje Marinović smešta u prelepi ambijent crnogorskog primorja, onaj opštine Herceg Novi i Portonovi rizorta, okvir su dirljive i eksplozivne komedije u kojoj uloge tumače regionalne glumačke zvezde Tihana Lazović, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Marinović u ovoj komediji donosi priču o jednom mladom paru. Dinamičan i komplikovan odnos mlade i buntovne Dragane, koja naprasno, dva dana uoči ceremonije, odustaje od udaje i mladoženje, koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin, venčanje pretvaraju u farsu uz niz neočekivanih obrta. A kako to tradicija i običaji nalažu ova uzbudljiva situacija začinjena je pićem i dinamitom – siže je filma „Živi i zdravi„.

Marinović se nametnuo s debitantskim ostvarenjem „Igla ispod praga“, koji je 2016. godine bio crnogorski kandidat za Oskara i s kojim je obišao više od 50 svetskih filmskih festivala.

A deo autorske ekipe filma „Živi i zdravi“ danas je predstavio ostvarenje na susretu s medijima u Jugoslovenskoj kinoteci, i reditelj se najpre osvrnuo na dve premijere u rodnoj Crnoj Gori:

– U Herceg Novom je bilo burno, glasno, emotivno. Imam iskustvo s prvim filmom, koji je isto snimljen i imao premijeru u Herceg Novom, pa imam s čim da poredim. Premijera je, rekao bih, bila kulminacija smeha i nervoze. Uživali smo svi, bilo je dirljivo. A sinoć u Podgorici bilo je takođe divno, s tim što su u publici većinski bili kolege – kazao je Marinović.

Ivan Marinović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Crnogorski glumac Goran Slavić, koji u ovoj komediji tumači tog supruga, istakao je kako je u dosadašnjoj karijeri ostvario role u 50 pozorišnih predstava, dodavši:

– Kao da se svih tih 50 predstava slilo u ovaj filmski projekat. Svaki glumac može samo da poželi ovakvu ulogu, toliko promena raspoloženja, toliko nepredvidivih radnji. I zato je bilo jako izazovno tumačiti ovu rolu – priznao je Slavić.

Tihana Lazović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

A Draganu, koja želi da digne ruke od udaje, tumači hrvatska glumica Tihana Lazović koja je naglasila da je bila oduševljena Marinovićevim scenarijem:

– Kada sam dobila u ruke scenario, odmah sam shvatila koliko je dobar. Znate, glumac retko napravi lošu ulogu. A uloga je loša samo ako je posredi loš scenario. Bez dobrog scenarija, inspirativnog, nema dobrog filma. Meni je bilo izazovno da igram Draganu, ali i lagano, jer smo se svi u ekipi toliko dobro međusobno nadopunjavali – prisetila se Lazovićeva.

Dragana Dabović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glumici Dragani Dabović ovo nije prvi put da sarađuje s rediteljem Marinovićem:

Ivana sam upoznala na kastingu za „Iglu ispod praga“. Ulogu sam tad dobila i čast mi je što mi je opet ukazao poverenje. Bila sam sigurnija, shvatila sam sad koliko mi je zadovoljstvo da radim sa njim. Ivan tokom snimanja daje vrhunske koordinate, i milina je nama glumcima da nas vodi – objasnila je Dabovićeva, a i sam Marinović se vratio na taj svoj prvi nagrađivani fim:

Kad konačno snimite prvi film treba prvo da prođe neko vreme, da se zaborave sve traume „porađanja“ debija. Uvek svaki reditelj i scenarista ima ideje, ali svi smo takođe svesni da je snimanje i realizacija filma dugotrajan proces. Mora zato da bude mudar i dobro zna koja ga to tema toliko zanima i okupira kako bi zbog nje izdržao pet godina koliko je na ovim prostorima potrebno da se snimi film. A ja sam izdržao jer je ovde bila u pitanju tema o tome kako donosimo odluke i kako u svemu pronalazimo smisao. Postoje ti veliki događaji u životu, kojima želim u svojim fimovima da se bavim.

Iako crnogorski film „Živi i zdravi“ je, ipak, kopodukcija s još pet zemalja. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije. I Marija Stojanov, kao srpska koproducentkinja „Živih i zdravih“ prisetila se da je s Marinovićem već radila na njegovom debiju, doduše ne u ulozi producenta.

Na prvom filmu smo lepo sarivali, i ponudila sam Ivanu da zajedno produciramo njegovo sledeće ostvarenje. Verovala sam da oduvek da Ivan obrađuje teme koje nisu standardne za našu kinematografiju, teme koje su nam svima potrebne i pohrlila sam da ponovo radimo zajedno. Smatram da bi trebalo da pravimo ovakve filmove, koji će dobro komunicirati sa publikom – kazala je Stojanovićeva.

Bonus video: Tizer za Živi i zdravi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar