Vladimir Perišić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Čast mi je da sam deo ovog žirija i radujem se da otkrijem filmove u selekciji, kaže za Nova.rs reditelj Vladimir Perišić koji će biti jedan od članova žirija na predstojećem Kanskom filmskom festivalu, u programu kratkog i studentskog filma.

Srpski reditelj i scenarista Vladimir Perišić, kao što smo već pisali, izabran je za člana žirija prestižnog Kanskog filmskog festivala za kategoriju Kratkog filma i La Cinef nagrada.

Festival, koji će po 77. put biti održan od 14. do 25. maja, i okupiti, kao i svake godine, istaknute ličnosti iz filmske industrije širom sveta, poznat je po pažljivo biranom programu filmova koji potom osvoje Oskara, kao i po pokretanju velikih karijera, poput one Kventina Tarantina.

Reditelj Vladimir Perišić prošlog proleća, na 76. izdanju filmske smotre na Kroazeti, srpskoj kinematografiji doneo je nagradu sa ovog svetski priznatog festivala, i to nakon 28 godina pauze. Time je Perišić samo potvrdio svoje mesto na svetskoj filmskoj sceni.

– Čast mi je da sam deo ovog žirija i radujem se da otkrijem filmove u selekciji. To je žiri koji dodeljuje Zlatnu Palmu za kratki film i nagrade za najbolje studentske filmove. Moj diplomski film „Dremano oko“ je bio u selekciji La Cinef i to je bio moj prvi susret sa Kanom. Imam neku posebnu emotivnu vezu sa tom selekcijom i radujem se da joj se na ovaj način vratim – reči su Vladimira Perišića.

Vladimir Perišić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podsetimo, za predsednicu pomenutog žirija izabrana je belgijska glumica Lubna Azabal, a njoj i Perišiću će se pridužiti i istaknute ličnosti iz sveta filma – rediteljka, scenarista i producentkinja Mari Kastij Mentjon-Šar, producent i selektor filmskih programa Paolo Moreti, kao i producentkinja i rediteljka Klaudin Nugaret. Zadatak će im biti da odaberu jedan od 11 kratkih filmova koji će biti nagrađen čuvenom Zlatnom palmom, kao i tri od 18 studentskih filmova kojima će biti dodeljeno La Cinef priznanje.

Vladimir Perišić diplomirao je u čuvenoj pariskoj filmskoj školi La Fémis, a kratki film „Dremano oko“, njegov diplomski rad, predstavljen je Kanu 2003. godine, u selekciji Cinéfondation namenjenoj najboljim studentskim filmovima.

Perišićevo najskorije filmsko ostvarenje „Lost Country“ premijerno je prikazano na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu u selekciji „Nedelja kritike“, i doživelo je značajan uspeh širom sveta. Na filmskom festivalu u Kanu ovaj film doneo je Revelation Award za najboljeg glumca koju je tom prilikom osvojio Jovan Ginić, nosilac glavne uloge.

Film „Lost Country“ je uzbudljiva porodična drama sa elementima političkog trilera, čija je radnja smeštena u 1996. godinu i period studentskih demonstracija protiv izborne krađe Miloševićevog režima, a do sada je učestvovao na više 30 internacionalnih filmskih festivala širom sveta.

Zlatnu palmu i La Cinef nagradu će izabranim filmovima uručiti predsednica žirija Lubna Azabal tokom svečane ceremonije zatvaranja 77. Kanskog filmskog festivala, zakazane za 25. maj.

Bonus video: Perišić o filmu „Lost Country“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar