Krov Atelje 212
Atelje 212 je najavljivao otvaranje krova za igranje, Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Atelje 212 će jesenju sezonu početi 11. septembra premijerom predstave „Dabogda te majka rodila“, a tokom ovog meseca i u oktobru imaće još tri premijere, saznaje portal Nova.rs u ovom beogradskom teatru.

– Sezonu ćemo početi 11. septembra premijernim izvođenjem predstave „Dabogda te majka rodila“, koja prvobitno bila planirana za mart, za 23. septembar planirana je premijera predstave „Ruska smrt“, 11. oktobra trebalo bi prvi put da bude odigran komad „Pred svitanje“, a 25. oktobra „Jedan Pikaso“. Za kasnije ćemo videti. Gledamo da što više predstava odigramo u tom periodu, jer je i dalje pitanje koliko će od novembra predstave moći regularno da se igraju – kaže Novica Antić, upravnik Ateljea 212.

„Dabogda te majka rodila“

Predstava „Dabogda te majka rodila“ po romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić Rigonat pripremana je za 13. mart, ali je izvođenje moralo da bude odloženo zbog pandemije koronavirusa i zatvaranja pozorišta.

Predstava Dabogda te majka rodila Atelje 212
Iz predstave „Dabogda te majka rodila“ Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Komad govori o odnosu žene u zrelim godinama i njene majke koju je smestila u dom za stare. U glavnim ulogama su Svetlana Bojković kao majka i Marta Bereš kao ćerka, a igraju i Feđa Stojanović (otac), Jovana Stojiljković (Anđeo), Dara Džokić (Depresija), Branka Šelić (Glaukom), Isidora Minić (Glavna), Dragana Đukić (Rođena), Sofija Juričan (Želja), Ljiljana Stjepanović (Gospođa), kao i devetočlani Hor starica Felićita.

Predstava Dabogda te majka rodila Atelje 212
Svetlana Bojković kao Majka i Jovana Stojiljković kao Anđeo Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

„Predstava u dramatizaciji Tatjane Mandić Rigonat predstavlja pačvork ženskih ispovesti, dilema i vapaja da se oslobode svog stalnog i nepromenljivog društvenog okvira“, navodi se, između ostalog, u opisu predstave.

U Ateljeu 212 navode da je i ovaj komad sa većim ansamblom moguće odigrati u velikoj sali sa pokretnim krovom, tako da će on biti otvoren a publika će biti rasterećenija, a nameravaju da u prodaju puste do trećine karata, u skladu sa preporučenim merama za rad pozorišta tokom jeseni, što znači oko stotinu gledalaca.

Krov Atelje 212
Velika sala Ateljea sa otvorenim krovom Foto: Atelje 212/Boško Đorđević

Antić navodi da će i kamernije predstave, prvobitno planirane za scenu „Petar Kralj“ biti igrane na velikoj sceni, što znači da će u tom prostoru publika moći da vidi i još tri premijere.

„Ruska smrt“

Premijerno izvođenje komada „Ruska smrt“, po tekstu savremene ruske spisateljice Irine Vaskovske koji je preveo aktuelni upravnik Ateljea, predviđeno je za 23. septembar.

Predstavu je režirala Andrea Ada Lazić, a igraju Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić. Probe ove predstave, protkane humorom i apsurdom, nastale u koprodukciji sa Teatrom Vuk, održane su tokom leta, a gledaoci će moći da prate priču o dve sestre koje žive u propaloj vikendici na periferiji grada, „zarobljene“ između prošlosti pune razočarenja i neizvesne budućnosti…

„Pre svitanja“

Premijera komada „Pred svitanje“, nastale po drami „Ne pre 4.30 niti posle 5.00“ Filipa Grujića, za koju je autor nagrađen prošle godine na konkursu Sterijinog pozorja za najbolji originalni tekst, planirana je za 11. oktobar. Predstavu je režirala Anđelka Nikolić, a igraju Jovana Gavrilović, Ana Mandić, Draga Ćirić Živanović, Dejan Dedić i Uroš Jakovljević.

Ovaj savremeni komad govori o Muškarcu (Uroš Jakovljević) koji se iz Šangaja vraća u Srbiju, gde u porodičnoj kući zatiče Majku (Draga Ćirić), mlađeg Brata (Dejan Dedić) i njegovu suprugu (Jovana Gavrilović) i saznaje da se lokalna frizerka, njegova velika ljubav Ona (Ana Mandić) udaje…

„Komad je, zapravo, niz slika koje inicira povratak jednog člana u živote njegove porodice, taj niz je suptilni koloplet emocija i sećanja, i pokušavanja da se izgrade nove veze i možda pokidaju stare“, opisuju ovu predstavu u Ateljeu.

„Jedan Pikaso“

Predstava „Jedan Pikaso“ sa Tihomirom Stanićem u ulozi velikog slikara premijerno bi trebalo da bude odigrana 25. oktobra. Prve probe ovog komada savremenog američkog pisca Džefrija Hačera, u režiji Erola Kadića, održane su u junu.

Tihomir Stanić igraće Pikasa Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Radnja predstave smeštena je u okupirani Pariz 1941. godine. Govoreći o predstavi nakon prve čitajuće probe, Tihomir Stanić je za portal Nova.rs rekao da će ove jeseni, 17. novembra, napuniti 60 godina, koliko je imao i slavni slikar u vreme kada se odigrava priča u kojoj ga tumači.

Kroz biografske podatke iz Pikasovog života i istorijske događaje, Hačer se bavi mogućim susretom umetnika sa pripadnicima nacističkog režima. Pored Stanića, u ovom komadu igra i Sofija Juričan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar