Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia, Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia, Promo

Nagrađivani filmovi "Kelti", "Klondike", "Korzet" i "Alma Viva" biće besplatno na "onlajn meniju" u okviru Prolećnog izdanja Mreže festivala Jadranske regije, koje će biti održano od 21. do 28. aprila, saopštili su organizatori.

Prolećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije, treće po redu, biće posvećeno filmskim autorkama, a u periodu od 21. do 28. aprila dostupno na platformi ondemand.kinomeetigpoint.ba.

Tokom onlajn festivala publka će moći da pogleda četiri ostvarenja koja su bila deo programa velikih regionalnih filmskih smotri, članova Mreže festivala. Među njima su dobitnik nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, portugalski film „Alma Viva“, kao i naslovi „Klondike“ i „Korset“, koji su ovenčani priznanjima na Sarajevo film festivalu, kao i „Kelte“, koja je osvojila nagradu za najbolju režiju u Sarajevu i najbolji scenario na Filmskom festivalu Herceg Novi.

Nakon besplatnih projekcija na platformi će biti dostupni razgovori s nagrađivanim autorkama.

Prvenac portugalske rediteljke Kristele Alveš Meire „Alma Viva“, šarmantan je film o odrastanju, vradžbinama i tugovanju jedne disfunkcionalne porodice. Kao i svakog leta, mala Salome praznike provodi u planinskom selu u Portugalu, gde je baka Avo uči tajnama veštičarenja. Kada Avo iznenada umre, u selo stiže njen sin Žoakim i ludilo počinje…

Film „Klondike“, koji je osim u Sarajevu, dobio nagradu i na Sandensu i u Berlinu, moćna je drama ukrajinske rediteljke i scenaristkinje Marine Er Gorbač, donosi priču o trudnoj Irki i njenom mužu Toliku, koji žive blizu ukrajinsko-ruske granice. Iščekivanje rođenja deteta prekida pad oborenog malezijskog aviona i bombadovanje njihove kuće. I dok seljani beže pred nadirućom ruskom vojskom, Irka odbija da napusti svoj dom…

Istorijska drama „Korset“ rediteljke Mari Krojcer donosi storiju o austrijskoj carici Elizabeti čija je lepota nadaleko poznata, ali koja se, buntovna po prirodi, suprostavlja uzusima tradicije.  Luksemburška glumica Viki Krips osvojila je za glavnu žensku ulogu nekoliko prestižnih priznanja – od Kana, preko Sarajeva, do nagrade Evropske filmske akademije.

Te zime 1993. Bil Klinton je izabran za predsednika, Odri Hepbern je umrla, ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspala i dalje traju, a Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je komšijin tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena od margarina umesto od putera. Dok se deca zabavljaju u dnevnoj sobi, u kuhinji pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak. Ovo bi bio siže filma „Kelti“ Milice Tomović u kojem pruža intiman i uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi.

Prolećno izdanje je jedinstven događaj koji okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo film festival, Festival autorskog filma, Filmski festival Herceg Novi, Ljubljanski filmski festival i Zagreb Film festival.

Bonus video: Mads Mikelsen u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar